Sajam Knjige U Beogradu 2022. Godine

Sajam Knjige U Beogradu 2022. Godine

napisan od strane datuma 19. Januara 2023.


Dugo smo čekali ali i dočekali

Posle dve predugačke godine, napokon je u Beogradu održan praznik knjige, odnosno Sajam knjiga! Međunarodni beogradski sajam knjiga, pod imenom “Povratak napisanih” trajao je osam dana, od 23. do 30. oktrobra, a broj posetilaca već prvog dana je potvrdio da je ovaj događaj svima itekako falio.

Osim izdavača iz Srbije, na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovali su izdavači iz svih krajeva! Na spisku učesnika našli su se i izdavači iz Rusije, Kine, Crne Gore, Republike Srpske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Italije, Nemačke. Indije, Maroka, Švajcarske, Egipta i Poljske!

Rumunija kao počasni gost

A ulogu počasnog gosta 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga preuzela je Rumunija. Na sajmu je nastupilo 325 domaćih izlagača, i 91 inostranih, ukupno 416 direktnih izlagača. Osim direktnih izlagača ukupan broj učesnika bio je 854, a registrovano je 163,626 posetilaca!

Sajam knjiga je pratilo preko 1200 snimatelja, novinara, fotoreportera, onlajn i štampanih medija. Takođe, prisustvovale su medijske kuće i izveštači iz Bugarske, Francuske, Austrije, Rusije, Slovenije, Japana, Mađarske, Hrvatske, Rusije i Kine.

U okviru ciklusa koji se održavao na sajmu, pod imenom “Vreme pamćenja”, održana je tribina F.M. Dostojevskog – Zli dusi, 150 godina od objavljivanja. U razgovoru su učestvovali profesori sa Filološkog fakulteta i pesnici. 

Svi učesnici su se dotakli teme, i vremena kada je Dostojevski počeo da piše svoje delo. Istakli su kako je to bilo vreme političkih previranja u Rusiji, kao i ono što ga je podstaklo da napiše roman onako kako jeste, a to je ubistvo studenta Ivanova. Takođe su naglasili da je Dostojevski, skoro kao prorok, predvideo opasnost i rezultat te revolucije i dodali da je bio veliki kritičar kako komunizma tako i “zapada”. 

Na sajmu su proglašeni najbolji izdavači iz dijaspore, izdavači godine, izdavački poduhvat godine, posebna priznanja u oblasti nauke, specijalna priznanja za knjigu, izdavača ili strip, najlepša dečja knjiga, specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige, dečja knjiga godine i najlepša knjiga.

Nagrada za izdavača godine, dodeljena je izdavačkim kućama Pravoslavna reč i Prometej, obe iz Novog Sada. Nagradu za izdavački poduhvat odnela su Sabrana dela Stanislava Krakova. A nagrada za dečiju knjigu uručena je ediciji Znamenite Srpkinje, iz Čačka.

Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, najgrada za najlepšu knjigu dodeljena je serijalu “Celokupna dela Branka Vučićevića”. 

Poslednji dan sajma, 30. oktobar obeležen je primopredajom “Otvorene knjige”, koju je ambasadoru Francuske u Srbiji, Pjeru Košaru uručila ambasadorka Rumunije u Srbiji, Silvija Davidoju. I time je Francuska dobila ulogu domaćina sledećeg sajma knjiga. 

U svetlu dana koji su prošli na sajmu, ambasadorka Silvija Davidoju je izrazila zahvalnost Beogradu i Beogradskom sajmu. Pozvala je i da sledeće godine posećenost štanda bude još veća, jer je sasvim sigurna da će doći opet.

U duhu domaćinstva, Pjer Košar je čestitao rumunskoj koleginici na sjajnom štandu i bogatom programu. Takođe je izrazio veliko zadovoljstvo što preuzima “Otvorenu knjigu” i iskazuje veliku radost radi gostovanja Francuske na Sajmu 2023. godine, što je, kako je naveo izuzetno važno za Francusku. 

Koordinatorka projekta, Ljiljana Šoškić je podsetila da je ovogodišnji sajam, posle puno meseci velikog posla, bio još jedan uspešan i veliki praznik za izdavaštvo i kulturu na Beogradskom sajmu. Sve ovo potvrđuje da je Beogradski sajam knjiga potvrdio i očuvao renome prvoklasnih događaja u kulturi! 

Pre nego što odete...

Ako vam se dopadaju članci poput ovog, i zainteresovani ste da dobijate besplatna obaveštenja kada objavimo nešto novo, unesite svoju e-mail adresu ispod i ne propustite ni jednu novost iz sveta književnosti.