najbolji pisci trilera triler knjiga

30 Najboljih Pisaca Trilera

napisan od strane datuma 14. Marta 2023.


Triler romani su jedan od najpopularnijih žanrova među ljubiteljima knjiga širom sveta. Oni nas vode na uzbuđujuću avanturu, pune misterija, tajni i zagonetki koje nas drže u napetosti do samog kraja. Iako postoji mnogo sjajnih autora u žanru trilera, postoje neki koji se posebno ističu i ostavili su neizbrisiv trag u svetu književnosti. U ovom članku, predstavljamo vam 30 najpoznatijih autora trilera čija su dela osvojila srca miliona čitalaca širom sveta.

Bez obzira na to da li ste već veliki fan trilera ili tek planirate da se upustite u ovaj uzbudljivi svet, ovi autori će vas definitivno oduševiti svojim zanimljivim i napetim romanima.

Dan Brown

Dan Braun je američki autor čija dela pripadaju žanru trilera. Najpoznatiji je po svom romanu Da Vinčijev Kod koji je postao svetski bestseler. Njegovi romani su puni misterija, tajni, religijskih i istorijskih zagonetki. Njegova književna dela su prevedena na više od 40 jezika i prodata u više od 200 miliona primeraka širom sveta.

James Patterson

James Patterson je američki autor trilera, poznat po serijama knjiga koje prate istražitelje ubistava, uključujući seriju Alex Cross i seriju Women's Murder Club. Njegove knjige su prevedene na više od 50 jezika i prodato je preko 300 miliona primeraka širom sveta.

Lee Child

Lee Child je britanski autor koji je najpoznatiji po svom serijalu knjiga o Jack Reacheru, bivšem vojniku koji putuje po Americi i rešava razne misterije. Njegove knjige su prevedene na preko 40 jezika i prodato je više od 100 miliona primeraka širom sveta.

John Grisham

John Grisham je američki autor koji piše trilere o pravničkim pitanjima. Njegove knjige, uključujući “A Time to Kill” i “The Firm,” su postale svetski bestseleri. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 300 miliona primeraka širom sveta.

Harlan Coben

Harlan Coben je američki autor koji piše trilere o običnim ljudima koji se nađu u iznenadnim situacijama koje ih suočavaju sa nezamislivim zločinima. Njegove knjige, uključujući “Tell No One” i “Gone for Good,” su postale svetski bestseleri. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 70 miliona primeraka širom sveta. – više o Harlanu Kobenu

Michael Connelly

Michael Connelly je američki autor koji piše trilere o detektivima i policajcima. Njegove knjige, uključujući “The Lincoln Lawyer” i “The Poet,” su postale svetski bestseleri. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 80 miliona primeraka širom sveta. Više o autoru

Jeffery Deaver

Jeffery Deaver je američki autor koji piše trilere o detektivima i kriminalcima. Njegove knjige, uključujući “The Bone Collector” i “The Coffin Dancer,” su postale svetski bestseleri. Njegove knjige su prevedene na više od 25 jezika i prodato je preko 50 miliona primeraka širom sveta. Više o autoru

David Baldacci

David Baldacci je američki autor trilera koji piše o temama koje uključuju politiku, kriminal i tajne službe. Njegove knjige, uključujući “Absolute Power” i “The Camel Club,” su postale svetski bestseleri. Njegove knjige su prevedene na više od 45 jezika i prodato je preko 130 miliona primeraka širom sveta. Više o autoru

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen je američka autorka trilera i medicinskih trilera. Njene knjige, uključujući “Gravity” i “The Surgeon,” su postale svetski bestseleri. Njene knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 30 miliona primeraka širom sveta. Više o autoru

Lisa Gardner

Lisa Gardner je američka autorka trilera i psiholoških trilera. Njene knjige, uključujući “The Perfect Husband” i “The Neighbor,” su postale svetski bestseleri. Njene knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 22 miliona primeraka širom sveta. Više o autoru

Patricia Cornwell

Patricia Cornwell je američka autorka trilera i forenzičkih trilera. Njene knjige, uključujući “Post Mortem” i “The Body Farm,” su postale svetski bestseleri. Njene knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 100 miliona primeraka širom sveta.

Karin Slaughter

Karin Slaughter je američka autorka trilera i kriminalističkih trilera. Njene knjige, uključujući “Blindsighted” i “Kisscut,” su postale svetski bestseleri. Njene knjige su prevedene na više od 35 jezika i prodato je preko 35 miliona primeraka širom sveta.

Robert Ludlum

Robert Ludlum je američki autor koji je najpoznatiji po svom serijalu knjiga o Jasonu Bourneu, bivšem tajnom agentu koji se bori protiv organizacije zvane Treadstone 71. Njegove knjige su prevedene na više od 32 jezika i prodato je preko 300 miliona primeraka širom sveta.

Ken Follett

Ken Follett je velški autor koji piše istorijske trilere, uključujući “Eye of the Needle” i “The Pillars of the Earth.” Njegove knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 160 miliona primeraka širom sveta.

Tom Clancy

Tom Clancy je američki autor koji piše o temama koje uključuju militarnu i obaveštajnu tehnologiju, uključujući “The Hunt for Red October” i “Clear and Present Danger.” Njegove knjige su prevedene na više od 20 jezika i prodato je preko 100 miliona primeraka širom sveta.

Stephen King

Stephen King je američki autor koji piše horor i trilere, uključujući “The Shining – Isijavanje” i “Misery.” Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 350 miliona primeraka širom sveta.

Gillian Flynn

Gillian Flynn je američka autorka trilera i psiholoških trilera, uključujući “Gone Girl” i “Sharp Objects.” Njene knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 20 miliona primeraka širom sveta.

Paula Hawkins

Paula Hawkins je britanska autorka psiholoških trilera, uključujući “The Girl on the Train – Devojka iz Voza” i “Into the Water.” Njene knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 20 miliona primeraka širom sveta.

Tana French

Tana French je irska autorka trilera i kriminalističkih trilera. Njene knjige, uključujući “In the Woods” i “The Trespasser,” su postale svetski bestseleri. Njene knjige su prevedene na više od 35 jezika i prodato je preko 3 miliona primeraka širom sveta.

Jo Nesbo

Jo Nesbo je norveški autor koji piše kriminalističke trilere, uključujući serijal o detektivu Harryju Holeu. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 40 miliona primeraka širom sveta.

Kathy Reichs

Kathy Reichs je američka autorka forenzičkih trilera i autorica na kojoj je zasnovan TV serijal Bones. Njene knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 20 miliona primeraka širom sveta.

Dean Koontz

Dean Koontz je američki autor koji piše horor i trilere, uključujući “Watchers” i “Intensity.” Njegove knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 500 miliona primeraka širom sveta.

Stieg Larsson

Stieg Larsson je švedski autor koji je najpoznatiji po svom serijalu knjiga o Lisbeth Salander, hakerki koja se bori protiv korupcije i kriminala u Švedskoj. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodato je preko 80 miliona primeraka širom sveta.

James Ellroy

James Ellroy je američki autor koji piše noir trilere i istorijske trilere , uključujući “L.A. Confidential” i “The Black Dahlia.” Njegove knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 5 miliona primeraka širom sveta.

Jeff Lindsay

Jeff Lindsay je američki autor koji piše kriminalističke trilere o serijskom ubici Dexteru Morganu. Njegove knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 1.5 miliona primeraka širom sveta.

Thomas Harris

Thomas Harris je američki autor koji piše kriminalističke trilere, uključujući “The Silence of the Lambs” i “Red Dragon.” Njegove knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 50 miliona primeraka širom sveta.

Patricia Highsmith

Patricia Highsmith je američka autorka trilera, najpoznatija po svom serijalu knjiga o Tomu Ripleyu, psihopati koji lažira identitet i ubija ljude. Njene knjige su prevedene na više od 20 jezika i prodato je preko 5 miliona primeraka širom sveta.

James Rollins

James Rollins je američki autor koji piše avanturističke trilere, uključujući seriju o Sigma Force. Njegove knjige su prevedene na više od 30 jezika i prodato je preko 15 miliona primeraka širom sveta.

Greg Iles

Greg Iles je američki autor koji piše trilere o kriminalu i sudskim slučajevima, uključujući “The Quiet Game” i “Blood Memory.” Njegove knjige su prevedene na više od 20 jezika i prodato je preko 10 miliona primeraka širom sveta.

Robert Crais

Robert Crais je američki autor koji piše kriminalističke trilere o detektivu Elvisu Coleu i njegovom partneru Joeu Pikeu. Njegove knjige su prevedene na više od 20 jezika i prodato je preko 20 miliona primeraka širom sveta.

Za kraj

Nadamo se da ste zadovoljni. Možda za neke od pisaca na listi niste nikada čuli, definitivno proverite njihove knjige jer nebi bili na ovoj listi a da to nisu zaslužili.

Pre nego što odete...

Ako vam se dopadaju članci poput ovog, i zainteresovani ste da dobijate besplatna obaveštenja kada objavimo nešto novo, unesite svoju e-mail adresu ispod i ne propustite ni jednu novost iz sveta književnosti.