Dan Braun

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Dan Brown (22.06.1964 - )

Pisac i muzičar Danijel Braun, poznat jednostavno kao Den Braun, rođen je 22. juna 1964. godine u gradu Ekseter, okrug Rokingem, Nju Hempšir, Sjedinjene Američke Države. Svoju slavu uglavnom duguje uspehu objavljivanja njegovog četvrtog romana: “Da Vinčijev kod”, koji je uvršten u katalog kao bestseler.
Dan Braun pisac

Tokom svoje karijere pisca, objavio je ukupno devet knjiga, koje su prevedene na pedeset i šest jezika. Njegove naracije u velikoj većini su pune simbola, kriptografija, pa čak i popularnih teorija zavere, razotkrivene u dugim pretragama koje pogubljuju njegove likove.

Dan je bio prvo od troje dece koje će imati matematičara i pisca egzaktnih nauka Ričarda G. Brauna, sa kantautorom religiozne muzike Koni Braun. Četiri godine kasnije rodila se njegova sestra Valerie Brovn, a godinama kasnije i njegov poslednji brat Gregori V. Braun. Prošao je kroz različite državne škole u ​​gradu Ekseteru, završavajući svoje stalne transfere da bi uspešno završio deveti razred. Od tog trenutka on će dane provoditi prateći oca u učionicama u kojima je predavao na privatnoj Phillips Eketer akademiji, dok mu je majka nudila versko i muzičko obrazovanje. Do tada će potrošiti velike količine teoretskih knjiga o astronomiji, kosmologiji i poreklu univerzuma, što će dovesti u pitanje njegova verovanja, što je element velikog interesovanja koji će ga obeležiti i kasnije pokušati da istraži svojim romanima.

Još jedan aspekt njegovog detinjstva koji bi uticao na njegovo pisanje su aktivnosti lova na blago pomoću zagonetki koje je njegov otac planirao, a koje su se izvodile na dane rođendana ili praznika. Rešavanje pitanja, praćenje tragova i dešifrovanje kodova postali su deo njegovog života u kojem je veoma uživao. Nakon što je diplomirao na Phillips Eketer akademiji, odlučio je da studira književnost, zbog čega je upisao Amherst College, koji se nalazi u Masačusetsu. Na ovom univerzitetu učestvovao je kao član grupe skvoša, hora i kao student pisanja pod paskom romanopisca Alana Lelčuka.

Otprilike između 1980. godine i 1985. godine odlučio je da otputuje u Španiju da završi studije sa kursevima istorije umetnosti na Univerzitetu u Sevilji. Godine 1986. završava stručne studije književnosti i istorije. Po završetku studija privukla ga je muzika, otpočevši svoj pohod na ove prostore poslom kompozitora da samostalno proizvede kasetu sa zbornikom dečjih pesama. Ovaj projekat je postigao dobru prodaju što ga je dovelo do stvaranja sopstvene etikete, koju je nazvao Dalliance. Pod sopstvenom izdavačkom kućom, 1990. godine pokreće još jedan muzički projekat namenjen starijoj publici, u CD formatu, pod nazivom “Perspektiva”.

Godine 1991. otputovao je u Holivud kako bi unapredio svoju muzičku karijeru. Da bi platio svoj boravak, pokrenuo je nekoliko projekata dajući časove španskog na Beverli Hilsu, pridružio se Nacionalnoj akademiji kompozitora i učestvovao u njegovim prezentacijama. U to vreme upoznaće i Blajt Nevlon, petnaestogodišnju ženu sa kojom će imati ljubavnu vezu i koja će uglavnom širiti svoje muzičke kreacije. Ubrzo kasnije vratio se u Nju Hempšir sa Blajtom, nastavljajući sa težnjom da unapredi svoju muzičku karijeru, ali nastavljajući da predaje španski jezik.

Zatim 1993. godine izdao je još jedan muzički projekat pod nazivom: Dan Baun, a nakon njegovog pokretanja, putuje na Tahiti radi odmora. Na ovom mestu bi slučajno pronašao zaboravljenu knjigu na stolici za bazen, a to je bila zavera “Poslednjeg suda” Sidneja Šeldona, koja ga je nakon čitanja inspirisala da pokuša da napiše slične priče žanra trilera. Po povratku u Nju Hempšir uključio se u zadatak pisanja nacrta čiji će to biti njegov prvi roman, u isto vreme koje je usledilo u njegovim muzičkim kompozicijama. Godine 1994. lansirao bi se još jedan CD koji bi nosio ime “Anđeli i demoni”.

Da bi se u potpunosti posvetio pisanju, odlučio je da napusti nastavu i obustavi muzičko stvaralaštvo. Veza sa Blajt se povećala do te mere da im pomaže u uređivanju, doprinosi idejama, pa čak i ko-piše projekat osim humoristične knjige, što ih je dovelo do odluke da se venčaju 1997. 

Sledeće godine, Dan će objaviti svoju prvu roman: “Digitalna tvrđava”, koju je njegova supruga naveliko promovisala i koju je javnost oštro kritikovala. Ispravljajući greške i glačajući svoj stil, objavio je “Anđele i demone” i “Zaveru” između 2000. i 2001. godine, ali je tek 2003. objavljivanjem “Da Vinčijev kod” bio istinski posvećen kao pisac. Karakteristike njegovog narativa će se od ovog trenutka ponoviti u njegovim budućim romanima: “Izgubljeni simbol” (2009), “Inferno” (2013) i “Poreklo” (2017), učitavanje zagonetki, simbologije, misterija, ispitivanje istorije i ljudskih verovanja kroz koje prolaze skriveno blago.

Oznake:

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*