Džejms Paterson

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: James Patterson (22.03.1947 - )

Džejms Paterson je autor trilera, misterija, romana za mlade i još mnogo toga. Njegova prva uspešna serija predstavljala je psihologa Aleksa Krosa.
james paterson pisac

Džejms Paterson je neverovatan autor koji je pisao detektivske priče, trilere, naučnu fantastiku, ljubavne romane i romane za mlade. Njegova prva knjiga objavljena je 1976. godine. Dok je bio objavljeni autor, nastavio je da napreduje u svetu oglašavanja sve do 1996. godine, kada je odlučio da napusti svoj život kao izvršni direktor i da se fokusira na pisanje sa punim radnim vremenom. Paterson drži Ginisovu knjigu rekorda po tome što ima najviše knjiga na listi najprodavanijih The New York Times-a.

Paterson je rođen u Njuburgu, Njujork, 22. marta 1947. godine. Paterson je bio dobar učenik, ali nije uživao u čitanju sve dok nije završio srednju školu. Pohađao je Menhetn koledž kao dodiplomski studij pre nego što je započeo kurs za master studije engleske književnosti na Univerzitetu Vanderbilt. Paterson je napustio Vanderbilt nakon godinu dana, a zatim je 1971. godine preuzeo posao kopirajtera u reklamnoj agenciji J. Walter Thompson.

Iako se Paterson popeo u rangu kompanije, na kraju postao njen severnoamerički izvršni direktor, takođe je pisao beletristiku u svoje slobodno vreme. Njegova prva objavljena knjiga, “The Thomas Berryman Number”, izašla je 1976. godine. Osvojila je Edgarovu nagradu, glavnu nagradu za pisce misterija.

Paterson je napisao još nekoliko romana, ali je tek 1993. godine postigao veliki uspeh sa “Along Came a Spider”. Paterson je iskoristio svoje radno iskustvo da orkestrira televizijsku reklamnu kampanju za roman, što mu je pomoglo da postane bestseler. Godine 1996. Paterson je napustio svoj život kao izvršni direktor kako bi se fokusirao na pisanje.

Mnoge Patersonove knjige sadrže detektiva Aleksa Krosa, glavnog junaka Pauka. Ostale knjige o Cross-u uključuju Kiss the Girls (1995), Pop Goes the Veasel (1999), Violets Are Blue (2001), Mary, Mary (2005) i Cross My Heart (2013). I Morgan Friman i Tajler Peri su glumili Aleksa Krosa u filmskim adaptacijama.

Paterson je takođe napisao nekoliko knjiga o detektivu iz Njujorka, Majklu Benetu, sa 10 usvojene dece. Još jedna popularna Patersonova serija je Ženski klub ubistava, koja je adaptirana u kratkotrajnu TV emisiju 2007. Patersonov repertoar se proteže na ljubavne romane, naučnu fantastiku, istorijsku fantastiku, pa čak i dokumentarnu. Pored toga, napisao je knjige za mlađe čitaoce, sa serijama kao što su Maximum Ride i Witch & Wizard. Bez obzira na žanr, Paterson je poznat po pisanju priča koje okreću stranice.

Patersonovo ime se pojavljuje na više knjiga nego većina drugih autora; objavio je 13 knjiga i 2013. i 2012. i 14 knjiga 2011. Patersonov plodan rad je postignut uz pomoć koautora. Njegovo prvo koautorsko delo je Miracle on the 17th Green (1996), napisano sa Peterom de Jongeom. Kasnije se udružio sa bivšim predsednikom SAD Bilom Klintonom kako bi napisao triler Predsednik je nestao, objavljen 2018. godine.

Kada radi sa drugim piscem, Paterson prvo napiše opširan nacrt, koji se zatim šalje koautoru. Koautor pravi prvi nacrt, pri čemu Paterson prati napredovanje priče i obrađuje revizije pre nego što knjiga bude objavljena.

Godine 2010, Paterson je zaslužio mesto u Ginisovu knjigu rekorda kao prvi autor koji je prodao više od milion e-knjiga i njegov sve veći broj bestselera Njujork tajmsa, već ih je sakupio 114 prema Članak iz maja 2015. u Tajmsu je još jedan Ginisov rekord. Od januara 2016. prodao je više od 350 miliona knjiga širom sveta.

Paterson zarađuje milione svake godine za svoj rad, a njegov uspeh u upravljanju brendovima je čak postao studija slučaja na Harvard Business School.

Paterson se oženio sa Su Solie 1997. godine; njih dvoje su sledeće godine dobili sina Džeka. Verovanje u važnost pomaganja deci da nauče da vole čitanje nateralo je Patersona da postavi ReadKiddoRead.com. Sajt savetuje roditelje o izboru knjiga za svoju decu.

Godine 2015. Paterson je nagrađen književnom nagradom Nacionalne fondacije za knjigu za izvanrednu uslugu američkoj književnoj zajednici. Te godine je takođe donirao 1,75 miliona dolara javnim školskim bibliotekama i milion dolara nezavisnim knjižarama širom SAD.

  1. godine, predsednik Donald Tramp dodelio je Patersonu Nacionalnu medalju za humanističke nauke.
Oznake:,

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*