Stiven King

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: Stephen King

knjiga blaze stephen king stiven king pisac Stiven King (Stephen King) - Noćna Smena knjiga stiven king crna kuća Stephen King, Peter Straub - Talisman knjiga [AUDIO] Stephen King - Nesanica stiven king doctor sleep knjiga stiven king autsajder knjiga Stiven King - Zelena Milja Knjiga stiven king to knjiga Stiven King - Institut knjiga Stiven King - Kabinet smrti knjiga Stiven King - Ko Nađe Njegovo knjiga Stiven King - Isijavanje knjiga Stiven King - Kletva knjiga Stiven King - Potpaljivačica knjiga Stiven King - Kraj Bdenja knjiga Stiven King - Zmajeve Oči knjiga Stiven King - Mrtva zona knjiga The Stand by Stephen King uporiste stiven king knjiga Stiven King Mračna kula I - Revolveraš knjiga Stiven King - Mobilni telefon knjiga Stiven King - Mračna Kula II Tri Tarot Karte knjiga Stiven King - O Pisanju knjiga Mračna Kula Vetar Kroz Ključaonicu Od Stiven King knjiga Mračna Kula IV - Čarobnjak i Staklo Od Stiven King knjiga Lizina Priča Od Stiven King knjiga
Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”. Mnoge od njegovih knjiga kasnije su pretočene u film i serijale od strane raznoraznih TV produkcijskih kuća.
stiven king stephen king pisac autor

Ko je Stephen King (Stiven King)?

Stephen King je rođen 21. Septembra, 1947. Godine u gradu Portlandu (Savezna Država Maine, Sjedinjene Američke Države). Stephen završava fakultet u istoimenom gradu i zapošljava se kao nastavnik dok istovremeno gradi svoje ime kao pisac romana.

Stephen je na početku svoje karijere koristio pseudonim Richard Bachman pod kojim je napisao svoj prvi horor roman “Carrie”, koji je doživeo ogroman uspeh. Tokom svih ovih godina, Stephen je postao prepoznatljiv i po naslovima koji su doživeli komercijalni uspeh i po onima koji su doživeli uspeh preko kritika. Tokom svoje karijere prodao je preko 350 miliona kopija širom sveta, što ga stavlja u sami vrh svetskih pisaca po broju prodanih primeraka.

Rani početci i edukacija

Stephen Edwig King se vodi za jenog od najuspešnijih pisaca horor-a svih vremena. Njegovi roditelji Donald i Nellie Ruth Pillsbury King rastaju se toko Stepehovih ranih godina detinjstva. Stephen i njegov brat David podeljeno su provodili vreme u Indiani i Konektikatu. Stephen se kasnije seli u državu Maine sa svojom majkom i bratom. Tamo Stephen završava srednjoškolsko obrazovanje na Lisbon Falls srednjoj školi 1966. Godine.

King ostaje da studira u gradu Orono veoma blizu kuće. Tamo piše za lokalne novine i aktivno učestvuje u studenskoj upravi “tkz. Vladi”. Dok je još uvek studirao, Kind piše svoju prvu priču, koja se pojavljuje u “Startling Mystery Stories”. Nakon što je diplomirao 1970. Godine sa diplomom u Engleskom jeziku i književnosti, pokušava da se zaposli kao nastavnik Engleskog jezika, ali bezuspešno. Privremeno se zapošljava u praonici veša i nastavlja da piše u slobodno vreme sve do kasne 1971. Godine. Te godine počinje da radi kao tutor Engleskog jezika na Hampden Akademiji. Iste godine sklapa brak sa takođe piscem i svojom dugogodišnjom ljubavi Tabitha-om Spruce.

Početak karijere

  1. Godine, King rasprodaje svoj prvi roman “Carrie”, koji priča o zlostavljanoj devojčici koja se sveti na svojim vršnjacima. Knjiga osvaja široke mase i postaje veliki uspeh koji je King trebao kako bi se potpuno posvetio pisanju, što i čini tokom naredne godine. Knjiga je kasnije pretočena na male ekrane sa Sissy Spacek u glavnoj ulozi.

Nastavlja da izdaje romane koji kasnije postaju svetki poznati: Salem’s Lot (1975), The Shining (1977), Firestarter (1980), Cujo (1981) and IT (1986).

King takođe izdaje i nekoliko romana pod pseudonimom Richard Bachman — Rage (1977), The Long Walk (1979), Roadwork (1981) and The Running Man (1982) — jer je tada verovao da je nemoguće da publika dobro prihvati jednog pisca koji izdaje više od jedne knjige godišnje. Pseudonim je smislio tako što je jednom ugledao knjigu Ričarda Starka na stolu i slušanja pesme “You aint seeing nothing yet” od Bachman Turner Overdrive.

Televizija & Film

Iako su mnoga dela poput “Cujo” i “Firestarter” doživela uspeh na velikim ekranima, najprepoznatljiviji film koji je snimljen po Stephenovom romanu postaje “The Shining” 1980. Godine sa Jack Nicholsonom i Shelley Duvall u glavnim ulogama. 

Većinu svoje karijere King piše romane neverovarnom brzinom. King izdaje po nekoliko knjiga godišnje između 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Njegove primamljive i zanimljive priče i dalje bivaju velika inspiracija za mnoge filmove sve do danjašnjeg dana.

Glumica Kathy Bates i glumac James Caan glume u kritički veoma dobro kotiranom i megapopularnom hitu “Misery (1990)”, za koji Bates osvaja Oskara za svoj performans u ulozi psihotične Annie Wilkes.

Četiri godine kasnije, “The Shawshank Redemption”, sa Tim Robbins i Morgan Freeman-om postaje još jedan megahit sa mnogobrojnim nominacijama za Oskara.

King-ov 1978 roman “The Stand” postaje 1994 miniserija sa Molly Ringwald i Gary Sinise, dok polovinom devedesetih serija “The Green Mile” postaje film sa Tom Hanks i Michael Clarke Duncan-om.

Kasnija ostvarenja

King nastavlja da pravi i biva umešan u mnoga provokativna ostvarenja. Direktvo učestvuje u radu na televiziji, pisajući serije poput “Kingdom Hospital” i “Under the dome”. 2011. Godine izdaje 11/22/63, roman koji se bavi putovanjem kroz vreme baziranom na pokušajima da se atentat na bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, John F. Kennedy zaustavi.

King takođe izdaje “Joyland(2013), fikcija-triler koji čitaoce pokušava da navede da sami otkriju počinioca nerešenog zločina. 2013. Godine King iznenađuje publiku izdanjem Doctor Sleep sa kojim zauzima “The New York Times” bestseller #1 mesto.

Zatim izdaje Mr. Mercedes (2014), uz Finders Keepers(2015) i End of Watch(2016) zaokruživajući svoju krimići trilogiju.

  1. Godine započinje saradnju sa sinom Owen-om na izdanju Sleeping Beauties, koja se bazira na misterioznoj pandemiji koja žene ostavlja uvijenim u čahure. Te iste godine ulazi u novo partnerstvo, sa Richard Chizmar-om, na romanu “Gwendy’s Button Box”.

U međuvremenu, adaptacije Kingovih dela nastavljaju da se prenose na male i velike ekrane. 2017. Godine, prva sezona “Mr.Mercedes” počinje se emitovati na Audience Network stanici, dok se remake na horor klasik “IT” nastavlja raditi u obliku “IT Chapter two”, zajedno sa poznatim Kingovim delom “Pet Cemetary”.

Te iste godine takođe izdaje “The Institute”, koji priča o deci sa izvanzemaljskim sposobnostima koja su kontrolisana od strane misteriozne organizacije.

Svakodnevni Život Stephena Kinga 

King i njegova supruga koja je takođe pisac većinu vremena provode u državama Florida i Maine. Imaju troje dece: Naomi Rachel, Joseph Hillstrom, koji piše pod imenom Joe Hill, Owen Phillip, koji je svoju prvu kolekciju priča izdao još 2005. godine.

U znak zahvalnosti za talenat, trud i doprinos književnosti, King-u je dodeljena “National Medal of Arts” – Nacionalna medalja za umetnost 2015. Godine.

Pored naravno pisanja, King je veliki obožavaoc muzike. King se može često videti kako svira gitaru u svom bendu “Rock Bottom Remainders”, sa kolegama poznatim ličnostima poput Dave Berry, Barbara Kingsolver, Amy Tan. Bend je učestvovao u mnogim humanitarnim dešavanjima tokom zadnjih par godina.

3 0 komentara

  1. Nives
  2. Mirsada
  3. Vanesa

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*