Dejvid Baldači – David Baldacci

Biografija Autora - Sve Knjige

Strani Naziv: David Baldacci

Jedan od Dejvid Baldachijevih poznatih citata je: "Ljudi su sposobni za neizmeranu hrabrost kada im se ponudi nešto za šta vredi boriti se." Ovaj citat odražava optimizam i veru u ljudsku snagu i sposobnost da prevaziđemo prepreke kada imamo nešto što nam je istinski važno.
Dejvid Baldači - David Baldacci

Dejvid Baldači (David Baldacci) je rođen 5. avgusta 1960. godine u Ričmondu, Virdžinija, SAD. On je američki pisac, poznat po svojim trilerima, kriminalističkim romanima i knjigama za mlade. Njegovi romani su prevedeni na više od 45 jezika i prodali su se u milionima primeraka širom sveta.

Obrazovanje

Baldachi je diplomirao političke nauke i pravo na Univerzitetu Virdžinije, a kasnije je stekao pravo da radi kao advokat u Virdžiniji. Tokom studija, razvio je strast prema pisanju i često je pisao priče u slobodno vreme.

Karijera

Dejvid Baldachi je svoju prvu knjigu, “Apsolutna moć” (Absolute Power), objavio 1996. godine. Roman je postao instant bestseler i privukao je pažnju kako čitalaca, tako i kritičara. Knjiga je kasnije adaptirana u holivudski film sa Klintom Istvudom i Džinom Hekmenom u glavnim ulogama.

Od tada, Baldachi je napisao preko 40 romana, među kojima su najpoznatiji serijali o Vilu Robiju, Amosu Dekeru, Džonu Puleru i Atli Pajn. Takođe je napisao nekoliko knjiga za mlade, uključujući serijal o Vegi Džejn.

Baldachijevo pisanje karakteriše brza radnja, zanimljivi likovi i neočekivani zapleti. On često istražuje teme kao što su političke intrige, zavere i borba za moć.

Filantropija

Dejvid Baldachi je, zajedno sa suprugom Mišel, osnovao fondaciju “Wish You Well Foundation” 2002. godine. Cilj ove fondacije je da podrži pismenost i obrazovanje u SAD. Baldachi često donira deo prihoda od svojih knjiga ovoj fondaciji i drugim dobrotvornim organizacijama.

Privatni život

Dejvid Baldachi je oženjen Mišel Baldachi, sa kojom ima dvoje dece. Porodica živi u Virdžiniji, gde Baldachi provodi većinu svog vremena pisanju i uživanju u svom hobiju – kolekcioniranju prvih izdanja knjiga.

Uticaj

Dejvid Baldachi je jedan od najpoznatijih i najprodavanijih pisaca trilera u svetu. Njegovi romani su osvojili brojne nagrade, a mnogi od njih su adaptirani u televizijske serije i filmove. Njegovo delo i uspeh su inspiracija mnogim piscima i čitaocima širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*