Aledžernon Blekvud – Čovek Kojeg Je Drveće Volelo

recenzija pdf

Strani Naziv: The Man Whom the Trees Loved by Algernon Blackwood

Aldžernon Henri Blekvud (1869-1951) je bio engleski pisac priča o natprirodnom. U kasnim tridesetim, Blekvud je počeo da piše horor priče. Bio je veoma uspešan, napisao je deset knjiga kratkih priča i pojavio se na radiju i televiziji da ih ispriča. Napisao je i četrnaest romana i nekoliko drama, od kojih je većina nastala, ali nije objavljena.
Aledžernon Blekvud - Čovek Kojeg Je Drveće Volelo knjiga

Bio je strastveni ljubitelj prirode, i mnoge njegove priče to odražavaju. Iako je Blekvud napisao veliki broj horor priča, njegov najtipičniji rad nastoji manje da uplaši nego da izazove osećaj strahopoštovanja.

Dobri primeri su romani Kentaur (1911), čiji vrhunac ima putnički pogled na krdo mitskih stvorenja; i Julius LeVallon (1916) i njegov nastavak Svetli glasnik (1921), koji se bave reinkarnacijom i mogućnošću nove, mistične evolucije u ljudskoj svesti. Njegove najbolje priče, poput onih prikupljenih u knjizi Neverovatne avanture (1914), remek su dela atmosfere, konstrukcije i sugestije.

Prvo smo čitali o Sandersonu, slikaru, ali slikaru čiji je poseban talenat razumevanje i snimanje ličnosti drveća na platnu

U početku sam mislio da će Sanderson biti Čovek, ali nije. On je katalizator onoga što se dešava gospodinu Bittaciju, koji je Čovek. Bio je Englez koji je godinama bio u Indiji, radeći kao čuvar šuma. „On je, takođe, razumeo drveće, osećao je suptilno zajedništvo sa njima, rođeno možda iz onih godina koje je živeo brinući o njima, čuvajući, štiteći, negujući, godinama samoće među njihovim velikim prisustvom u senci.”

Gospodin Bittaci je naložio Sandersonu da naslika portret libanskog kedra koji stoji ispred kuće Bittaci, koja se nalazi blizu ivice Nove šume. Gospodin B je odabrao ovu kuću posebno zbog njene lokacije u blizini čuvene šume. Gospođa Bittaci mu je dozvolila ovaj izbor, pošto je u izvesnoj meri razumela njegovu vezu sa drvećem.

Ali samo u određenoj meri. Znala je da je srećniji u šumi, ali je osećala da ga to oduzima od nje na načine koje ona nije razumela i koji su je na mnogo nivoa plašili. Ona nije imala istu viziju o prirodi, a ono što se dešava u priči utiče na oboje na način koji nije očekivao.

Ovo nije nužno bila zastrašujuća priča, barem ne onakva koja iskače na tebe vrišteći BOO. Ali bilo je napeto i intenzivno, sa mnogo zanimljivih tema koje su razmatrane između tri lika, i odgovarajućim završetkom iz drugog sveta. Stalno sam razmišljao kako bi to bila sjajna epizoda Zone sumraka!

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*