Aleksandar Misojčić – Psihobiografija Cara Dušana

recenzija pdf
Knjiga o caru Dušanu Silnom, dolazi pravo iz pera poznatog psihoterapeuta, Aleksandra Misojčića. Piše o veličini cara Dušana, kako je bio smeo, hrabar veoma ambiciozan i istrajan u svojim namerama. Takođe se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i istorije i nosi status nacionalnog heroja i inteligentnog, neustrašivog vojskovođe.
Aleksandar Misojčić - Psihobiografija Cara Dušana

Psihološki profil cara dušana

U potrazi za duhom istorije, psihoterapeut i psihijatar Aleksandar, napisao je knjigu “Grad – Psihobiografija cara Dušana”, i govori o psihološkom profilu cara Dušana i carice Jelene, kao i o njihovom međusobnom odnosu i odnosu prema sinu. U knjizi Aleksandar navodi tri ključna događaja koja su se desila u detinjstvu cara Dušana i kako se to odražava na nejgov karakter. Prvi događaj jeste odrastanje Dušana uz oca kojeg je deda oslepio. Sama činjenica da je deda to uradio njegovom ocu, u Dušanu budi svest o neposlušnosti, surovosti i životu u senci. 

Nepoverljiv i surov karakter velikog vladara

Kako navodi autor, smatra da je upravo ovo koren njegove nepoverljivosti i velike surovosti, koja ga je pratila tokom celog života. Drugi značajan događaj za njegov karakter je u stvai činjenica da je on bio izbeglica.

Nakon očeve pobune koja nike trajala dugo, cela porodica je bila ponižena i proterana u Carigrad. On je odrastao na način na koji odrastaju i sve ostale migracione porodice.

Dušan je bio naprosto fasciniran i oslepljen sjajem tog grada, koji je za tren oka njemu postao opsesija i uzor. Kao treći događaj koji ostavlja trag u odrastanju Dušana, jeste rana smrt njegovog mlađeg brata. 

Dušan je život na dvoru tek upoznao sa dvanaest godina, kada mu se pomire deda i otac, i dobiju dozvolu da se vrate u Srbiju. Iako ga istorija pamti kao silnog vladara, mnogu istoričari su ga opisivali kao izuzetno lepog muškarca. Voleo je luksuz, bio je spreman da nagradi sve one koji su mu bili odani. Aleksandar piše kako je Dušan birao suprugu Jelenu na način na koji je birao svoje najbolje vojnike. Svi događaji koji su mu se desili u detinjstvu su bili veliki faktor u njegovom kasnijem životu. Na veoma nesvakidašnji način Aleksandar opisuje ovu pshiobiografiju, o klijentu iz istorije umesto iz ordinacije.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*