Borislav Kosanović – Pod Senkom Bukove Šume

recenzija pdf
U kontekstu teme, ovakav žanr je veoma retka pojava u našem okruženju. Autor je itekako bio svestan opasnosti kakve su mu se mogle dogoditi pri izboru i pisanju ovakve teme. Borislav Kosanović kroz svoje junake, u kojima svako od nas može da prepozna nekog svog, hoda putem istine, i to veoma hrabro.
Borislav Kosanović - Pod Senkom Bukove Šume knjiga

Ovaj roman je kniževno delo gde se susreću elementi romana o odrastanju, ratnog roana, trilera i elemtni istorijskog romana i hronike

Samim tim je lestvica očekivanja, kako  pisca tako i čitaoca, podignuta veoma visoko. Roman u kome, kroz neverovatnu liniju narativa prisustvujemo odrastanju dečaka, Branka iz Like, glavnog junaka i samog naratora, ubrzo shvatamo da je to i simbolički neko od predaka samog pisca. On nam priča jednu od najtragičnijih i najkrvavijih poglavlja srpskog naroda, priču o genocidu sprovedenom od strane Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata.

Vreme u kom pišu mu ne pruža nikakvu naklonost, iako svakim događajem i danom potvrđuje ispravnost odluke da se piše o ovakvoj osetljivoj temi. Ove stranice preplavljuje ogromna količina emocija i shvatamo da je on jednostavno morao da je ispriča, koliko god tema bila škakljiva. Borislav Kosanović nas vodi u brdoviti krš Like, i pripoveda nam o tragičnim događajima sa autentičnim glasom.

Veoma uspešno menja likove, dijalekat, istorijski kontekst i amibjent

Kosanović sjajno vlada leksikom, narativom i ritmom. Njegovi književni orijentiri bili su Andrićeva sklonost ka hronici, Ćopićeva iskrenost, poetičnost u duhu Crnjanskog, i još mnogo toga šta je činilo naše najpoznatije pisce. Ovo osećamo dok prelazimo stranice ovog romana, nevezano za našu lokaciju. Bilo da smo u Zagrebu, ili Bjeljevini, ove metaforičke slike su jasne i snažne. Ko uspe da pobedi vuka u šumi, odsnono strah u sebi, odbranio je nevinost od prljavštine i belinu od senke.

Na veoma jasan način nam govori da su čitavi naraštaji onih koji su prethodili Branku, i ostalim likovima, kao i oni koje će doći, gaiti istom stazom ideala i baš kao junaci ovog romana, postojati u opasnosni, pod senkom šume.

Ovaj roman je veoma veliko iznenađenje zbog besprekorne spisateljske realizacije

Ovakav roman i sam njegov sadržaj je često mač sa dve oštrice, želje skupljane celog života. Roman predstavalja stazu kojom se nije koračalo, već se često izbegavala ali se nekako uvek naletalo na nju.

Ovo je veoma zrelo prozno delo, veliki trud je vidljiv u svakoj epizodi koje su smeštene u veoma stvarnim okolnostima, koje daju snažne temlje konstrukcijama svih linija ove knjige.

Ovo je univezalna priča o zlu i zločinu, koja se nažalost dešava na svim meridijanama vekovima unazad, univerzalna priča o tami u ljudskim dušama, koja ne bira ni veru, ni rasu, ni naciju, već uništava svako dobro u onima koje dotakne.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*