Branko Ćopić – Bašta Sljezove Boje

recenzija pdf besplatna knjiga
“Bašta sljezove boje” je lektira i može se smatrati svojevrsnom autobigorafijom čuvenog pisca, Branka Ćopića, jer na izuzetan način spaja prošlost i sadašnjost.
Branko Ćopić - Bašta Sljezove Boje knjiga

Ukratko, glavna tema ove knjige predstavlja detinjstvo i odrastanje glavnog lika

Ovo delo je posvećeno piščevom prijatelju iz detinjstva, Ziji Dizdareviću koji je stradao u logoru. Čitavo delo je skoro nemoguće razumeti bez razumevanja i čitanja samog predgovoro, jer je u njemu mnogo toga rečeno. Upravo zbog brutalnog stradanja nejgovog druga, autor govori i o mračnim silama koje postoje u svetu, konkretno misleći na ljude koji su ubili njegovog druga. Knjiga “Bašta sljezove boje” sadrži pedesetičetiri kraće pripovetke, i baš ovaj broj predstavlja simboliku.

Branko Ćopić je ovu knjigu pisao kada je imao pedesetičetiri godine

Knjiga je podeljena na dve celine: “Jutra plavog sleza” i “Dani crvenog sleza”. Svaka priča se može smatrati samostalnom celinom, postoji tanka nit koja ih spaja, kao i likovi koji su zajednički svakoj od njih. Prva celina “Jutra plavog sleza” sastoji se iz trinaest priča u kojima Branko Ćopić govori o svom detinjstvu, i u kom se vraća u svoj rodni kraj, i oslikava ga prelepim mirisima, bojama dečijim nestačlucima i radoznalošću. Drugi deo “Dani crvenog sleza” sastoji se iz dvadesetijedne priče i vodi nas u period Drugog svetskog rata i period nakon rata.

Ćopićeva vera u ljude i njegov humor

Iako ne postoji povezanost sa likovima iz prvog dela, sve priče imaju veoma sličnu tematiku i ispunjene su tugom, ali u njima prepoznajemo i Ćopićevu veru u ljude, vedrinu, njegov prepoznatljiv humor. Bitna stvar za razumevanje ovog dela jeste osobenost stila Branka Ćopića. On fenomenalno stvara takoreći, malu priču. Radi se o posebnoj podvrsti pripovetke, koju za razilku od klasične pripovetkene karakteriše naglašeni konflikt i razvijena kompozicija, već jedna određena slika koju pisac razvija i prikazuje.

“Bašta sljezove boje” svojim čitaocima nudi grupu likova, i svi su zanimljivi i posebni na sopstveni način.

U celom delu se pojavljuje mnoštvo likova, ali se samo pojedini pominju u skoro svakom segmentu dela. Na prvom mestu jeste glavni lik, odnoso pisac. Dečak Branko je prikazan u najlepšem svetlu, i njega ne krasi fizička lepota več radoznalost, pamet, maštovitost i znatiželja. Drugi, moglo bi se reči glavni lik, jeste djed Rade, lik koji je odgajio glavnog junaka.

On je veoma odan porodici, racionalan ali i u nekim momentima ismevan od strane unuka

Pisac je nemilosrdan prema nekim ostalim likovima, ali se potrudio da ih sve što verodostojnije opiše. Ova knjiga spada u red dela koje je skoro nemoguće prepričati. Postoji nešto u Ćopićevom načinu pisanja, i odabiru tema, i načina na koji prikazuje svoje likove. “Bašta sljezove boje” je jedna od njegovih poslednjih knjiga, a ujedno je i neverovatan osvrt na njegov književni opus, umešanost i tematiku koja se provlačila kroz njegova dela, način na koji je oslikao svoje likove, stvarajući ih tako da ih skoro možemo dodirnuti.

I Deo knjige

Prvi deo knjige jeste autobiografski skup, koji je odličan podsetnik na dečije romane, koje smos vi rado čitali i u kojima smo uživeli.

II Deo

Drugi deo, ipak, asocira na kasniji deo njegovog života, ispunjen tugom, ratom, borbom i razočaranošću sa kojoj se borio da samog kraja. 

Kompletna PDF Knjiga

kupdf.net_branko-copic-baste-sljezove-boje_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*