Deborah Moggach – Tulipanska Groznica

recenzija pdf

Autorica Deborah Moggach do sada je napisala osamnaest romana. Roman koji predstavljamo je dožvio veliki uspeh kod čitalaca. Amsterdam 17-og veka, pomama za lukovicama tulipana od kojih se može zgrnuti pravo bogatstvo. Zavladala je prava histerija, takozvana „tulipanska groznica“.
Deborah Moggach - Tulipanska Groznica knjiga

Iz knjige:

Slijedeće je poziranje zakazano tek za dva tjedna. Cornelis je u međuvremenu stalno zauzet poslom, u pokretu kao i uvijek. Mora voditi skladište, smješteno dolje u luci. Svakoga dana u podne otvara burza i Cornelis je redovito posjećuje, gotovo uvijek u žurbi. Amsterdam je prepun kapitala i tu se trgovina obavlja na brzinu, često i u mahnitoj strci, jer se burza zatvara u dva. Osim poslovima, Cornelis mnogo vremena posvećuje i svojim građanskim dužnostima i obvezama, jer ipak je on ugledan građanin i čovjek od utjecaja u ovom gradu, koji se razvija u svakom pogledu. Godina je 1636. i Amsterdam je u punom cvatu. Sjedište vlade je u Haagu, ali u stvarnosti je Amsterdam glavni grad republike. Trgovina bilježi sve veće zarade, umjetnost doživljava svoj vrhunac. Žene i muškarci, odjeveni elegantno i po posljednjoj modi, šetaju ulicama grada, a u kanalima se zrcale obrisi njihovih prekrasnih kuća.

Grad je preplavljen ogledalima. U njima se odbijaju zrake hladnog proljetnog sunca. Oblaci boje bakra nepomični leže iznad mostova. Grad se ogledava u vlastitim vodama, poput žene što promatra svoj odraz u zrcalu. Ali, zar se tako prelijepom biću taština ne može i oprostiti?


Knjigu potražite OVDE

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*