Dok Nisam Srela Tebe Od Džodžo Mojes

recenzija pdf

Strani Naziv: Me Before You by Jojo Moyes

Nisu imali ništa zajedničko dok im ljubav nije dala sve da izgube. Luiza Klark je obična devojka koja živi krajnje običnim životom – stalan dečko, bliska porodica – koja jedva da je bila dalje od svog malog sela.
Dok Nisam Srela Tebe Od Džodžo Mojes knjiga

Ona prihvata preko potreban posao radeći za bivšeg avanturistu Vila Trejnora, koji je ostao u invalidskim kolicima nakon nesreće. Vil je oduvek živeo luksuznim životom – ekstremni sportovi, putovanja po celom svetu – i sada je prilično siguran da ne može da živi onako kako je navikao, punim plućima.

Vil je oštar šef, pomalo ćudljiv – ali Luiza odbija da ga tretira posebnim tretmanom i da mu previše ugađa, i uskoro joj njegova sreća znači više nego što je očekivala. Kada sazna da Vil ima neke svoje šokantne planove, ona pokušava da mu pokaže sve lepe strane života.

Briljantni, ali srceparajući roman Džodžo Mojes, Ja pre tebe, igra na emocije čitalaca svojim zanimljivim i realističnim likovima, nekonvencionalnom ljubavnom pričom i zapletom koji izaziva razmišljanje o borbi protiv kvadriplegije. Mojes izaziva neobuzdani entuzijazam za život i njegove avanture i upućuje čitaoce da žive smelo. 

Knjiga prati malo verovatno ukrštanje puteva između Vila Trejnora, ogorčenog i ciničnog kvadriplegičara, i Luize Klark, obične, neambiciozne dvadesetšestogodišnjakinje sa iracionalnom ljubavlju prema čarapama u obliku bumbara. 

Nakon što je izgubila posao u lokalnom kafiću, Luiza nevoljno preuzima posao negovateljice Vila, koji je postao umoran i ogorčen zbog svog života u invalidskim kolicima. Nakon nekoliko sukoba i zastrašujuće bolesti, njih dvoje polako razvijaju razigrano prijateljstvo. Vil, koji je ranije skakao sa litica, penjao se po planinama i putovao svetom, ne može da shvati zašto je Luiza savršeno zadovoljna svojim trenutnim životom prosečnosti. 

“Dok nisam srela tebe” slika ružan, ali transparentan pogled na bitke kvadriplegije zajedno sa psihološkim poteškoćama za žrtve. Ne prikazuje život onakvim kakvim želimo da bude, već onakvim kakav zaista jeste, sa njegovom surovom realnošću i nepravdama. Međutim, pogled na ovu knjigu podstiče čitaoca da pronađe lepotu u ljudskim nesavršenostima, bilo fizičkim ili emocionalnim, i omogućava nam da cenimo životne oluje usred sunca.

U svojoj knjizi, Mojes udahnjuje život svojim likovima, omogućavajući čitaocima da pronađu delove sebe u romanu. Duhovita, nepredvidiva i zadivljujuća, radnja šalje čitaoce kroz nemilosrdni vrtlog emocija. Kontroverzno pitanje potpomognutog samoubistva u knjizi je genijalno utkano u veličanstvenu ljubavnu priču, provocirajući čitaoce da pogledaju kvadriplegiju u novom svetlu.

Heroina knjige, Luiza, nije obdarena stereotipnim atributima koji se zahtevaju od većine protagonista. Njena ljubav prema torti od sira i svetlucavim bundžerima inspiriše čitaoce da slave svoju individualnost, a ne samo da „prate kalup“. 

Priča ima malo ironije jer Vil, vezan za invalidska kolica, motiviše Lu da postane avanturistička, odlučna i briljantna žena kakva bi mogla biti. Roman izaziva pojedince da izađu izvan svojih zona udobnosti i iskuse život punim kapacitetom.

Priča “Dok nisam srela tebe“ nije priča standardnog, slatkastog ljubavnog romana. Nosi sjajan osećaj dubine zajedno sa svojim fenomenalnim kvalitetima pametnog humora i snažnih emocija. Mojesovo temeljno proučavanje kvadriplegije je evidentno jer ona tačno prenosi dosadnost uzimanja lekova, kao i bezbroj problema sa transportom. 

Pored toga, knjiga naglašava emocionalnu agoniju koja bi pratila zgodnog, inteligentnog i uspešnog mladića koji je ostao nepokretan nakon tragične nesreće sa motorom koji je nailazio. Njegova sveža interpretacija romantike prevazilazi uobičajenu površnost i senzacionalizam tipičnih ljubavnih priča. Likovi se ne zaljubljuju odmah, već neguju odnos prijateljstva i poverenja dok zajedno podnose životna razočarenja i teškoće. 

Zaviri u knjigu

Dok Nisam Srela Tebe Od Džodžo Mojes pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Jojo Moyes

Jojo Moyes književnica je i novinarka. Deset godina radila je u Independentu prije negoli se posvetila isključivo pisanju. Njezine prethodne romane kritika je dočekala s pohvalama, a među njima su The Ship of Brides, Foreign Fruit i nagrađivani Prosljednje pismo tvojega ljubavnika.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*