Džordž Orvel – Životinjska Farma

recenzija pdf besplatna knjiga
Srednja Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: Animal Farm by George Orwell

Životinjska farma, Džordža Orvela, je opomena o uzaludnoj potrazi za jednakošću kroz političke promene. Satirični roman je zasnovan na ruskoj revoluciji iz 1917. Radnja je smeštena na britanskoj farmi i pisac koristi personifikovane životinjske likove kako bi razotkrio opasnosti totalitarne vlade.

Glavni likovi su:

– Stari major, veoma poštovani vepar koji predstavlja istorijsku ličnost, komunističkog vođu Karla Marksa.

– Snežak je vepar i jedan od vođa među svinjama koji je mlad, ali inteligentan, i predstavlja apstraktnu ideju zla.

– Napoleon je tvrdoglavi vepar koji predstavlja komunističkog tiranina.

– Skviler je svinja koja je talentovana za veštinu rasprave i obmane. On predstavlja propagandnu mašinu totalitarne vlasti.

– Gospodin Džons je čovek koji poseduje zemlju koju preuzimaju njegove životinje. On predstavlja korumpiranu vlast.

– Pilkington je čovek i vlasnik još jedne farme koja je velika i neuređena. Više voli da se bavi svojim hobijima nego da održava svoju zemlju i predstavlja savezničke zemlje.

– Frederik je surov čovek i vlasnik male susedne farme. On predstavlja Adolfa Hitlera.

– Bokser je krupan muški konj koji je cenjen zbog postojanosti karaktera i radne etike. On predstavlja neobrazovanu i eksploatisanu radničku klasu, koja propagandu uzima k srcu i bez sumnje veruje u vladinu stvar.

– Vajmper je čovek i advokat koji se ponaša kao posrednik Životinjske farme u ljudskom svetu, ignorišući zločine koji su tamo počinjeni. On predstavlja nacije koje profitiraju od poslovanja sa brutalnim diktatorima.

– Ovce su naivne i lojalne principima Životinjske farme i predstavljaju neuke mase koje slepo slede svoju vladu.

Knjiga počinje tako što Stari major saziva skup svih životinja u velikoj štali

On najavljuje da su ljudska bića jedini razlog što su životinje u Engleskoj porobljene. Oni moraju zbaciti čovečanstvo u velikoj pobuni. Zatim izjavljuje da su „Svi ljudi neprijatelji. Sve životinje su drugovi.”

Stari Major umire nekoliko noći kasnije, a druge životinje se pripremaju za pobunu pod vođstvom Snoubola, Napoleona i Skvilera.

Jedne noći, gospodin Džons se onesvesti pijan i zanemaruje da nahrani životinje

Toliko su gladni da su provalili u šupu i zatim oterali gospodina Džonsa sa farme. Napoleon i Snoubol izmišljaju kompletan sistem mišljenja koji nazivaju Animalizam. One njegove principe svode na sedam zapovesti. Su:

  1. Šta god ide na dve noge je neprijatelj.
  2. Šta god ide na četiri noge ili ima krila, prijatelj je.
  3. Nijedna životinja ne sme da nosi odeću.
  4. Nijednoj životinji nije dozvoljeno da spava u krevetu.
  5. Nijedna životinja ne sme piti alkohol.
  6. Nijedna životinja ne sme ubiti nijednu drugu životinju.
  7. Sve životinje su jednake.

Ubrzo nakon toga, njihova prva žetva je veliki uspeh

Svaka životinja radi u skladu sa svojim mogućnostima i dobija priličan deo hrane. Svake nedelje, Snoubol i Napoleon, koji su najinteligentnije životinje, vode sastanak u velikoj štali, ali Napoleon se protivi svim Snoubolovim idejama. Ovce, koje nisu dovoljno inteligentne da upamte sedam zapovesti, pevaju jednu maksimu: „Četiri noge dobre, dve noge loše.

Kako vreme prolazi, svinje povećavaju svoju kontrolu nad životinjama i dodeljuju sebi sve veće privilegije baš kao što je to nekada činio ljudski gospodar.

Oni ugušuju pitanja i proteste životinja preteći povratku gospodina Džonsa. Za to vreme, Napoleon takođe konfiskuje devet novorođenih štenaca i izoluje ih u golubarniku kako bi ih „obrazovao“ da postanu žestoko lojalni samo njemu.

Uskoro, gospodin Džons i drugi farmeri pokušavaju da povrate Animal Farm, ali ne uspevaju. Životinje slave svoju pobedu u onome što nazivaju „Bitka kod štale“. Nakon toga, životinje pristaju da puste svinje da donesu sve odluke.

Snoubol i Napoleon nastavljaju da se sukobljavaju i na kraju se sukobljavaju oko mogućnosti izgradnje vetrenjače

Snoubol veruje da će to skratiti radnu nedelju i obezbediti struju farmi, ali se Napoleon tome protivi. Napoleon priziva devet štenaca koje je dresirao — sada žestoke pse — da oteraju Snoubol sa farme. U ovom trenutku, Bokser, konj, preuzima svoje lične maksime: „Radiću više“ i „Napoleon je uvek u pravu“. Uskoro, Napoleon objavljuje planove za izgradnju vetrenjače, tvrdeći da je to bila njegova ideja sve vreme – da ponovo ispiše istoriju.

Izgradnja vetrenjače tera životinje da rade više i nedeljom

Pošto životinjama nedostaje hrane i zaliha, Napoleon otvara trgovinu sa ljudskim svetom što čini druge životinje nemirnim. Preko Skuealer-a, Napoleon laže životinje o nestašici i počinje da gomila ono malo što ima za sebe. On angažuje Vajmpera da mu bude posrednik u trgovini sa ljudima.

Kompletna PDF Knjiga

kupdf.net_dord-orvel-ivotinjska-farma (1)

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Džordž Orvel

Džordž Orvel je bio romanopisac, esejista i kritičar najpoznatiji po romanima “Životinjska farma” i “1984”.


Više O Autoru

Jedan komentar na knjigu

  1. Mito Kocevski

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*