Džulija Kvin – Neizbežna Ljubav

recenzija pdf

Strani Naziv: Julia Quinn

Ako tražite veselo letnje štivo koje se smeje glasno i koje će takođe ispuniti vašu potrebu za nežnom romansom, ne tražite dalje. Najnoviji deo serije Bridžerton Džulije Kvin pun je suptilnog humora, duhovitih dijaloga i neosporne hemije između glavnih uloga. Iako su mnogi scenariji priče uobičajeni za evropsku historiju, priča o Garetu i Hijacintu ima blistavu ivicu koja me je privukla. Da, Garet je izuzetno privlačan, simpatičan odmetnik koji nikada nije razmišljao o braku – ali sa svežinom koja me je naterala cenite ovu vrstu heroja iznova.
Džulija Kvin - Neizbežna Ljubav knjiga

Hajacint Bridžerton je videla tri pune sezone na Marriage Mart-u i sada, u svojoj četvrtoj godini u Društvu, otkriva da svi balovi, zabave i udvarači više nisu baš uzbudljivi. Ona i dalje uživa u brojnim aktivnostima tona – na kraju krajeva, ona je razumna žena i sigurno se ne žali na bogatstvo i privilegije koje je prinuđena da trpi. Iako je omiljena i smatra se dobrim ulovom za brak, muškarci imaju tendenciju da misle da je zumbul najbolji u malim dozama. Uvek takmičarska i inteligentnija od većine, ona nije od onih koji lako odustaju od takmičenja ili glume glupost, zbog čega je mnogi smatraju pomalo… izazovnom.

Gareth St. Clair je poznat kao tako ljupka kombinacija neprikladnosti i grešne lepote da se malo ko, ako uopšte ima, može poklopiti sa njegovim nivoom zloglasne zloće. Njegov otac, baron Sent Kler, prekinuo ga je finansijski u osamnaestoj godini kada je Geret odbio ugovoreni brak sa ciljem da spase finansije porodice. Tog istog dana, njegov otac je otkrio razlog zašto je mrzeo Gereta svih tih godina – on nije bio njegov sin, već usputni udarac jedne od majčinih afera. Geret godinama uživa u bacanju skandala u lice baronu dok pokušava da sakrije strah da će jednog dana njegova nelegitimnost biti otkrivena. Sada, dok Garet želi da dobije baronstvo nakon smrti svog starijeg brata, čini se da njegov otac sistematski uništava imanja. Na kraju krajeva, kakvu bi bolju osvetu čovek koji je naneo nepravdu mogao da ima protiv gadnog sina nego da ga ostavi prožet dugovima?

Divan sekundarni lik, Lejdi Danberi (Garetova baka po majci), više mi je delovala kao treći glavni lik. Ona je lavica među tonom, neustrašiva u svojim rečima i spremna da se podsmeva svakome, uključujući i sebe. Smatrana je starom damom, ona uživa u svojoj otvorenoj manipulativnoj prirodi. Svakog utorka, Hajacint Bridžerton joj čita smelu avanturističku priču, a njih dvoje onda provode vreme zbijajući šale i dele svoje živote. I jedni i drugi duboko poštuju onog drugog – Zumbul želi da oponaša prepoznatljiv stav lejdi Danberi prema životu, a Lejdi Denberi smatra da je Zjumbul svojom idealnom štićenicom. Ona deli blisku vezu sa svojom omiljenom osobom, unukom Geretom, i čini se da ovih dana sve više uvlači Hijacinta i Gereta u jedno drugo društvo.

Našavši se kako sede rame uz rame na godišnjem Smithe-Smith mjuziklu, Geret shvata da ceni Hajacintinu šaljivu prirodu i, iako on takođe smatra da je ona nejasno dosadna, jednostavno ne može da je zaboravi. Zumbul misli da je zabavan i pametan, sa neverovatnom sposobnošću da je ponekad ostavi bez teksta, ali zašto ima tako neprijatno plave oči? Kada Geretu daju dnevnik svoje bake po ocu napisan na italijanskom, Hijacint se dobrovoljno javlja da mu prevede tekst. Shvativši da njegov otac ne zna ništa o dnevniku, Geret diskretno poverava porodično nasleđe njenoj brizi, nadajući se da će to dati odgovore na neka od uznemirujućih pitanja o njegovom nasleđu. Zumbul na svoju pomoć gleda kao na početak velike avanture – konačno se nešto uzbudljivo dešava u njenom životu!

Dok njih dvoje upoređuju beleške u dnevniku, otkrivaju sve veću potrebu i želju da se vide. Ono što Hiacinth otkriva u svojim prevodima ubrzo ih natera da traže odgovore – ponekad usred noći na ulicama Londona. Njihova potraga, kao sredstvo zapleta, nije imala sofisticiranost koja je inače prožimala priču i delovala je kao sitnica previše tipična za moj ukus. Tokom ovih scena, Hijacintina upornost da bude uključena u sve sve vreme činila je da izgleda pomalo razmaženo, a Garetova sklonost da popusti njenim zahtevima bila je blizu potkopavanja njegovog snažnog karaktera. Inače nisam našao zamerke u malo čemu drugom jer je knjiga tekla bez napora do kraja.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*