Džulija Kvin – Vojvoda i Ja

recenzija pdf
Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: The Duke and I (Bridgertons, #1) by Julia Quinn

Dozvolite mi da počnem tako što ću reći da nisam baš neki romantičar i nikada ne bih kupio ovu knjigu da nije bilo Ane. Kao i većina cinika, na žanr sam gledao kao na otrcan i blesav, sa Fabiosima i raščupanim devojkama na naslovnicama i sloganima poput „Da je morao da je pripitomi, BIO BI!“ *kolapsira se u kikot* Međutim, nikada nisam probao ljubavne romane... i drago mi je što jesam! Iako se možete kladiti da postoji mnogo ljubavnih 'romana' (u nedostatku bolje reči) koji ne uključuju zaplet između kidanja prsluka i opisa pulsirajućih falusa, postoje legitimni ljubavni romani koji zapravo imaju divne likove i pristojne zaplete (i naravno, neophodan sparni seks). Vojvoda i ja možemo biti uključeni u drugu kategoriju, i to je šarmantna, seksi priča. To je čudno, zabavno čitanje u kojem sam neizmerno uživao...i završio za otprilike 3 sata.
Džulija Kvin - Vojvoda i Ja knjiga

Dafne Bridžerton je ljubazna, brza mlada žena sa lukavim smislom za humor

Najstarija ćerka u porodici Bridžerton, ona je gurnuta u društvo od strane majke (takozvana „ambiciozna mama“) da pronađe muža. Bridžertonovi nisu u finansijskim teškoćama niti im je potrebno da steknu viši društveni položaj – osvežavajući roman iz perioda regentstva koji izgleda da stalno ima junakinju koja je bez novca/zadužena/niskog društvenog ranga – ali Vajolet Bridžerton (rekla je ambiciozna mama) je u ludilu da uda svoju ćerku. Istovremeno, Sajmon Baset, grof od Klajvedona, vojvoda od Hejstingsa (nije li to zalogaj) ulazi u društvo nakon što je stekao ozloglašenost kao grablji u svojim univerzitetskim danima i putovao svetom da bi izbegao da ima posla sa svojim gadnim ocem.

Hejstings je najbolji prijatelj sa Dafninim starijim bratom, Entonijem, pa prema neizgovorenoj muškoj vladavini između prijatelja, neće poželeti sestru svog prijatelja. Naravno, stvari nikada nisu tako jednostavne, i Sajmon nailazi na Dafne i dolazi da je spase od previše revnog udvarača. Pre nego što sazna ko je ona, otkrije da je neopozivo privlači.

Nakon što je osetio tonu bijesnog braka nastrojenog, Sajmon — koji se zakleo da se nikada neće oženiti — daje predlog ravnomernoj Dafni. Oni će formirati lažnu privrženost jedno drugom, oslobađajući na taj način Daff iz poroka bračnih planova njene majke i istovremeno odvraćajući sve matronske ambicije prema Simonu. U međuvremenu, Sajmon ubeđuje Dafnu da će se njena zaliha dramatično povećati, jer svi muškarci žele ono što ne mogu da imaju.

Naravno, možete reći kuda ovo vodi.

Vojvoda i ja nismo baš književni ekvivalent zimske gozbe u Glazgovu – ali nije zamišljeno da bude

To je lagana, prozračna romansa koja je više na liniji sveže isceđene čaše hladne limunade tokom letnjeg dana. Neće ostati sa vama kada završite, ali zadovoljava žudnju za nečim slatkim i glatkim.

Na stranu metafore o hrani, Vojvoda i ja smo zabavni. Likovi su standardni i radnja je predvidljiva, ali za ono što jeste, pogodi me. Dafne je inteligentna, veoma lepa, nesebična i ljubazna. Simon, iako je opisan kao grabulja i čuva mračnu tajnu (on *dahne* zamuckuje), zapravo nije grabulja, i fin je, moralan momak koji se stidi svoje prošlosti i ima neke probleme sa tatom koje treba da reši (opet sa tatinim pitanjima!). Dafne, ljubazna žena kakva jeste, spasava ga od njegovih sopstvenih demona, i nakon kratkog perioda ljutnje i lakog nesporazuma, oboje žive srećno do kraja života. Iako pisanje nije posebno dobro urađeno – ljudi se smeju, a oči blistaju previše – dobro je urađeno.

I zato što ne možete da pregledate ljubavni roman a da se ne osvrnete na seks…

Priznanje: Ponekad se osećam potpuno postiđen i padam u napade smeha zbog većine scena seksa u ljubavnom romanu (delovi iz Gladi kao niko drugi sa glavnim muškarcem “ stenjajući, napinjući se o njegov traus” pada na pamet). Nazovimo to „faktorom sramote“. U filmu Vojvoda i ja, na sreću, faktor sramote je pao na podnošljiv nivo, a seks je bio vruć, a da nije bio smešan. Bilo je slatko čitati o Dafninoj potpunoj zbunjenosti i nevinosti u vezi sa seksom, a prvi susret Simona i Dafa je dobra zabava.

*zapali postkoitalnu cigaretu* Bilo mi je dobro.

Značajni citati/delovi: Susret Dafne i Sajmona u bašti u kojoj dele svoj prvi poljubac (i nešto više) je pakleno vruć. U svim seksi scenama zajedno, gospođa Kvin uspeva da održi laganu nevinost kako bi ublažila strastvene stvari i efekat je potpuno neverovatan.

Dodatna razmišljanja: Roman je napisan u formatu gde svakom poglavlju prethodi kratak odlomak iz časopisa Ladi Vhistledovn's Societi Papers – kolumne za tračeve za bogate i slavne (mislite na US Veekli, a ne na The National Enkuirer). Format i izbor za održavanje publikacije u novinama tokom čitavog romana su simpatična i neobična zabava, i daje knjizi urednu autentičnost.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Jedan komentar na knjigu

  1. Marijana K

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*