Fantastične Zveri: Tajne Dambldora Od J.K.Rowling

recenzija pdf

Strani Naziv: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Sećate se davne 2000. godine, pre nego što je izašao čak i prvi film”Hari Poter“? Velik kao blok i skoro toliko težak, četvrti roman J.K. Roulingova najprodavanija serija i inspirisala je obožavaoce da se nekoliko dana unapred postave u knjižare širom zemlje. Na 734 stranice, “Hari Poter i vatreni pehar“ je bio nešto neverovatno — najveća knjiga koju su mnogi mladi obožavaoci ikada razmišljali da pročitaju. Za prolazak kroz to bio je potreban trud, iako je doneo duboke i trenutne nagrade onima koji su opčinjeni paralelnom stvarnošću koju je Roulingova izmislila, u kojoj su čarobnjaci postojali zajedno sa nama ostalima, nesrećnim ljudima koji nisu magični.
antastične Zveri Tajne Dambldora Od J.K.Rowling knjiga

Pa, evo nas, tri serije kasnije u Roulingovoj zamršenoj sagi o uvodu u svet Hari Potera

“Fantastične zveri: Dambldorove tajne“ je ukorenjeno duboko u mitologiji Roulingovog čarobnjačkog sveta, retko usporavajući dovoljno dugo da objasni magične čini ili strategije koje koriste njegovi likovi. To će bez sumnje uznemiriti čitaoce, držeći ih podalje od međuljudskih odnosa koji ovu veliku borbu za planetu čine vrednom čitanja i gledanja. Ali poklonici će verovatno obožavati otkrića koja se spremaju, uključujući dublju posvećenost tragičnoj ljubavnoj priči između voljenog direktora Hogvortsa Albusa Dambldora i čarobnjaka koji je odlučan da izmiri račune sa maglom.

Gelert Grindelvald, postao je moćniji nego ikada

Sada, Grindelvald je odlučan da podstakne svetski rat otprilike u isto vreme kada je izvesni nacista izabran za kancelara Nemačke. Paralele uspona fašizma su nepogrešive kao i inspiracija za novu frizuru ovog lika, koja je od oštre bele morske anemone prešla u masnu kosu u Hitlerovom stilu. Iako “Tajne Dambldora” baš i ne prihvataju jednostavnost, scenario deluje mnogo fokusiranije. Srećom, izvršenje dokazuje da je mnogo lakše pratiti.

Za razliku od “Hari Poter“ sage, koje stavljaju sudbinu čovečanstva u ruke troje dece koja pohađaju internat, ciklus “Fantastične zveri“ bavi se prvenstveno odraslim čarobnjacima u širem svetu ranog 20. veka. Na samom početku, vidimo za šta su sposobni zreli praktičari magije — njihove sposobnosti bi sigurno trebale da budu spektakularne.

Dobijamo likove koji stalno menjaju oblik i druge koji su mogli da koračaju kroz zidove ili se teleportuju kroz zemlje; eksplozije su gotovo uništile čitave gradove, dok su odbrambene tehnike štitile određene čarobnjake od povreda.

Poput mladog Luke Skajvokera, Kredens se našao rastrgan između sila dobra i zla dok je pokušavao da istraži misteriju svog porekla. Poslednji preokret “Zločini Grindelvalda“ ticao se ptičice koju je Kredens usvojio, a koja se naglo transformisala iz mladunčeta bezopasnog izgleda u odraslog, plamtećeg feniksa – stvorenja za koje se zna da priskače u pomoć članovima klana Dambldor u vremena potrebe.

“Tajne Dambldora“ konačno otkrivaju prirodu Kredensove veze sa ovom porodicom, zbog čega se njegova odanost pokoleba između Grindelvalda i Albusa.

Zaviri u knjigu

_Tajne Dambldora_prelistavanje _compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

J.K. Rouling - J. K. Rowling

J.K. Rouling je kreator fantastične serije “Hari Poter“, jedne od najpopularnijih knjiga i filmskih franšiza u istoriji.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*