Henri Dejvid Toro – Valden: O Građanskoj Neposlušnosti PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Walden by Henry David Thoreau

U martu 1845. godine Henri Dejvid Toro je pozajmio sekiru i krenuo ka Volden Pondu, u blizini svoje kuće u Konkordu u Masačusetsu. Hteo je da napravi kolibu, a tačno je znao gde: na mestu pored vode, iza kojeg se nalazi borova šuma, a ispred njega manji borovi i kesten. Pre nego što je stao na svoju prvu pauzu za ručak, Toro je posekao i obrezao dovoljno ovih borova da bi napravio glavnu građu kuće. Zatim je platio 4,28 dolara da kupi baraku od železničara koji je išao dalje, pruga je upravo bila izgrađena pored Volden Ponda. Toro ju je demontirao i osušio njene daske na suncu da bi postao krov i stranice kolibe. Postavio je temelj za dimnjak koristeći kaldrmu iz bare. Kada je te jeseni završio kuću, spolja je imala šindre otporne na vremenske uslove, unutra uredno malterisane i nekoliko pažljivo prebrojanih stvari: tri stolice, radni sto, jednu šolju, dve viljuške. Zasadio je redove krompira, kukuruza i graška i milje belog pasulja, kako je rekao. Projekat je počeo: Toro će živeti tamo, posvećujući se principu jednostavnosti.
Henri Dejvid Toro - Valden O Građanskoj Neposlušnosti knjiga

Posmatrao bi prirodu i pisao. Ideja je potekla od njegovog prijatelja i komšije, Ralfa Valda Emersona, koji je rekao da pisac mora imati skrovište. Volden je bio očigledan izbor: Toro je to dobro znao i provodio je lenje dane u mladosti lutajući u čamcima po jezeru, svirajući svoju flautu. Sada je imao ozbiljniju svrhu.

Dve godine je živeo u kolibi, a zatim je proveo još sedam radeći svoje beleške za objavljivanje. Ovo mrzovoljno, pronicljivo, mistično, polemičko, uzbudljivo remek-delo postalo je klasik Amerikane iz 19. veka, koji su proučavali đaci i koji je gurao u džepove za putovanja na putu sa generacijama mladih idealista.

Kroz ovo i svoj esej Građanska neposlušnost, koji je podsticao nenasilni politički otpor i principijelno zadržavanje poreza, Toro je pozvao Amerikance da se prilagode, odustanu i preuzmu kontrolu.

Ovo je jedna od najuticajnijih i najupečatljivijih knjiga u američkoj književnosti. Veliki deo Voldenovog materijala potiče iz Torovih časopisa i sadrži zanimljiva dela kao što su “Čitanje“ i “Jezerce zimi“.

Drugi poznati delovi uključuju njegove posete kanadskom drvoseču i irskoj porodici, putovanje u Konkord i opis njegovog polja pasulja. Ovo je kompletan i autoritativan Voldenov tekst – onoliko blizak Torovoj prvobitnoj nameri koliko svi dostupni dokazi dozvoljavaju.

Za studente i za opšteg čitaoca, ovo je idealna prezentacija Torovog velikog dokumenta društvene kritike i neslaganja. Neki od najlepših zapisa u Voldenu opisuju vode jezera u različito doba godine, kao i ptice i životinje koje ga nastanjuju. Njegovo duboko interesovanje za svet prirode dovelo je do detaljnog posmatranja onoga što danas nazivamo ekosistemima, mnogo pre nego što je ekologija postala posebna naučna disciplina.

Posebno ga je zanimalo kako se šumarstvo obnavlja nakon što su pojedina stabla uništena u požaru; njegove beleške o tome su se pokazale trajnim. Još jedna oblast u kojoj je on bio preteča današnjih briga je identifikovanje koristi za mentalno zdravlje od izlaganja prirodnom svetu. Volden nije bio i nije po svačijem ukusu.

Ton može biti propovednički, i on se daje da istakne nekoliko puta, kao u poglavlju o ekonomiji. Pored ljubitelja prirode, Toro govori o duhu odbijanja koji prolazi kroz moderne SAD.

Ovaj duh odbacuje političke institucije, velike građanske strukture i plaćanje poreza, u korist skrivanja u šumi, prateći samo sirovi osećaj lične ispravnosti. Nervira me kada pročitam čuveni red u Građanskoj neposlušnosti, ta vlada je najbolja koja uopšte ne vlada. Jednom je zvučalo dobro; sada izaziva onu vrstu razmišljanja koja smatra da je javno zdravstvo zlo.

To je radoznala knjiga. Dobro je poznato u našem ekološki svesnom dobu da se radi o osobi koja je provela godine živeći u šumi, u skladu sa prirodom.

Ali to nije sasvim realnost teksta. Rano u knjizi Toro jasno ističe da je njegovo mesto u Valden šumi, koje je poklonio prijatelj (Emerson), samo nekoliko milja od grada.

On nije bio tvrdokorni pustinjak ili revnitelj prirode, kao što bi se moglo pretpostaviti. Njegove ambicije su bile više filozofske nego vezane za određeni skup pravila o tome šta je priroda, ili koliko često je mogao da razgovara sa ljudima ili da ih pozove na večeru.

Bilo je to istraživanje, misaoni eksperiment i verovatno američki pionir u samootkrivanju i preuzimanju odgovornosti za učenje kako da se živi. Ova ideja je danas popularna, možda u lepšem obliku.

Kompletna PDF Knjiga

Henri Dejvid Toro - Valden O Građanskoj Neposlušnosti pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*