Klasa Optimist Od Ante Tomić

recenzija pdf

"Zašto ne preseliš ovdje?", pitaju me moji zagrebački prijatelji. Za njih imam dva odgovora. "Zato jer mi ne odgovara grad gdje na ulicama samo kolporteri viču", kažem ja ponekad, a drugi ću put opet reći: "Zato jer u Splitu nema onih moje dobi koji hodaju u odijelima."
Klasa Optimist Od Ante Tomić

 Moji zagrebaèki prijatelji na prvo se nasmiju, a drugo ih malo zaèudi. Kako to mislim da u Splitu nema ljudi u odijelima? Lijepo, nema ih. Da ja sutra izaðem iz kuće s kravatom, èitav grad bi za mnom vikao: “Alo, kravata!” Zagrepèani zapanjeno podignu obrve, a ja pojasnim kako se u Splitu, kao posljednji, bijedni ostatak nekada slavne crvene tradicije, njeguje puèki prezir prema otmjenosti, barem onoj muškoj, i kako mi dolje ne znamo i ne želimo znati za dress code. U Splitu, govorim ja ne bez ponosa u zagrebaèkim pivnicama, nema biznis klase. Mi letimo ekonomskom.

Temeljna je zapravo razlika da Split još nije upoznao kapitalizam. Grad sasvim upropaštene privrede, koji se očajno koprca u tranzicijskom siromaštvu, još uvijek živi

po nekim starim, lijenim socijalistièkim navikama. Nekoliko solventnih poduzeæa, koja su èudom uspjela preživjeti strahote devedesetih, su premalena da promijene socijalnu sliku te su vrijednosti bitno drukèije nego u glavnom gradu. Konobar u kafiæu, recimo, ovdje bi još mogao proæi kao uspješan tridesetogodišnjak. Ako nemate ozbiljnijih ambicija, vjerujte, ovo je pravo mjesto za vas.”

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o