J.K Rouling – Harry Potter i Polukrvni Princ

recenzija pdf

Strani Naziv: Harry Potter and the Half-Blood Prince by J.K Rowling

Pretnja Voldemorta je u potpunosti realizovana. Svet je pao u haos. Čarobnjaci žive svoje živote u strahu. Učenicima se sprečava da idu u školu iz straha od toga šta bi se moglo dogoditi školi sada kada se Mračni Gospodar vratio. Hari Poter i Polukrvni princ je poslednji korak na putovanju pre konačnog zaključka. Tamniji tonovi zajedno sa odgovorima na misterije koje su se pojavile od početka serije dobijaju odgovore. Da li je ova knjiga vredna vašeg vremena za čitanje? Hajde da saznamo.
J.K Rouling - Harry Potter i Polukrvni Princ knjiga

Uvod u Half Blood Prince

J.K. Roulingov Hari Poter i Polukrvni princ je šesti deo serije od 7 knjiga o Hariju Poteru. Ovu knjigu je objavio Scholastic 15. jula 2005. godine. Knjiga sadrži 652 stranice u američkoj verziji koje su podeljene u 29 poglavlja.

Priča poprima mračniji osećaj koji takođe prati nekoliko misterija zbog kojih Hari Ron i Hermiona pokušavaju da otkriju ko je Princ Polukrvnosti. U isto vreme, Hari i Dambldor pokušavaju da otkriju tajne Dambldorovog rada tokom prošle godine, uključujući lorda Voldemorta, njegov uspon na vlast i kako smo mogli da nastavimo da izazivamo probleme u njihovom svetu.

Priča zaista ima osećaj sve veće hitnosti koji je stvoren u Redu feniksa i pojačava ga. Kada uporedimo stil ove knjige sa početkom serije, dobijamo dva različita iskustva čitanja. Hajde da pogledamo šta doprinosi tome.

Priča u Polukrvnom princu

Priča u Polukrvnom princu bila je prijatna i zadivljujuća od korice do korice. Knjiga počinje tako što Harija posećuje Dambldor dok traži od Harija da mu pomogne oko zadatka. Zadatak je regrutovati potpuno novog.. Učitelj napitaka. U ovom trenutku svi očekujemo da će novi učitelj ponovo biti za Odbranu od mračnih veština, ako je dopunjen za svaki deo ove serije, ali smo iznenađeni kada saznajemo da su se uloge promenile.

Profesor Dambldor pokušava da pokupi Horacea Slughorna, prethodnog majstora napitaka koji je otišao u penziju. Ovaj lik je ključan za Dambldorove planove i želju da se otkriju tajne Voldemorove prošlosti.

Tokom školske godine Hari i Dambldor nastavljaju da rade na otkrivanju tajni prošlosti Mračnog Gospodara kako bi pokušali da otkriju kako mogu da ga pobede zauvek.

Kao i obično, događaji koji se odvijaju kroz ovu knjigu su labavo povezani sa krajnjim ciljem. Malfoj je konačno dobio svoje vreme u centru pažnje jer je Hari uveren da se pridružio svojoj porodici sa Lordom Voldemortom i niko mu ne veruje.

Harijeva zabrinutost za Malfoja počinje veoma rano nakon posete Vizlijevim čarobnjacima. Snimak šale koji su Freda i Džordža otvorili u dijagonalnoj uličici. Sada kada su ti likovi napustili školu, uzeli su Harijeve dobitke sa TriVizard turnira i započeli posao na kojem su radili godinama.

Ova knjiga se takođe zasniva na tinejdžerskoj romansi između mnogih likova sa kojima smo odrasli

Džini Vizli izlazi sa Dinom Tomasom, ali Hari gaji osećanja prema njoj. Ron i Hermiona se sukobljavaju dok Hermiona dopušta da njena osećanja prema Ronu postanu poznata Hariju. Ron izlazi sa Lavandom Braun koja svima upada u oči svojim mekim interakcijama.

Logično je da će ove interakcije početi da postaju sve češće u ovoj knjizi jer su sva ova deca bila oko 5 godina i sada su u 6. godini hogvortsa, što znači da imaju oko 16 i 17 godina.

Ali sve ove stvari zajedno čine zaista ubedljivu i emotivnu priču. Da je smrt stvarna posledica u ovoj seriji, postali smo svesni sa prethodne dve knjige.

Vrhunac ove knjige je legendarni u mom umu. Bilo je toliko neočekivanih obrta, kao i zaista mračne i jezive scene u ovoj knjizi dok Hari i Dambldor zajedno nastavljaju svoju avanturu.

Preokret na kraju knjige iznenadio me je kada sam prvi put pročitao knjigu kao i bilo ko drugi koji je pročitao što ovu knjigu lako cementira prema vrhu serije kada pokušavam da navedem svoje favorite. Neću ulaziti u više o ovome jer pokušavam da ih zadržim kao recenzije bez spojlera.

Kraj ove knjige izaziva šokove kroz čitaoca bez pojma šta će se sledeće desiti. Bila je to savršena postavka za poslednji deo serije.

The Characters In Half Blood Prince

Čini se da nema mnogo novih likova u Half Blood Princeu što postojećim likovima daje šansu da nastave razvoj.

Jedan novi lik koji se najviše ističe bio je Horace Slughorn. Njegov lik voli da sakuplja uspešne veze zbog čega ga privlači Hari. Saznajemo kako je upoznao mnoge različite porodice čarobnjaka, kao što su porodica Serious Black i Harijevi roditelji. Njegov lik je prikazan kao prilično snob, iako voli da se okružuje samo najboljima i pritom druge ostavlja po strani.

Džinin karakter blago raste. Znam da mnogi ljudi imaju problema sa filmskom verzijom njenog lika, ali smatram da verzija njenog lika u knjizi postaje realističnija i da ima prethodnu istoriju koja može bolje da objasni kako je njen lik izrastao u ono što jeste do kraja Half-Blood Prince .

Osećam da u ovoj knjizi Ron zaista počinje da razvija sopstveni identitet koji je donekle nedostajao u prethodnim knjigama. U ovoj knjizi puni 17 godina i pokušava da nauči da aparatira. (Što je umetnost teleportovanja sa jednog mesta na drugo). On u tome ne uspeva čak ni ako uzima dodatne lekcije kako bi pokušao da to spusti.

Njegovo samopouzdanje izlazi jer je ove godine u timu za kvidič. Kad smo kod toga, prethodne dve knjige su mogle da izostave školsku sezonu kvidiča kako bi napravile prostor za više zapleta sa TriVizard turnirom i pravilima koja je profesorka Ambridž primenila da razbije grupe u kvidiču. Vraća se u ovoj knjizi što je čini osvežavajućim, a da ne pretera sa dobrodošlicom.

Hermionin lik nastavlja da uspeva sa svojim sposobnostima veštice

Ona takođe pokušava da nauči da aparira. Kada Ron dobije svoju devojku, to je čini ljubomornom i kao rezultat toga se manje druži sa Ronom jer ne može da podnese njih dvoje zajedno.

Lik Lune Lavgud raste kao i ona ulazi u situacije sa Harijem kada je on pozove da ode na jedan od sastanaka „Kluba puža“.

Ako postoje likovi koji najviše rastu u ovoj knjizi, morao bih da kažem da su to Malfoj i Dambldor.

Dambldor govori mnogo više o sebi i svojim neuspesima i frustracijama. Njegov misteriozni i veoma važan život postaje u centru pažnje da bi Hari mogao da vidi u ovoj knjizi i to zaista počinje da narušava njegov karakter i ono što Dambldora čini tako pametnim i uspešnim čarobnjakom. Do kraja ove knjige veoma smo uloženi u nastavak istraživanja Voldemorta i avanture u koju to vodi njega i Harija.

Malfojev lik ima veoma veliki rast u ovoj knjizi. Ovo uglavnom vidimo iz Harija očiju dok ga prati tokom cele godine. Malfoj je konačno više od nasilnog lika za Harija i bandu kada uđu u više ozbiljnih tuča tokom cele knjige.

Pacing of Half Blood Prince

Ova knjiga dobro umeće čitaoca u misteriju i iza svakog ćoška krije se nešto novo. Veoma je teško odložiti ovu knjigu od korice do korice. Postoji čvrsta mešavina neposredne opasnosti čak i unutar zidina zamka jer postoji nekoliko pretnji po Dambldorov život. Ove pretnje rastućem intenzitetu situacije i veoma realna pretnja Voldemortove sve veće kontrole nad društvom širom sveta čarobnjaka.

U isto vreme, ovi manji susreti vraćaju se na rešavanje misterije od osobe do osobe koju su Hari Ron i Hermiona radili u knjigama u prošlosti. J.K. Rovling je bila u stanju da napravi misterijsku knjigu koja se uopšte nije mnogo mučila.

Zaključak

Half-Blood Prince je lako bio među 3 najbolje knjige u seriji Hari Poter. Pisanje izgleda kao da je napravilo korak napred u odnosu na prethodne romane u seriji, kao i sposobnost da očara čitaoca. Isplati se mnogim zapletima i nagoveštenim idejama koje su pametno postavljene kroz čitavu seriju.

Čak i da ovo nije bio prvobitni pravac koji je J.K. Roulingova je imala na umu seriju, igra jako dobro. Sve što je dovelo do ove knjige služi svrsi i vodi ka dobrim isplatama iznova i iznova.

Ono što je najvažnije, ova knjiga je zaista dobra u postavljanju završnog poglavlja za seriju. Jasno je šta treba da se dogodi sledeće i lekcije koje su likovi naučili ne samo tokom ove knjige, već i čitav niz će igrati ulogu u tom poslednjem poglavlju.

Ova knjiga je jako vredna čitanja. Ne može se preskočiti.

PDF Pregled Knjige

kupdf.net_6-harry-potter-i-polukrvni-princ (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

J.K. Rouling

J.K. Rouling je kreator fantastične serije “Hari Poter“, jedne od najpopularnijih knjiga i filmskih franšiza u istoriji.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*