Jacob i Wilhelm Grimm – Bajke Braće Grim PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Grimms' Fairy Tales

Prvobitno nazvane “Dečije i kućne priče“, “Bajke Braće Grim“ sadrže osnovne priče za decu širom sveta i to već dva veka. Braća Grim, Jakob i Vilhelm, bili su nemački lingvisti i kulturni istraživači koji su sakupljali legendarni folklor i nastojali da prikupe priče upravo onako kako su ih čuli. Godina 2012. obeležila je 200. godišnjicu Grimovih bajki.
Jacob i Wilhelm Grimm - Bajke Braće Grim knjiga

Uz sve vaše omiljene klasike, uključujući “Ivica i Marica“, “Pepeljuga“, “Princ žaba“, “Zlatokosa“, “Snežana“, “Rumpelstiltskin“ i na desetine drugih, “Bajke Braće Grim” takođe prati 40 pločice u boji i 60 crno-belih ilustracija nagrađivanog engleskog ilustratora Arthura Rackhama, čije su knjige i grafike sada veoma traženi kolekcionarski predmeti.

Treći naslov u seriji “Knickerbocker Classic” ima 800 stranica klasičnih bajki u kojima možete uživati, a takođe će imati povez od celog platna, marker trake i uredno će stati u elegantnu torbicu za vašu ličnu kolekciju biblioteke.

Takođe uključuje izbor zadivljujućih reprodukcija boja poznatog ilustratora Arthura Rackhama

Kompletne Grimove bajke su prekrasan dodatak kolekciji koja sadrži preko 200 priča koje su braća Grim prikupila i uredila tokom svoje karijere. Ali dok su neke od ovih priča – ili njihove verzije – možda poznate priče iz detinjstva, ova zbirka je definitivno izdanje za odrasle koje će biti blago na svakoj polici za knjige. Moglo bi se reći da su “Bajke braće Grim” mnogo više teza o folkloru i pripovedanju, što znači da je u suštini to iskrena, neulepšana zbirka bajki koje su potpuno delotvorne, nostalgične i nezaboravne. Najupečatljivija stvar u ovoj kolekciji je jednostavan, a ipak neobično lep i efektan ton.

Kao što vidite, nisu zanemarene ni veće teme i problemi svojstveni bajkama

U bilo kojoj zbirci bajki koje ne odstupaju od originalne interpretacije, uvek ste pomalo oprezni, žene u ovim pričama su vrlina, pobožna stvorenja koja su cenjena zbog svoje vrline i pobožnosti (i lepote koja zaustavlja srce); kraljeve ćerke se nude kao nagrade i razmjenjuju se po volji. Tu je i veoma važan faktor nostalgije u ovoj kolekciji. Mnoge priče u “Bajkama braće Grim” bile su one koje ste čitali i voleli; neke su bile priče koje smo odavno zaboravili; neke su bile priče koje nikada ranije niste pročitali.

Ovo su samo neki od favorita iz knjige

Zlatokosa, priča koja je verna originalnoj priči. Ovo je oduvek bila jedna od omiljenih bajki čitaocima jer je to ona u kojoj lepa devojka spasava princa. Ovde je, naravno, uključena Ivica i Marica, jedna suštinska priča koja se nije menjala tokom generacija. Vešticu uvek spaljuju živu u svojoj rerni, čak i u slatkim slatkim dečijim slikovnicama.

Ribar i njegova žena – manje poznata priča, ali i dalje jedna od dragih.

Ambiciozna supruga i njen donekle krotki muž gaje sve preterane želje začaranoj ribi, a njihova je priča koja počinje i završava se u piscu.

Đavo sa tri zlatne kose – još jedna manje poznata priča, ali jedna od apsurdnijih i zabavnijih. Dete rođeno sa izuzetnom srećom izrasta u ljubaznog mladića, koji putuje u pakao da ukrade tri zlatne dlake sa đavolje glave po nalogu zlog kralja. Snežana – Jedna od najkultnijih priča, koja ostaje ista tokom godina i ostavlja isti utisak na čitaoce ma koje dobi oni bili. Nešto čega se uvek rado prisetimo, bajka sa savrešnim srećnim završetkom.

Devojka guska je još jedna omiljena bajka, koja prati princezu u ovoj priči, iako ljubaznu i lepu, zauzima drugo mesto u odnosu na zlu sluškinju, za koju veruje da zaslužuje svoju knjigu. Sa preko 200 klasičnih priča, “Bajke Brače Grim” su naslov koji mora imati svaki kolekcionar knjiga. Najbolje od svega, može se čitati na više nedelja ili ako ste zaista zainteresovani, tokom nekoliko noći. Bez obzira na klasičnu prirodu ovih priča, to je takođe knjiga kojoj ćete se vraćati iznova i iznova.

Na kraju, ova knjiga predstavlja savršeno porodično nasleđe i čitanje nekih od ovih bajki u njihovom klasičnom obliku je sasvim posebno. Ovo delo je apsolutno za preporuku, za ljubitelje bajki u svima nama. 

Kompletna PDF Knjiga

bajke-brace-grim knjigeonline

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*