Jedan dan Ivana Denisoviča Od Aleksandar Složenjicin

recenzija pdf

Strani Naziv: One Day in the Life of Ivan Denisovich

Prvi put objavljen u sovjetskom časopisu Novi mir 1962. godine, “Jedan dan Ivana Denisoviča” stoji kao klasik savremene književnosti. Priča o zatvoreniku radnog logora Ivanu Denisoviču Šuhovu, grafički opisuje njegovu borbu da održi svoje dostojanstvo suočen sa komunističkim ugnjetavanjem.
Jedan dan Ivana Denisoviča Od Aleksandar Složenjicin

Nezaboravan portret čitavog sveta Staljinovih logora za prisilni rad, “Jedan dan Ivana Denisoviča”, jedan je od najneobičnijih književnih dokumenata koji su nastali iz Sovjetskog Saveza i potvrđuje Solženjicinov stas kao „književnog genija čiji talenat odgovara onom Dosotevski, Turgenjev, Tolstoj”.

Ivan Denisovič (Šuhov), kao i njegovi drugovi zatvorenici u komunističkom radnom logoru, pogrešno je zatvoren. Ovaj roman — zasnovan na nekim od Solženjicinovih sopstvenih iskustava u sličnim logorima — beleži samo jedan od 3.653 dana Šuhovove kazne. Kroz Šuhovljeve oči, čitaoci osećaju hladnoću uslova ispod smrzavanja dok zatvorenici postavljaju cigle, osećaju glad koja je posledica neadekvatnih obroka hrane i shvataju dehumanizujući efekat koji život u ovim logorima ima na zatvorenike. Šuhov i članovi njegove radničke družine paze jedni na druge kao porodica, a svaki čovek na svoj način traži da otkrije neki smisao i ispunjenje u strašnim uslovima.

Ali zapravo, “Jedan dan Ivana Denisoviča” nije sumoran ili tragičan u smislu Tolstojevog dela. To, naravno, nije ni umirujuće, ni optimistično. Međutim, on je rezigniraniji i podseća nas da je kada se nosimo sa teškoćama perspektiva često od vitalnog značaja za naš opstanak. Ovo je samo jedan problem u Šukovljevom životu – i dok oblik ostaje isti, supstanca može varirati. Na kraju knjige razmišlja o tome kako je ovo bio dobar dan. 

Neki od njegovih dana su mnogo gori. Solženjicinova zapažanja su jednostavna i konkretna. Ovde ima malo vezenja, ali je ova oštrina sama po sebi neka vrsta poezije. Ovo je knjiga koja je lepa zbog svoje jednostavnosti. Iako nije zanimljivo u smislu pružanja uzbuđenja, ipak je nagrađivano i fascinantno. Ne zavidimo Šuhovu, i drago nam je što imamo sreću da imamo tu privilegiju. Međutim, čitanje ovakvih knjiga nas podseća na tu privilegiju i zašto treba da nastavimo da se borimo za demokratiju – čak i ako mislimo da je već imamo na papiru.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Aleksandar Isajevič Solženjicin

Aleksandar Isajevič Solženjicin (11. decembar 1918 — 3. avgust 2008) bio je ruski romanopisac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*