Lav Nikolajevič Tolstoj – Carstvo Božije Je u Vama

recenzija pdf
Carstvo božije je u vama je knjiga koja se bavi hrišćanskom anarhističkom raspravom i je objavljena u Nemačkoj 1894. Godine, dok je u carskoj Rusiji njegovoj rodnoj zemlji u isto vreme bila zabranjena.
Lav Nikolajevič Tolstoj - Carstvo Božije Je u Vama

Večita ljudska nepoznanica i kamen spoticanja – Isusova zapovest iz Besede na gori. Tolstoj u knjizi svojim ločičkim zaključcima i svetlim mislima pokušava da osvetli tu nepoznanicu.

Kao što smo već rekli, knjiga biva zabranjena u Rusiji, ali se uprkos tome vrši tajno prepisivanje i prevođenje na strane jezike. Tolstoj takođe biva proganjan i izbačen iz Ruske pravoslavne crkve. Ni dan danas nike rehabilitovan. 

“Povodom moje knjige veoma se mnogo govorilo kako ja pogrešno tumačim to i druga mesta u Jevanđelju, o tome kako sam u zabludi, pošto ne priznajem Trojstvo, iskupljenje i besmrtnost duše; govorilo se veoma mnogo, samo se nije govorilo o jednom, što za svakog hrišćanina predstavlja glavno, suštinsko pitanje života: kako spojiti učenje, jasno izraženo rečima učitelja (Isusa) i u našem srcu, učenje o praštanju, smirenju, odricanju i ljubavi prema svima – bližnjima i neprijateljima – sa zahtevima za ratnim nasiljem nad ljudima svog ili tuđeg naroda.

Ljudi često misle da je pitanje neprotivljenja zlu nasiljem izmišljeno pitanje, pitanje koje je moguće zaobići. Ali to pitanje postavlja sam život svakom čoveku koji je u stanju da misli i nužno je da se ono reši. Za ljude, u njihovom društvenom životu, to pitanje je, otkad se propoveda hrišćansko učenje, isto kao i pitanje za putnika kojim od dva puta da krene kad dođe na raskršće puta kojim je dotad išao. Treba ići, a ne može se reći: neću da razmišljam, ići ću kao što sam išao i ranije. Ranije je postojao jedan put, a sada ima dva, i ne može se ići kao što se išlo ranije, već je nužno da se odabere jedan od dva puta.

Isto tako se, otkad je Hristovo učenje postalo poznato ljudima, ne može reći: živeću kao što sam živeo i ranije, ne rešavajući pitanje o protivljenju ili neprotivljenju zlu nasiljem. Prilikom izbijanja bilo kog sukoba nužno se mora rešiti: da li da se suprotstavim nasiljem onome što ja smatram zlom i nasiljem.”

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Lav Nikolajevič Tolstoj

Rođen 9. septembra 1828 godine u Jasnoj Poljani u Rusiji, pored toga što je bio grof, najbolji ruski pisac svrstan u najveće ruske realiste tog doba.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*