Lav Nikolajevič Tolstoj – „Rat i Mir“ PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Lev Nikolayevich Tolstoy

„Rat i mir“ je prvi put objavljen u četiri dela u Moskvi 1868. godine. Tolstoj je knjigu revidirao i prepisao mnogo puta. Originalna verzija je zasnovana na tekstu koji je Tolstoj prvobitno napisao 1867. Rekonstrukcija je očigledno bila prilično teška, jer je Tolstoj napravio brojne ispravke na listovima papira ispisanim sa obe strane, koje se nisu mogle lako pripisati originalnoj ili novijoj verziji. Godine 1918. radnik Tolstojevog muzeja je posle decenija rada rekonstruisao originalni tekst. 1983. konačno je objavljen u SSSR-u, ali samo sa naučnim beleškama. Tek 2000. godine tekst je revidiran na način da bude čitljiv i za nenaučnike, a zatim preveden na druge jezike. Ovaj roman priča uzbudljivu i impresivnu priču o Rusiji tokom godina od 1805. do 1812. i ponovo oživljava važne istorijske ličnosti poput Napoleona ili cara Aleksandra I. Priča je ispričana skoro isključivo iz ugla ruskih plemića, sa nekoliko priča koje uključuju više od 250 ljudi. Glavni likovi su, međutim, tri ruske plemićke porodice Bolkonski, Bezuhov i Rostov. U romanu, verovali ili ne, učestvuje skoro 300 ljudi. Zbog brojnih priča i bezbroj likova, lako je izgubiti trag. Ali najvažniji likovi su: grof Pierre Visitov, Knez Andrej Nikolajevič Bolkonski, Natasha Rostova, princeza Marija Bolkonskaja, Anatolij Kuragin, Oficir Fjodor Dolohov. Zbog velikog broja protagonista, indeks osoba na kraju romana je od velike pomoći.
Lav Nikolajevič Tolstoj - „Rat i Mir“  knjiga

U svom romanu Tolstoj često pušta ruske plemiće da govore francuskim jezikom, koji je u to vreme bio uobičajen, i tako na jedinstven način prenosi čitaoca u Rusiju prošlih vremena. Teško da neko drugo delo uspeva da tako verno originalu reprodukuje tadašnje uslove. „Rat i mir“ se smatra najvažnijim delom ruskog pisca Lava Tolstoja. Dešava se za vreme Napoleonovih ratova – vreme velikih preokreta za celu Evropu. Ujedno predstavlja epohalnu hroniku i panoramu ruskog života. Pored čitaoca prolazi čitavo tadašnje društvo, od najviših krugova dvora, aristokratije i vojske do kmetova seljaka i prostih vojnika. Radnja romana smeštena je u peterburške salone i moskovske kneževske kuće i prikazuje seoski život plemićkih porodica u ruskim gubernijama.  Istovremeno se govori i o bitkama kod Austerlica i Borodina, požaru u Moskvi i brzom povlačenju Francuza. Tolstoj opisuje logorski život vojnika, muke dugih marševa, muke ratnih zarobljenika i neselektivna pogubljenja navodnih palikuća – čitava nemerljiva raznolikost scena, događaja i epizoda odvija se i povezuje u širokom opisu na dva hiljada stranica. Jedan od bezbrojnih glavnih likova je ljupka Nataša iz sada osiromašene plemićke kuće Rostov – ona ​​se zaljubljuje u bogatog princa Andreja Bolkonskog, ali mora da čeka na njega godinu dana. Još jedan glavni lik iz “Rata i mira” je zajednički prijatelj Nataše i Bolkonskog, Pjer Bezuhov. Potpuno iznenađujuće, on nasleđuje veliki komad zemlje i od sada se odriče svog ranije opuštenog načina života. 

Sudbina ove trojice upečatljivo je povezana tokom bitaka kod Austerlica i Borodina i požara Moskve. „Rat i mir“ govori ne samo o ratu, moći i novcu, već i o zabranjenoj ljubavi – ženi između dva muškarca. Roman počinje 1805. godine, kada je počeo treći koalicioni rat Rusije protiv Francuske. Najzad, 1812. godine, roman se završava činjenicom da je Napoleonov pohod na Rusiju neuspešno propao. Lav Tolstoj je izvršio opsežna istraživanja i proveo mnogo meseci proučavajući dokumente. Dočepao se dela istoričara, proučavao dosijee i rukopise, memoare i dnevnike. I obišao je Borodinsko ratište i proveo dva dana ispitujući brdoviti teren na kome se odigrala najskuplja bitka rata 1812. godine. Veliki istorijski duel, koji je Tolstoj video personifikovanim u Napoleonu i ruskom glavnokomandujućem Kutuzovu, sve je više zauzimao centralno mesto. Napoleon se u celosti posmatra sa ironijom, svedenom na ljudske razmere, kao glumac koji uživa u svojoj ulozi. Kao mašina udaljena od čoveka. 

„Rat i mir“ se obično smatra istorijskim romanom, ali za savremenog čitaoca osećaj istorijskog nestaje zahvaljujući snazi i neposrednosti sa kojom Tolstoj donosi prošlo doba u književni život. Lav Tolstoj oličava punoću, širinu, filozofsko bogatstvo, elementarnu moć i, na kraju, umetničko savršenstvo kao ni jedan pisac u Rusiji ili u celoj svetskoj književnosti. Virdžinija Vulf ga je jednom nazvala „najvećim od svih romanopisaca“, a za Somerseta Moma je „Rat i mir“ bio „najveći od svih romana“. Čovek okleva da primeni besmislenu formulu „realizam“ na svoj moćan prikaz stvarnosti. U svojim opisima prirode gotovo bez poređenja, u opisu društvenog života sa njegovim zagušljivim konvencijama bliskim velikim Francuzima, Tolstoj opisuje put ka unutra uz pomoć svojih protagonista, sasvim uporediv sa junacima nemačkog Bildungsromana. Razvijaju se, produbljuju, tragaju za ciljem postojanja i smislom života. To se pre svega odnosi na Pjera Vizitova, koji će u ovom romanu bez stvarnog glavnog junaka najverovatnije igrati ulogu glavnog junaka, u svakom slučaju, Tolstoj je svoju potragu za smislom najviše izvalio na svoja pleća. Dok tetura kroz roman, uvek na pravom mestu u pravo vreme, on po nečemu podseća na dečaka iz bajke koji je krenuo da nauči da se plaši. Stižu mu ogromna bogatstva do kojih mu nije stalo, doživljava mnoge avanture i iskušenja, gubi se na nekim pogrešnim putevima, a na kraju čak i osvaja princezu u liku prelepe Nataše Rostove. Ratna stradanja, iskustvo pogubljenja i dugi marš zarobljenika su njegova najdublja iskustva iz kojih izlazi pročišćen. Pjer saznaje da čovekova nesreća dolazi iz obilja i da sreća leži samo u njemu. U takvim odlomcima već se vidi obris propovednika iza najvećeg od svih romanopisca. Sam Tolstoj je dao najkraći opis svog dela kada je rekao: „…bez lažne skromnosti – ovo je nešto poput Ilijade“.

Rat i mir je jedna od najsvestranijih i najfascinantnijih knjiga koje možete pročitati. To je društveni roman, istorijski roman,razvojni i filozofski, ali je i lični, stvaran je i ljudi u njemu su autentični i deluju veoma stvarni. Istorijska pozadina Napoleonovog ruskog pohoda, ali i pogled na tadašnje društvo, veoma su korisni za sve ljubitelje istorije I istorijske pozadine u književnosti. Čitajući ovaj roman možete osetiti da se vrlo saosećate sa protagonistima. Ova knjiga se ne može iscrpno opisati ili razmotriti. Obavezno je pročitati i siguran to neće biti poslednji put da uzmete ovu knjigu u ruke. Ova prava mreža ljudi, porodica, društva, kulture i na kraju, ali ne i najmanje važno, grubi prikaz rata je jednostavno previše fascinantan. Jednostavno rečeno, Tolstoj je napisao remek delo svetske književnosti. Ono što je važno napomenuti jeste da je naracija sasvim razumljiva. Uzbudljivi scenariji poput onih u modernim krimi-romanima i trilerima našeg vremena uzalud će se tražiti u delu „Rat i mir“. Besprekoran prikaz istorijskih događaja neizmerno obogaćuje i znanje čitaoca.

Kompletna PDF Knjiga

tolstoj kompletna knjiga pdf rat i mir

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Lav Nikolajevič Tolstoj

Rođen 9. septembra 1828 godine u Jasnoj Poljani u Rusiji, pored toga što je bio grof, najbolji ruski pisac svrstan u najveće ruske realiste tog doba.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*