Majstor i Margarita Od Mihail Bulgakov PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov

Roman “Majstor i Margarita” ima dve postavke. Prvi je Moskva tokom 1930-ih, gde se Satana pojavljuje na Patrijarhovim barama kao profesor Voland. Sa njim je Korovjev, groteskno odeven sobar; Behemot, crna mačka; Azazelo, ubica; i Hela, žena vampir. Na meti su književna elita i Massolit, njihov sindikat čije je sedište Kuća Gribojedova.

Massolit se sastoji od korumpiranih društvenih penjača: žena, birokrata, profitera i cinika. Drugo okruženje je Jerusalim Pontija Pilata: Pilatovo suđenje Ješui (Isusu iz Nazareta), njegovo prepoznavanje srodnosti sa (i duhovne potrebe za) Ješuom, i njegovo nevoljko pristajanje na Ješuino pogubljenje.

Prvi deo počinje sukobom između Berlioza (glave Massolita) i Volanda, koji proriče da će Berlioz umreti kasnije te večeri. Iako Berlioz odbacuje proročanstvo kao ludo buncanje, on umire kako je profesor predvideo. 

Njegovo proročanstvo o smrti svedoči Ivan Nikolajevič Ponirev, mladi, entuzijastični, moderni pesnik koji koristi pseudonim Bezdomni („beskućnik“). Njegovo ime aludira na Maksima Gorkog (Maksim Gorki), Demjana Bednog (Demjan Siromašni) i Mihaila Golodnog (Mihail Gladni). Njegovi uzaludni pokušaji da uhvati “bandu” (Volanda i njegovu pratnju) i njegova upozorenja o njihovoj zloj prirodi dovode Ivana u ludnicu, gde ga upoznaju sa Majstorom, ogorčenim autorom. 

Odbijanje njegovog romana o Pontiju Pilatu i Hristu navelo je Majstora da spali svoj rukopis u očaju i okrene leđa Margariti, svojoj odanoj ljubavnici.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

Mihail_Bulgakov_Majstor_i_Margarita_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Mihail Afanasievič Bulgakov

Mihail Afanasievič Bulgakov 1891 - 1940 - Najpoznatiji je po romanu Majstor i Margarita, objavljenom posthumno, koji je nazvan jednim od remek-dela 20.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*