Mračna Kula: Vetar Kroz Ključaonicu Od Stiven King

recenzija pdf

Strani Naziv: The Wind Through the Keyhole by Stephen King

Kao deo serije Mračna kula, “Vetar kroz ključaonicu” je osmi roman, ali je smešten hronološki između četvrtog i petog toma. Stiven King se vraća u bogat pejzaž Srednjeg sveta, spektakularnu teritoriju fantastične sage o Mračnoj kuli koja i dalje stoji kao njegovo najzanimljivije dostignuće. Roman uzima potrebno vreme da dođe do ove priče, i na taj način postepeno gradi, odnosno nadograđuje priču i upoznava nas sa temom.
Mračna Kula Vetar Kroz Ključaonicu Od Stiven King knjiga

Roland Deschain i njegov ka-tet Džejk, Suzana, Edi i Oj, nailaze na žestoku oluju neposredno nakon što su prešli reku Vaj na putu ka spoljnim baronima. Dok se sklanjaju od olujne bure, Roland priča svojim prijateljima ne samo jednu čudnu priču, već dve,i na taj način baca novo svetlo na sopstvenu problematičnu prošlost.

U svojim ranim danima kao revolveraš, u godini opterećenoj krivicom nakon majčine smrti, otac je poslao Rolanda da istraži dokaze o ubistvenom menjaču oblika, “čoveku od kože“ koji pleni stanovništvo oko Debarije. Roland preuzima odgovornost za Bila Stritera, hrabrog, ali preplašenog dečaka koji je jedini preživeli svedok poslednjeg klanja zveri.

Kao tinejdžer, Roland smiruje dečaka i priprema ga za naredna suđenja recitujući priču iz Starih magičnih priča koju mu je majka često čitala pred spavanje. Srž naracije jeste priča u priči, odnosno priča koja prati mladog Tima, koji živi u malom seoskom selu gde muškarci uglavnom seku drvnu građu.

Mali Tim na kraju odluta u mračnu šumu, da pomogne svojoj majci, gde ima veoma zabavnu, gotovo detinjastu avanturu. Priča o Timu je više uključena, sa većim prostorom za razvoj karaktera i zamršenijim zapletom od Rolandovih istraživanja “čoveka od kože”. Na mnogo načina, to je izgledalo kao starija bajka.

Međutim, knjiga ne zanemaruje u potpunosti Rolanda, pokazujući nešto od toga kako se nosi sa gubitkom majke. Dakle, u tom pogledu, Timova sopstvena potraga da spase svoju majku odražava nedavni gubitak Rolanda od njegove sopstvene ruke. Ovaj roman je mračna, tmurna bajka, ali iako se užasni delovi dešavaju svuda, uvek postoji podvučeni element nade. Takođe on je prosvetljujući, ispunjavajuči i magičan.

Zaista ćete uživati čitajući “Vetar kroz ključaonicu”. King navodi da ovaj unos treba staviti između knjige #4 i #5, kao što smo napomenuli. Razlog je taj što je većina “Čarobnjaka i stakla” priča o Rolandu iz njegovih mlađih dana, kao što je “Vetar kroz ključaonicu”. Stiven King zadaje odličnu ulaznu tačku, ali i dobro poslednje zbogom svetu onima kojima je finale “Mračne kule” neispunjeno.

Sam “Vetar kroz ključaonicu“ čita se i strukturiran je kao bajka, sa nagoveštajima Kingovog referentnog stila. Čak i unutar ove priče, on odlično radi na mistifikaciji onoga što nam je poznato ili svakodnevno. U skladu sa serijom, ovaj roman i basna u sebi stvaraju dobar balans fantastičnog sa užasnim slikama i nasiljem.

Bilo da se radi o Edijevim šarenim, povremeno jezivim dosetkamaa ili razigrano ljupkim šašavcima, roman ima mnogo prilično svetlih aspekata koji su u velikoj suprotnosti sa grafičkim nasiljem i mračnim elementima, posebno u slučaju “Vetar kroz ključaonicu“, koji se bavi zlostavljanjem u porodici.

Za svet koji je tako sumoran, gde su užasne stvari uobičajene, likovi imaju puno srca i to je nešto jedinstveno u seriji što ćete itekako ceniti. Ovo je jedna od onih retkih knjiga koju možete da vidite kako je čitate iznova i iznova, i svaki put vam je teško da je ostavite. Biće vam veoma drago što je King odlučio da ponovo poseti Kulu i vrati čitaocima ovu bajku.

Takođe je važno napomenuti da ovu knjigu možete da čitate i bez čitanja ostalih knjiga, ona sasvim dobro funkcioniše kao samostalna, iako ćete ipak dobiti malo više od nje ako ste već upoznati sa Rolandom i njegovom grupom sledbenika. I to je neopisivo štivo, i ono koje vas tera da okrećete stranice, delimično zato što se zbog tri priče osećate kao da ozbiljno napredujete.

King je započeo seriju “Mračna kula” 1974. godine; dobio je zamah 1980-ih; i doveo ga je do uzbudljivog zaključka kada su poslednja tri romana objavljena 2003. i 2004. Vetar kroz ključaonicu sigurno će fascinirati strastvene obožavaoce epa “Mračne kule”. Ali ovaj roman takođe stoji samostalno za sve čitaoce, očaravajuće i opsjedajuće putovanje u Rolandov svet i svedočanstvo o moći magije pripovedanja Stivena Kinga.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*