Niko i ništa u Parizu i Londonu Od Džordž Orvel PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Down And Out In Paris And London: Orwell, George

Ovaj neobični izmišljeni memoari, dobrim delom autobiografski, pripovedaju bez samosažaljenja i često sa humorom o avanturama britanskog pisca bez para među propastima dva velika grada. I jedan i drugi grad ostavljaju snažan utisak iz više razloga, od poslova koje je radio do mesta na kojima je noćio. U pričama oba grada saznajemo neke otrežnjujuće Orvelovske istine o siromaštvu i društvu.

„Niko i ništa“ se sastoji od dva dela. Prvo, Pariz. Orvelov Pariz je drugačiji Pariz nego što mislimo. Ili, bolje rečeno, Orvelov je donji deo Pariza na koji mislimo. Mladi Orvel pripoveda o svojim putovanjima kroz taj donji deo stomaka, propuštajući obroke i lutajući od jednog čudnog posla do sledećeg da bi se na kraju nastanio kao perač sudova, u otmenom hotelu, a zatim u nižem objektu. 

Postoji niz zabavnih, ako ne i ravnih likova, naime njegov živahni, lukavi poznanik Rus, Boris. Postoje zanimljivi trenuci koji su vođeni zapletom – neuspelim pokušajem da se postane veliki švercom kokaina koji je zapravo nešto potpuno drugo kao i Orvelovom sopstvenom analizom političke i društvene dinamike radne snage koja stoji iza luksuznih atrakcija ovog pozlaćenog grada.

Dok je glavna tema njegovog vremena u Parizu bilo siromaštvo, Orvelovo vreme u Londonu bilo je fokusirano na besposličenje. Kako je zdravlje globalne ekonomije uticalo na pariski deo, visoki nivoi nezaposlenosti u Britaniji nakon ratnih napora čine suštinu drugog dela priče. Orvel nastavlja svoja istraživanja sirotinje u londonskom donjem stomaku. Umesto druželjubivog Rusa Borisa, on luta gradom sa motečnom ekipom skitnica, koja uključuje tako marginalan, ali zanimljiv lik kao što je čovek po imenu Božo, koji je umetnik i astronom . 

U londonskom delu Orvelove priče, umesto mošusa pariskih ulica, postoji osećaj tišine i besmisla. Orvel u svojim lutanjima intonira da je borba skitnice jedinstveno tragična, jer ne postoji nagrada za patnju, već samo kazna: „skitnička patnja je potpuno beskorisna”. U poređenju sa prvim delom, londonski narativ preterano luta i ne uspeva da stvori luk koji vodi u bilo kom vidljivom pravcu. Veliki deo te nepovezanosti duguje Orvelovoj nadi da bi mogao da objavi delo kao seriju kraćih članaka nadu porušenu odbijanjem izdavačkih kuća da neko vreme u potpunosti objave delo.

Orvel privodi rad kraju čudno analitičkim skupom zapažanja i zaključaka na kojima izgleda da nije uspeo da poradi. Orvelovo delo je molba za empatiju prema radnicima, skitnicama i osiromašenim. Njegova suštinska teza koju eksplicitno iznosi pred kraj je da siromaštvo umrtvljuje duh i da se siromah može uzdići samo kada se njegovoj borbi da smisao, a ona uživa u plodovima svog rada.

Sve u svemu, ovo delo je fascinantna antropološka studija o siromaštvu, čija je empirijska vrednost ukaljana njenom bogato zabavnom prozom i otvorenim nametanjem Orvelovog političkog raspoloženja njegovim zapažanjima. U vreme kada uredništvo Los Anđeles Tajmsa krizu beskućništva u okrugu Los Anđeles naziva nacionalnom sramotom, i iako je problem beskućništva danas složeniji od dobrovoljne bednosti u kojoj se Orvel odlučio da se okupa, vredi čitanja.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

Niko i ništa u Parizu i Londonu Od Džordž Orvel

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Džordž Orvel - George Orwell

Džordž Orvel je bio romanopisac, esejista i kritičar najpoznatiji po romanima “Životinjska farma” i “1984”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*