Nikola Dupalo – Put Svile Biciklom

recenzija pdf
Momak, imena Nikola, rođen 1984.g. Kreće biciklom na put dug šest mjeseci iz svog rodnog grada do daleke Kine u grad Hong Kong. Knjiga je iskrena, duhovita, jednostavna i srcem pisana. Njegov poduhvat je astronomski. Put težak, put pun neizvjesnosti , put u nepoznate i opasne krajeve u kojima nije znao šta ga čeka, brige za ono sutra, put za ostvarenje cilja zbog kojeg je i krenuo.
Nikola Dupalo - Put Svile Biciklom knjiga

Bio je to ispit izdržljivosti, koliko mogu. Da li mogu. Kroz ovu knjigu Nikola će vas naučiti o tome kako izgledaju pripreme za tako neobična putovanja i dati uvid u nezgode kao i u ljepote putovanja. Uputiće vas u to kakvu opremu treba imati za ovo putovanje. Ko mu je pomogao za ostvarenje cilja, kada je bio gladan,žedan, prljav i zabrinut, kada je padao i kako se digao. Koliko je neki grad bio dostupan za podići novac na WU, a koji to nisu bili. Kako pronaći hostele ili aplikacije za smještaj, kao što je couchsurfing. Ispričat će vam o dobroti nepoznatih ljudi kad se najmanje nadate. Oni su tu. Svako od vas će uknjizi ponaći dio koji mu se najviše dopao.

Tako npr. Igor Rakočević navodi da ga je najviše dirnuo način na koji piše o svojoj majci. Naravno ,na duhovit način. Zahvala majci je zato jer kako kaže, dala mu je korijenje i krila. Da zna od kuda je i da može na krilima svojih želja da odleti kuda god on to želi. Možda je vrijednost ove knjige upravo ta, što će nekome biti najbolji dio upravo onaj koji nekome drugom to i nije. Nikola vam na svoj način pokušava objasniti vrijednosti i bogatstva pređenog puta. To je ono što vidi dok putuje biciklom. Prekrasna ili nekad nemilosrdna priroda, različite kulture, običaji, neobični gradovi, sela, drugačiji ljudi, grandiozne infrastrukture ili čak i nepostojeće. Ono što je sanjao kao mali dječak, postalo je stvarnost. On kaže: “Zamislite da nešto volite i da ta ljubav ne može da prestane”. Vozite se i slušate čarobni žubor mora, rijeka i jezera. Vozite i gledate nebo i zvijezde iznad sebe, čujete cvrkut ptica i i osjetite miris sibirskih šuma, azijske kuhinje i prašinu sporednih puteva, vjetar u kosi i sunce i kišu na leđima. To je, ono što zovu ,biti bogat, na obrtnut način. Na ovako zahtjevno putovanje nije bilo moguće poći ako nisi bio fizički i mentalno spremljen. Pripreme su bile duge i detaljne.

Nikola, kao vječiti sportaš, košarkaš, završio je fakultet sportskih nauka, dugi niz godina radio je kao košarkaški trener , a 2018 i 2019. I u Kini. To je bila njegova najveća sreća. Veliki humanista i dobrovoljni davalac krvi, na svoja putovnja je uvijek išao sa posvećenim ciljem. Za pomoć djeci pri liječenju, pismo zahvale Ocu Partenijusu u Grčku, za borbu protiv odlaganja nuklearnog otpada u blizini njegovog grada, za voljenog psa Alekseja. Nikola mu je obećao da će doći do Kine i Sjeverne Koreje. I došao je. Nikola je opisao u knjizi svojih 5 putovanja na biciklu, kroz 54 države. Knjiga Biciklom put svile je nadhnuta rutom Puta svile Marka Pola od Evrope do Azije Iz 13.st. Da, naravno Marko Polo nije mogao ni da sanja o Nikolinom poduhvatu. Uživajte u čitanju.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*