Nikola Tesla – Moji Izumi

recenzija pdf besplatna knjiga
Ova knjiga je priča o životu punom uspona i padova, ali izuzetno sadržajnog Nikole Tesle, jednog od najvećih pronalazača čovečanstva, koji je doprineo da se potpuno promeni lice sveta dvadesetog veka.
Nikola Tesla - Moji Izumi knjiga

Nazvan “ludim naučnikom“ sveta fizike, Tesla je bio pionir u oživljavanju električnih i elektromagnetnih tehnika

Sa svojim čudnim načinom razmišljanja, ima oko 700 patenata, poput asinhronog elektromotora ili Teslinog jezgra, takođe bio je matematičar i hemičar. Mnogi Teslini izumi se danas primenjuju u električnim uređajima oko nas.

Nije lako razumeti šta se dešavalo u Teslinoj glavi, genije sa vizuelnim pamćenjem, znao je osam jezika, imao viziju van ovog vremena. Ono što je napisao u ovoj knjizi može biti čudno i teško za poverovati, ali zapamtite da je trebalo skoro čitav vek da se sazna da je ono što je Tesla predložio tačno i moguće.

Usmereni na čitalačku publiku sa posebnim interesovanjem za elektrotehniku, Teslini članci se fokusiraju na dva njegova najpoznatija pronalaska, indukcioni motor i oscilujući transformator, koji se takođe naziva Teslin kalem.

Genijalnost se često graniči sa ludilom, a Tesla nije bio izuzetak.

On opisuje svoj razvoj koncepata za ove uređaje i objašnjava teoriju koja stoji iza njih uz upotrebu ilustrativnih dijagrama

Tesla dobar deo svog rada posvećuje objašnjavanju svog najskorijeg projekta koji uključuje prenos energije kroz vazduh. On zamišlja svetsku mrežu predajnih tornjeva koji će omogućiti prenos informacija širom sveta, kao i daljinsko upravljanje električnim uređajima sa bilo kog mesta na planeti.

Tesla je optimista da će njegov “Svetski bežični sistem“, kako ga on naziva, jednog dana biti izgrađen i prepoznat kao revolucionarni napredak. U svim člancima, Tesla izlaže svoju jedinstvenu teoriju uma koja tvrdi da su sve ljudske misli i akcije odgovori na neku vrstu spoljašnjeg stimulusa. Do ovog zaključka dolazi na osnovu sopstvenih neuobičajenih iskustava iz ranog detinjstva gde često ima žive halucinacije gde pred očima ponovo vidi scene iz sopstvenog sećanja.

On shvata da ih uvek pokreću određene stvari i posvećuje veliki deo svojih misli identifikovanju uzroka ovih vizija. Iz sopstvenog iskustva, on počinje da razmišlja o ljudima kao o vrsti izuzetno složenog automata i iz ove premise razvija teoriju da je moguće izgraditi mašine koje bi mogle da približe nezavisnom ponašanju i rasuđivanju.

Tesla piše na kraju Prvog svetskog rata, a u svom završnom članku razmišlja o ulozi koja bi njegova tehnološka otkrića mogla imati u uspostavljanju mirnog sveta. On predlaže da bi njegovi najnoviji izumi koji imaju potencijal da kontrolišu uređaje sa udaljenih udaljenosti mogli da se koriste u budućnosti kako bi se ratovanje podiglo na još strašnije nivoe. Ili, kako on sugeriše, njegovi izumi bi se mogli koristiti za stvaranje svetske mreže zajedničkih informacija i kulture koja će približiti svet, eliminišući osnovni uzrok rata. Osim toga što je bio veliki i genijalan fizičar,

Tesla je bio i veliki ljubitelj književnosti. To se može vieti i u njegovim autobigragskim spisima, gde skoro na novinarski i veoma zanimljiv način on izlaže najinteresantnija poglavlja svog života. Nikola Tesla je živeo širom sveta, ali nigde nije dobio priznanje koje mu je pripadalo.

Kompletna PDF Knjiga – Autobiografija

pdf-103_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*