Oliver Tvist Od Čarls Dikens PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: Oliver Twist by Charles Dickens

Oliver Tvist, ili Napredak parohijskog dečaka, drugi roman Čarlsa Dikensa, objavljen je kao serijal od 1837. do 1839. godine, a kao trotomna knjiga 1838. Godine.
Oliver Tvist Od Čarls Dikens knjiga

Rođen u radnoj kući, siroče Oliver Tvist je prinuđen na šegrtovanje kod pogrebnika. Nakon bekstva, Oliver putuje u London, gde upoznaje “Umešnog Dodžera”, člana bande maloletnih džeparoša koju predvodi stariji kriminalac Fejgin.

Oliver Tvist neromantično prikazuje užasne živote kriminalaca i razotkriva okrutno postupanje prema siročadi u Londonu sredinom 19. Veka. Alternativni naslov, Napredak parohijskog dečaka, aludira na Banijanovo delo Hodočasnika, kao i na seriju karikatura iz 18. veka slikara Vilijama Hogarta, Napredak grabulja i Napredak bludnice.

U ranom primeru socijalnog romana, Dikens prati satiru od dečjeg rada, nasilja u porodici, regrutovanja dece kao kriminalaca i prisustvo dece sa ulice. Roman je možda inspirisan pričom o Robertu Blinkou, siročetu čiji je izveštaj o radu kao dečiji radnik u fabrici pamuka bio naširoko čitan 1830-ih. Verovatno su doprinela i Dikensova lična iskustva iz detinjstva.

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

Čarls-Dikens-Oliver-Tvist (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Čarls Dikens - Charles Dickens

Čarls Dikens je bio britanski romanopisac, novinar, urednik, ilustrator i društveni komentator koji je napisao svima omiljene klasične romane..


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*