Orkanski Visovi Od Emili Bronte PDF

recenzija pdf besplatna knjiga
Ocena:(Ocena: 4 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: Wuthering Heights by Emily Brontë

“Orkanski visovi” je roman Emili Bronte iz 1847. godine, prvobitno objavljen pod njenim pseudonimom Ellis Bell. Radi se o dve porodice plemića koji žive na močvarama Zapadnog Jorkšira, Ernšovih i Lintonovih, i njihovih turbulentnih odnosa sa Ernšoovim pohranjenim sinom, Hitklifom.
Orkanski Visovi Od Emili Bronte knjiga

Godine 1801, Lokvud, bogat čovek iz južne Engleske koji traži mir i oporavak, iznajmljuje Thrushcross Grange u Jorkširu. Posećuje svog stanodavca, Hitklifa, koji živi u zabačenoj seoskoj kući u močvari, Orkanski visovi. 

Tamo Lokvud pronalazi čudan sklop: Hitklif izgleda kao džentlmen, ali njegovi maniri su neotesani; rezervisana gospodarica kuće je u srednjim godinama; a mladić izgleda da je član porodice, a ipak se oblači i govori kao da je sluga.

Zavejan, Lokvudu je nevoljko dozvoljeno da ostane i odveden je u spavaću sobu gde primećuje knjige i grafite koje je ostavila bivša stanovnica po imenu Ketrin. On zaspi i ima noćnu moru u kojoj vidi sablasnu Ketrin koja pokušava da uđe kroz prozor. 

Viče od straha, budi Hitklifa, koji juri u sobu. Lokvud je uveren da je ono što je video bilo stvarno. Hitklif, verujući da je Lokvud u pravu, ispituje prozor i otvara ga, nadajući se da će dozvoliti Ketrininom duhu da uđe. 

Kada se ništa ne dogodi, Hitklif pokazuje Lokvudu u svoju spavaću sobu i vraća se da čuva prozor. Na izlasku sunca Hitklif prati Lokvuda nazad u Thrushcross Grange. Lokvud pita domaćicu Neli Din o porodici u Orkanskim visovima, a ona mu ispriča priču.

Ova knjiga je priča o destruktivnoj, mračnoj strani ljubavi. Naravno, to je melodramatično, a većina likova nije fina, niti se moraju ponašati na društveno prihvatljiv način. A divljina koja se nalazi u likovima varira po stepenu. 

Izabela Linton u velikoj meri pati zbog jednog prilično kratkog trenutka divljine, u kojem podleže svojim glupim osećanjima prema Hitklifu, a ovaj ih koristi u svoju najbolju korist. On, s druge strane, svoju divljinu neguje i ohrabruje Keti i njena sopstvena divljina kao dete, i čini se da ovo zauzima svoj život, raste dok on raste sve dok skoro ne obuhvata ceo njegov život i upravlja svakim izborom, svaku odluku koju donese.

Takođe prikazuje cikličnu formu prirode, života. Posledice prate akcije. Kako se neka stvar neguje odraziće se na to kako raste. Pa ipak, ovi ciklusi nisu zatvoreni i osuđeni da se ponavljaju u beskonačnom krugu ponavljanja. Ciklusi se mogu prekinuti. Dobro može proizaći iz lošeg. Nekada divlja priroda može se ukrotiti, kao što vidimo na završnim stranicama knjige.

Orkanski visovi je priča o divljini, možda čak i priča o divljini. Surovo je, divljački, intenzivno romantično, mračno. To je priča o ljubavi, priča o nedostatku ljubavi, priča o jednoj duši koja naseljava dva bića. To je priča o vetru koji zavija po ritu, zvecka po prozorima, šapuće o divljini ljudskog duha, o neukrotivoj snazi ljubavi.

Kompletna PDF Knjiga

orkanski visovi knjiga knjigeonline.com

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Emili Bronte - Emily Brontë

Emili Džejn Bronte bila je britanski romanopisac i pesnik, koji se najviše pamti po svom jedinom romanu Vuthering Heights, klasiku engleske književnosti.


Više O Autoru

Jedan komentar na knjigu

  1. Anica

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*