Paulo Koeljo – Alef

recenzija pdf

Strani Naziv: Aleph by Paulo Coelho

Ne uspevajući da se poveže sa dušom i da bude u miru, protagonista autobiografskog romana Alef sluša savet svog gospodara, J. Članak o biljci kineskog bambusa nauči ga lekciju ili dve i on donosi neke brze odluke i kreće na put. da povrati carstvo duše koje je izgubio. Prijatelj koji će pokazati svetlost u drhtavoj noći na planini smrti je nagrada. Putovanje koje je prošao kroz ruski celom dužinom transsibirske pruge bilo je daleko od fizičke udaljenosti. Putovanju se pridružuju izdavač i njegova supruga (dva nebitna lika), ostareli, ali snažni prevodilac iz Kine, Jao, koji nosi sećanja na svoju pokojnu ženu i Hilal (nije originalno ime) violinistkinja od 21 godine koja se oseća povezano sa autora i nije spreman da ga napusti. Autor i Hilal zajedno otkrivaju Alefa i polako shvataju svoj prošli život gde je autor bio mučitelj gde je Hilal bila žrtva. Odlučni da jedni druge oslobode opekotina prošlosti, oni su na putu mističnog, prosvetiteljskog i avanturističkog hodočašća.
alef paulo koeljo knjiga

Knjiga sadrži finu nit priče i snop dobrih misli. Međutim, ono što ga izneverava jeste njegova slaba naracija. Mnogo filozofije od početka oduzima čar knjizi kao priči. Čak i kada se desi brutalna inkvizicija, čitalac se nije naježio. Sa oštrim uređivanjem (recimo da je knjiga od 300 stranica mogla biti skraćena na 200 stranica) i malo više fokusirane naracije jer bi priča napravila veliku razliku u romanu. Kao takav, to je štivo za umove, a manje za srca.

Autor je postao zarobljenik sebe i nije smogao hrabrosti da razdvoji život i priču

Da je uzeo tu hrabrost da osmisli priču koja se udaljava od autobiografskog stanovišta, ali se približava snovima i životu, čitaoci očekuju da bi likovi ostavili ispunjeniji utisak. Kada autor kaže: „Ja nikada neću biti tvoj i ti nikada nećeš biti moj; ipak, mogu iskreno reći: volim te, volim te, volim te. Bukvalno sam bio zbunjen da li da se smejem ili da plačem, osećajući sudbinu ljubavnice koja je rekla „Voliš me kao reku, rekao si, ali ja te volim kao što žena voli muškarca“.

Upravo sam završio čitanje romana o Draupadiju i odmah nakon toga gptovao ovu priču o modernom Draupadiju. U tom pogledu, predložiću Paulu Koelju da već jednom pročita Mahabharatu. Možda se seća i nekih prethodnih rođenja, recimo pre 5000 godina ili više i verovatno može da se identifikuje kao Dussasana. Hilal će pronaći svoj identitet u Draupadiju.

Ako će priča ikada biti filmska, ja ću se zamisliti za južnoafričku manekenku u obliku Kendis Baučer za ulogu Hilal dok se pojavila kao peščana umetnica u ‘Azanu’.

Druga misao koju sam dobio dok sam čitao je iz Chetan Bhagata. Koji je to roman kojim je putovao u vozu, a lepa žena stiže i insistira da ispriča svoju priču svetu? Mislim Jednu noć u pozivnom centru. Paulo Koeljo insistira da je Hilal stvarna osoba, a Četan potvrđuje da nije. Međutim, sličnost je samo u uvodu glavne dame i moramo zapamtiti da je Paulo Koeljo Paulo Koeljo, a Četan Bhagat je Četan Bhagat. Iskustvo je potpuno drugačije, ali uspeh je isti za oboje jer je formula jedna. Razdoblje.

Čitajte i ostala dela Paula Koelja

Ako tek treba da čitate Paula Koelja, uverite se da Alef ne bude vaše prvo čitanje. Iz romana koje sam pročitao od Paula Koelja, Alef je odmah iznad Bride, ali daleko iza Alhemičara, Pobednik stoji sam, Zaherand Peta planina. Jedina druga knjiga koju sam pročitao od njega je Jedanaest minuta, smatram je sasvim drugačijim žanrom i ne mogu da se poredim. Ako vam se dopala Brida, možda će vam se dopasti i Alep, kao i element magije i misterije je eminentan u oba. Romani Paula Koelja poznati su po mantrama koje spašavaju živote i ima ih na pretek u Alephu. Kao i otrovi. Dakle, uzmite mantre i spasite sebe i druge i odbacite otrove iz naših života i od drugih. Držim dve priče iz knjige, jednu priču o biljci bambusa i onu o prijatelju koji pokazuje svetlo u noći što mi je vratilo novac na knjigu, ali….Dil Maange Više…

Dozvolite mi da završim recenziju (ili beleške) sa još jednim citatom iz knjige

„Znam da sam ja u svim ljudima koji me okružuju, i da su oni u meni. Zajedno pišemo Knjigu života, svaki naš susret određen sudbinom i ruke su nam se spojile u veri da možemo da napravimo razliku u ovom svetu. Svako daje svoju reč, rečenicu, sliku, ali na kraju sve to ima smisla; sreća jednog postaje radost za sve.”

PDF Pregled Knjige

dokumen.tips_paolo-koeljo-alef

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Paulo Coelho

Rođen (24. Avgusta. 1947. godine, Rio De Žaneiro, Brazil) Brazilski pisac romana poznat po spiritualnom adventurističkom stilu pisanja romana.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*