Pod Kupolom Od Stiven King

recenzija pdf

Strani Naziv: Under the Dome Novel by Stephen King

Jednog jesenjeg jutra u malom gradu Česters Mil u državi Mejn, nevidljiva 'kupola' neobjašnjivo se spušta na grad, izolujući ga od ostatka sveta. Drvar se iseče na pola; baštovanska ruka je odsečena na zglobu; automobili se kobno razbijaju u nevidljivu barijeru i avion eksplodira u vazduhu.
Pod Kupolom Od Stiven King knjiga

Stvari brzo idu od lošeg ka gore, a stopa smrtnosti eskalira. Dok stanovnici spekulišu o tome šta je moglo da izazove kupolu, egomaničnog selektora i svestranog lošeg momka, Veliki Džim Reni, čovek koji drži grad u svom moćnom stisku, vidi priliku da unapredi svoju političku – i kriminalnu – agendu. On brzo postaje nemilosrdan tiranin, preuzima kontrolu nad gradskim resursima i manipuliše događajima kako bi odgovarao svojim podlim planovima.

Na putu mu stoji Dejl “Barbi“ Barbara, kuvar na kratko i irački ratni veteran, koji je zauvek napuštao grad onog jutra kada je kupola pala. Dok deca počinju da imaju napade, sa predosećanjima zastrašujuće Noći veštica ispunjenih ubistvima i haosom, na Barbi je da se bori protiv Velikog Džima i njegove lične policijske snage.

Baš kao što Veliki Džim drži Česters Mill u svom poroku, King će i vas imati u svom. King je obično ljubitelj nadogradnje i pozadinske priče, ali ovde je direktno u akciji i retko popušta.

Na skoro 900 stranica “Pod kupolom” je pozamašan tom, ali on uspeva da ga zadrži zanimljivim. Postoje brojne podzaplete koji se ukrštaju, a grad Čester Mil je tako dobro shvaćen da se zaista osećate kao da tamo živite, postajući sve očajniji kako američka vojska pokušava i ne uspeva da probije nevidljivu barijeru.

Međutim, koliko god događaji neizbežno postali zastrašujući, to nikada nije zaista zastrašujuće. To je kao epska epizoda Zone sumraka, koja nudi duboku misteriju, najbolje i najgore aspekte ljudske prirode i neke ne tako suptilne teme, naime religiju, životnu sredinu i, naravno, politiku.

Političke metafore, posebno, mogu biti malo na nosu, a religiozni govor može postati prilično dosadan. Ali najvećim delom “Pod kupolom” je zanimljiva, mračno ironična bajka, sa nečim vrednim reći o životnoj sredini i ljudskoj prirodi, čak i ako su njeni primarni likovi izuzetno jednodimenzionalni.

King nikada nije bio od onih za pisanje komplikovanih, moralno sivih likova. Oni uglavnom spadaju u jedan od dva tabora: dobre ili loše. Nema nijansi sive. Uzmite, na primer, glavnog zlikovca Velikog Džima: on je zao, seksistički i rasistički republikanac, da ne spominjemo licemerni verski fanatik. On je čak i prodavac polovnih automobila.

Barbi je, s druge strane, vaš tipičan G.I. Joe. Pored manjeg karaktera u kojem traži iskupljenje za zločin gde je stajao pored i dozvolio da se dogode stvari u Iraku, on odgovara standardnom arhetipu heroja akcionog filma: miran je pred licem smrti, snalažljiv je i zna kako da se bori.

Periferni likovi su interesantniji i služe za utemeljenje inače nategnute premise. To je ljudska horor priča. Pravi užas nije kupola, već ono što otkriva u likovima zarobljenim ispod nje.

Zaviri u knjigu

Pod Kupolom Od Stiven King knjiga pdf

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*