Povređeni i Uvređeni Od Fjodor Dostojevski PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: The Insulted and Humiliated by Fyodor Dostoevsky

“Povređeni i uvređeni”, roman objavljen ubrzo nakon političkog zatvaranja Dostojevskog, jasno nagoveštava njegovu kasniju preokupaciju nesvesnim psihološkim nagonima i njihovim spoljašnjim efektima na živote njegovih likova. Tamo gde njegovi kasniji radovi nose ove nagone do neizbežnih dramatičnih zaključaka, “Povređeni i uvređeni” ih ograničavaju u manje granice svakodnevnog događaja.
Povređeni i Uvređeni Od Fjodor Dostojevski KNJIGA

U ovoj priči impuls ka samoodricanju u ljubavi, koji se tako izrazito pojavljuje i kod Vanje i kod Nataše, sam po sebi nije dovoljan da usmerava njihove živote; umesto toga, kombinuje se sa njihovim društvenim svetom i svakodnevnim ambicijama kneza Valkovskog da porazi njihovu nadu u sreću. Od svih likova u romanu, samo Natašin ljubavnik, prinčev sin Aljoša – osoba koja je najmanje naterana da oblikuje život po sopstvenim uslovima – ostaje netaknut.

Ovde su, u većoj meri nego u poznatijim delima Dostojevskog, ljudi od krvi i mesa kakve svakodnevno vidimo. Sastoje se od dobra i zla, volje i prihvatanja. Nepogrešivo izazivaju interesovanje i osvetljavaju razumevanje. Roman i dalje okreće stranice  uprkos činjenici da ponekad pršti, ponekad brzo galopira, ponekad potpuno zastaje, a ponekad se čak i zapetlja u sopstvene ukrštene priče. Čini se da je Dostojevski na nekoliko mesta imao problema da svoju priču održi jasno – neko u Holivudu bi mogao reći da delo ima „problema sa kontinuitetom“. Ima spor početak i brz kraj. 

Imaćete osećaj da ste vi predstavljeni likovi u ovoj knjizi. Videćete sebe u likovima Dostojevskog u određenim momentima. Otkrićete da prepoznajete njihove misli kao vaše; njihove postupke, odluke i emocionalne odgovore na njihove trijumfe i tragedije takođe će vam biti poznati. Drame koje se odigravaju u delu Dostojevskog na mnogo načina su iste drame koje su se mnogo puta odigrale duboko u zabitima našeg uma.

Kao i u svim knjigama Dostojevskog, pretpostavljamo, likovi su zaista bitni, a u ovom romanu svaki od njih je briljantno prikazan. Puni i psihološki nijansirani, čak i mali likovi se osećaju višedimenzionalno i istinito. “Povređeni i uvređeni” je, sve u svemu, knjiga koju nećete moći da spustite dok je ne pročitate celu. 

Kompletna Bepslatna PDF Knjiga

Povređeni i Uvređeni Od Fjodor Dostojevski

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (rus. Фёдор Михайлович Достоевский) je bio ruski pisac.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*