Put Na Mesec Od Žil Vern PDF

recenzija pdf besplatna knjiga

Strani Naziv: From the Earth to the Moon by Jules Verne

Vernova priča o putovanju na Mesec iz 1865. godine je (kao što biste očekivali od Verna) odlična zabava, čak i ako sada njeni delovi izgledaju, retrospektivno, pomalo čudni. Naš raketni brod je pogođen iz topa? Do meseca? Bože! Ali na drugi način je pun jezivih delova poslovanja za koje se ispostavilo da su veoma blizu stvarnosti: imao je cenu, kada se prilagodi inflaciji, skoro potpuno tačna. Postoje i druge sličnosti.
Put Na Mesec Od Žil Vern

Vernov top dobio je naziv Kolumbija; komandni modul Apolo 11 je nazvan Kolumbija. Apolo 11 je imao posadu od tri osobe, baš kao i Vernova; i obojica su poleteli iz američke države Florida. Čak se i povratak na zemlju desio na manje-više istom mestu. Slučajnost – ili činjenica? Kažemo da ćete morati sami da pročitate ovu priču da biste procenili. “Put na Mesec” je malog obima i jednostavan, i nema trajnu privlačnost njegovih avanturističkih narativa, delom zato što se naša sadašnjost toliko odstupila od onoga što on opisuje u knjizi (i ovaj, takođe zbog Verneov zaštitni znak univerzitetskih poglavlja u obliku predavanja). 

Ali u isto vreme, postoji izuzetan broj paralela između misije opisane u knjizi i misije lansiranja Apola 11. Ovde postoji i niz tematskih elemenata koji intrigiraju. Činjenica da je nauka, iako je svakako prisutna, sekundarna u odnosu na želju za kolonizacijom ili običnim dizanjem stvari u vazduh; i činjenica da napori Amerikanaca dobijaju skoro univerzalnu privlačnost od ostatka sveta. Ovde postoji takav optimizam: umesto svemirske trke, to je solo let koji bodre oni koji nemaju apsolutno ništa od toga.

Slično, rečeni optimizam, ili možda zabluda, vidi se u činjenici da su tri tipa savršeno srećna što su gađani iz topa na Mesec u nejasnoj nadi da će tamo biti dovoljno vode i kiseonika da ih izdrže. A opet, pretpostavlja se da su slični gungulasti stavovi primenjeni prilikom otkrivanja novih kontinenata Ovo je zabavno štivo koje će vas naterati da se smejete tim ludim Amerikancima i njihovoj opsesiji pravom na nošenje oružja iz bilo kog razloga. 

Kompletna Besplatna PDF Knjiga

Put Na Mesec Od Žil Vern

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*