Romani Od Meša Selimović

recenzija pdf
Meša Selimović je renomirani pisac sa prostora bivše Jugoslavije, čije književno stvaralaštvo obuhvata nekoliko značajnih romana. Evo nekoliko njegovih najpoznatijih romana:
Romani Od Meša Selimović

“Derviš i smrt”: Ovaj roman, objavljen 1966. godine, smatra se jednim od najvažnijih dela jugoslovenske književnosti. Glavni junak Ahmed Nurudin je derviš koji se suočava s unutarnjim konfliktima i moralnim iskušenjima u vrtlogu političkih i religijskih promena. Roman istražuje teme identiteta, religije, slobode i smisla života.“Tvrđava”: Objavljena 1970. godine, ova knjiga predstavlja slojevitu priču o skromnom inspektoru koji dolazi u provincijski grad i suočava se s korupcijom, licemerjem i moralnom krizom. “Tvrđava” analizira sukob između pojedinca i društva, pitanja lične odgovornosti i moralnih dilema.“Ostrvo”: Roman “Ostrvo” je objavljen posthumno 1974. godine. Inspirisan istorijskim događajima, knjiga prati sudbinu porodice koja je smeštena na imaginarnom ostrvu u vreme Osmanskog carstva. Autor kroz priču o životu običnih ljudi istražuje teme sudbine, slobode, ljubavi i ljudske patnje.Selimovićevi romani odlikuju se dubokim introspekcijama, psihološkom složenošću likova i filozofskim razmišljanjima o ljudskoj prirodi. Njegovi stilski izrazi su izuzetno pažljivi, snažni i poetski. Njegove knjige ne samo da pružaju izvanredno književno iskustvo, već i provociraju čitaoce na razmišljanje o egzistencijalnim pitanjima i univerzalnim vrednostima.

knjiga-romani-mesa-selimovic-mesa-selimovic-vulkan-izdavastvo-knjizara-roman-odlomak-60928_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Mehmed Meša Selimović

Mehmed Selimović, poznatiji kao Meša Selimović bio je poznati jugoslovenski pisac, srpskog porekla. Rođen je u uglednoj bosanskoj porodici u Tuzli 26. aprila 1910. godine.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*