Salemovo Od Stiven King

recenzija pdf
Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: 'Salem's Lot by Stephen King

“Salemovo”, drugi Kingov roman prvi put je objavljen 1975. godine.  Napisan korišćenjem naracije u trećem licu, i ima ukupno 439 stranica. To je priča o malom američkom gradu koji su zauzeli vampiri i hrabra grupa ljudi koja se okuplja da se bori protiv drevnog zla.
Salemovo Od Stiven King knjiga

Događaji su usredsređeni na Bena Mirsa, umereno uspešnog pisca koji se vratio na Jerusalimsko zemljište da bi napisao roman zasnovan na svojim ranim godinama. Takođe se nada da će isterati strahote koji ga progone od detinjstva. Iako je njegov dolazak u Salemovo prošao onako kako bi se nadao, misteriozni novi par stanovnika je stigao u isto vreme, smeštajući u onoj oronuloj staroj vili na koju Ben ne može da ne misli.

Iako su ove promene u početku jednostavne radoznalosti, nestanak dva lokalna dečaka je zlokobni predznak stvari koje dolaze, jer su novi stanovnici grada sa sobom doneli košmarnu bolest koja preti da uništi ceo grad.

Ovaj roman počinje polako i ništa se previše loše ne dešava na njegovim ranim stranicama. Ali King koristi ovo vreme da uradi ono što najbolje radi, a to je da izgradi sjajne likove i stvori fascinantne priče iz prošlosti dok dodatno povećava osećaj napetosti i slutnje. Kada je temelj izgrađen, on podiže pretpostavku i otkriva puni užas vampira.

Veštine Stivena Kinga su mnoge i različite, on ima prirodan dar i za karakterizaciju i za njihov dijalog koji omogućava čitaocima da osete empatiju i mnoge druge emocije prema njima.

On zna kako da izgradi napetost tako što će naizgled neupadljiv grad postaviti protiv natprirodnog prokletstva. A King ima neverovatnu sposobnost da izgleda da se živo seća tačno kako je biti dete. “Salemovo” je fantastično delo vampirske, horor fantastike i verovatno jedno od najboljih Kingovih dela. Ponekad je zaista zastrašujuće, kako ima sposobnost da vam podigne dlake na rukama i vratu i da vam pruži istinski osećaj slutnje, što je upravo ono što je autor verovatno nameravao, spora izgradnja ne vidi mnogo tragedije, ali čitalac zna ono što verovatno dolazi počinje da se oseća sve neprijatnije i na ivici.

Roman je bio najbolji u upoznavanju sa sugrađanima, pogotovo što se stvari postepeno okreću nagore.

Svideće vam se način na koji je ovo prikazano sa takvim jezivim užasom, sa velikom ravnotežom između vampira kao sofisticiranijih zlikovaca i monstruoznih stvorenja noći, nešto zbog čega poželite da pokrijete svoje prozore, da se stisnete na mestu i sačekate izlazak sunca.

Priča je podstakla veliki osećaj beznađa, jer postaje sve očiglednije koliko lako ovakva zajednica može biti progutana takvom pretnjom. Ova knjiga sadrži mnogo obeležja onoga što volimo kod Kingovog pisanja, posebno iskrene predstave običnih ljudi. On je zaista dobar u uključivanju manjih detalja o mislima i osećanjima likova, ponekad grubih, koji možda nisu bitni za celokupnu radnju, ali donose nešto iskreno u srcima i umovima ljudi. U tom smislu, istaknuti lik u ovom romanu bio je “Salemovo” srce mesta koje su na kraju ljudi.

Mnoga poglavlja posvećena su putanjama raznih stanovnika grada, njihovim neobičnim hirovima, ljubavima, okrutnostima i svemu između. Iako je većina njihovih karakteristika prilično jednodimenzionalna, svi oni imaju dovoljno ličnosti da formiraju divan mozaik koji postaje sam grad.

Jedna od stvari koja će vas privući u Kingovim romanima je to što iako imamo veliko loše zlo na koje treba da se fokusiramo, često je individualno zlo samog čovečanstva ono što šokira veliki deo Salemove populacije koja naizgled nije spremna na dobro. Kao što je i Kingov stil, to je mračna i surova priča sa preobiljem ljudske slabosti i užasom koji je rezultirao.

Kvalitet pisanja je dobar, posebno kada se uzme u obzir da je ova knjiga bila njegov drugi objavljeni roman. “Salemovo” je odličan primer retro Stivena Kinga, ne ostavljajući nikakvo čudo zašto je postao zvezda u usponu sa svojih prvih nekoliko romana. Neki elementi su malo zastareli, posebno određene upotrebe slenga i možda nekoliko kulturnih referenci, ali ćete bez ikakvih problema zaroniti u ovaj svet malog grada kog su ga polako progutala noćna stvorenja.

Nijedan lik nije bio posebno složen, ali sve zajedno, sam grad je bio sam po sebi veliki lik, kao i spektakularno okruženje za susret između savremenog života i drevnog zla kao istinske sile na koje treba računati. “Salemovo” je topla preporuka za sve ljubitelje horor fantastike i obavezno čitanje za one koji vole vampirsku fikciju. 

Zaviri u knjigu

knjiga-salemovo-stiven-king-vulkan-izdavastvo-knjizara-roman-odlomak-20822 (1)

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King - Stephen King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Jedan komentar na knjigu

  1. Boban

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*