Siroti i Gordi Od Albert Koseri

recenzija pdf

Strani Naziv: Proud Beggars by Albert Cossery

Rano u delu „Siroti i gordi“, u jednoj javnoj kući u Kairu počinjeno je brutalno i bez motiva ubistvo. Ali prava misterija u srcu crne komedije Alberta Koserija nije uzrok ove smrti, već paradoksalno bogatstvo koje se može naći čak i u materijalno najsiromašnijem životu.
Siroti i Gordi Od Albert Koseri knjiga

Glavni među Albertovim ponosnim prosjacima je Gohar, bivši profesor koji je postao računovođa u javnoj kući, ljubitelj hašiša i ulični filozof. Toliki je njegov rodni šarm da je akumulirao malu grupu koja uključuje Jegena, pesnika i dilera droge, i El Kordija, neefikasnog činovnika i potencijalnog revolucionara koji sanja da spase prostitutku. Policijski istražitelj Nur El Dajn, koji krije svoju mračnu tajnu, sumnja na svo troje za ubistvo, ali je opčinjen njihovim toplim dobrim humorom. 

Kako to da žive u ponižavajućem siromaštvu, a poseduju radost života koju ni najmarljivije državne snage ne mogu da potisnu? Da li oni, uprkos odbijanju društvenih normi i svake ambicije, kriju tajnu zadovoljstva? I tako je ovaj kratki roman, koji se smatra jednim od Koserijevih remek-dela, istovremeno zajedljiv društveni komentar, policijska procedura i sam po sebi nestašan užitak.

Likovi u romanima Alberta Koserija ne sude se prema konceptima moralne superiornosti ili inferiornosti. Umesto toga, za Koserija, postoje samo stepeni saradnje koji deluju sa ili protiv društvenog sistema. U njegovom romanu “Siroti i gordi” iz 1955. godine, četvrtoj od Koserijevih knjiga koja je ponovo objavljena ili ponovo prevedena sa originalnog francuskog u poslednje dve godine, malo reči ima tako istaknutu ulogu kao dostojanstvo. 

Radnja se usredsređuje na kliku trojice siromašnih muškaraca u Kairu sredinom veka koji nemaju sklonosti da traže bogatstvo. Osiromašenje je njihov izabrani status, a svoju društvenu hijerarhiju organizuju ne na novcu, već na svojoj sposobnosti da iskosa gledaju na autoritet, da sačuvaju svoj ponos uprkos svom niskom statusu.

Gohar, bivši profesor na pragu starosti koji se odrekao akademske zajednice zbog daleko praznijeg načina života, jedini je od ovih ljudi koji poseduje nešto što liči na ambiciju. Sanja o tome da sakupi besparicu neophodnu da ode vozom do obližnje Sirije, gde je hašiš legalan i gde može da završi svoje dane u večnoj omamljenosti. 

Ovo putovanje je za njega bezazlena fantazija sve dok jednog dana, halucinirajući i van sebe, ne ubije prostitutku, verujući da je njen jeftini kostimski nakit napravljen od vrste visokokvalitetnog zlata kojim bi se finansirao njegov bekstvo. “Otrezni” svojom greškom, Gohar mirno uzima svoje stvari i odlazi na ulicu kao da se ništa nije dogodilo.

Ova knjiga se labavo zasniva na policijskoj istrazi nakon ubistva, ali ne prati zaplet toliko koliko Koserijevu dekonstrukciju onoga što jedan lik naziva „mitom respektabilnog siromaštva“. Najbliža stvar glavnom junaku je Nour El Dine, policajac poslat da istraži ubistvo. Vidimo njegovu transformaciju od predstavnika vlasti do nevoljnog prihvatanja „prosjačkog“ načina života. Ova promena prikazuje Koserijev iskrivljen sistem vrednosti, gde beda osiromašenja nije zlo od koga se treba izbeći, već „sveto stanje“. Ovde policijsko ispitivanje nije potraga za istinom, već pre „burleska“ koju treba ceniti zbog humora u njegovoj inherentnoj apsurdnosti, a siromaštvo i zavisnost su vrline jer, osim što uklanjaju žmigavce buržoaskog morala, nude pristup do „onog ukusnog trenutka koji prati ekstremnu oskudicu“.

Iako je i sam Koseri živeo udobnim, iako marginalnim životom na mrvicama prihoda svoje dobrostojeće porodice, njegovi romani se osećaju istinito jer se drže onoga što je znao: pravila i dozvola koje donosi život posvećen besposlici. U njegovoj knjizi ovo se prikazuje kroz susrete sa El Dinom. Dok detektiv pokušava da nametne svoju volju siromašnim ljudima – i sam sputan zahtevima birokratije – Koseri izvlači napetost, humor i povremeno patos iz strategija koje koriste nemoćni da osujeti autoritet.

Koserijeva sposobnost da pokaže kako se ove scene kolebaju između farse i tragedije daje snagu susretima. Iako agent represije, El Dine je nijansiran lik odlučan da se uzdigne iznad poniženja svog položaja. Ali Koseri ga neprestano potkopava, uvek gurajući njegove napore sile ka apsurdu. 

Na primer, verujući da je u Kordiju našao dostojnog protivnika, niskog birokrate sa patetičnim snovima da postane revolucionar, El Dine ulazi u tet-a-tete sa mladićem tokom ispitivanja, ali je jasno da Kordijeve „ideje „nisu ništa drugo do klišei usvojeni da bi se zadovoljila njegova licemerna arogancija. Održavajući ironičnu distancu, Koseri nam omogućava da shvatimo apsurdnost ove bitke duhova koju ova dva nerazumna čoveka shvataju sa potpunom ozbiljnošću.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Albert Koseri - Albert Cossery

Albert Koseri (3. novembar 1913 — 22. jun 2008) je bio francuski pisac rođen u Egiptu. Iako je Koseri većinu svog života proveo u Parizu i pisao samo na francuskom jeziku...


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*