Smrt Ivana Iljiča Od Lav Tolstoj PDF

recenzija pdf

Strani Naziv: The Death of Ivan Ilych by Leo Tolstoy

Hvaljen kao jedno od vrhunskih svetskih remek-dela na temu smrti i umiranja, “Smrt Ivana Iljiča” je priča o svetskom karijeristi, sudiji visokog suda koji nikada nije toliko pridavao neizbežnosti svoje smrti kao prolaznu misao. Ali jednog dana, smrt mu se najavljuje, i na njegovo šokirano iznenađenje, suočava se licem u lice sa sopstvenom smrtnošću.
Smrt Ivana Iljiča Od Lav Tolstoj PDF knjiga

Kako se, pita Tolstoj, čovek bez refleksije suočava sa svojim jedinim trenutkom istine? Ovaj kratki roman bio je umetnički vrhunac duboke duhovne krize u Tolstojevom životu, devetogodišnjeg perioda nakon objavljivanja Ane Karenjine tokom kojeg nije napisao ni reč fikcije. Potpuno zadivljujući, a ponekad i zastrašujući pogled u ponor smrti, to je takođe snažan dokaz mogućnosti pronalaženja duhovnog spasenja.

“Smrt Ivana Iljiča” je verovatno njegovo najpoznatije delo posle “Rata i mira” – i to sa dobrim razlogom. To je jedno od najrazderanijih književnih dela ikada napisanih, tvrdo, nemilosrdno gledanje u ponor, ne samo smrti, već i ljudske prirode. To je jedno od onih dela koje je neophodno: ne zato što čitanje znači da možete označiti kulturnu prekretnicu, već zato što bez toga nedostaje vam deo slike o tome šta znači biti čovek, i to ne samo u Sankt Peterburgu krajem 19. veka, već sada.

To je vrhunski precizan rad, razarajući na nivou rečenice, kao najmračniji delovi Voa u njegovom najgorem obliku. Struktura je ključna. Iljičeva smrt se najavljuje na početku, a tačno se vidi kakav je to efekat na njegove kolege. Rano saznajemo da je Ivan Iljič, sudija, proveo poslednja tri dana svog života neprestano vrišteći; a onda nas Tolstoj uvodi u noćnu moru, od samog njenog početka. 

Čitav Ivanov život, spoznaja da će jednog dana umreti bila je nešto u šta je teoretski verovao, ali nikada nije mogao tu činjenicu da učini stvarnom za sebe. Drugi ljudi bi umrli, da, ali stvarnost da će on jednog dana morati da umre, a možda i da pretrpi pre nego što se smrt dogodi, za njega nije imala realnost, nije imala pravo značenje, nije imala autentičnost za njegov um.

Sve dok jednog dana nije otkrio da zapravo umire.

Ovo je došlo kao poremećeni šok. Nikada nije ozbiljno razmatrao tu stvar. Ono što se dešavalo izgledalo je čudno, strano, neprikladno. Neprestano je pokušavao da poriče činjenicu da umire, ali mučni bol u boku, koji je svakim danom jačao uprkos tome što su ga pregledali svi vrhunski lekari, bio je njegov stalni podsetnik da je smrt, njegova sopstvena smrt, stvarna i neminovna.

Veliki deo ove kratke knjige odnosi se na svakodnevne detalje Ivanovog života: kako je upoznao svoju ženu, svoje zanimanje, ljude sa kojima je provodio vreme i šta mu je dalo radost u životu. Ali umesto da ovi detalji budu dosadni, oni su me fascinirali jer su pokazali kako mali, naizgled beznačajni izbori u životu čoveka čine čoveka. I svaki red ove priče pun je značenja jer vodi do određene tačke, kao što bi svako veliko delo fikcije trebalo da uradi.

To je ispitivanje loše proživljenog života i posledica toga. I kao memento mori je strašno efikasan. Smrt je, kako je rekao Empson, okidač najveće puške književnika, i samo najbolji strelci treba da se bave njom. Većina komentatora pretpostavlja da je Iljič čovek koji zaslužuje da svoj život vidi kao sve strašniju grešku, ali u tekstu ima malo dokaza za ovo: možda niste želeli da se suočite sa njim na sudu, osećate , ali on nije ništa više nego prosečno bezobziran ili lažan. Njegove zablude se ne razlikuju od vaših. To je ono što knjigu čini tako zapanjujućom.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Lav Nikolajevič Tolstoj

Rođen 9. septembra 1828 godine u Jasnoj Poljani u Rusiji, pored toga što je bio grof, najbolji ruski pisac svrstan u najveće ruske realiste tog doba.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*