Staklena Menažerija Od Tenesi Vilijams

recenzija pdf

Strani Naziv: The Glass Menagerie Play by Tennessee Williams

Staklena menažerija je komad Tenesija Vilijamsa, američkog dramskog pisca. Priča o običnoj porodici u Sent Luisu tokom Velike depresije i kako da pobegnu od surove stvarnosti i bolnih uspomena koje ih uvek progone. U vreme priče, otac porodice je odavno otišao, ali njegova fotografija visi u centru pozadine. Majka Amanda bila je zaokupljena sećanjima na svoje devojačke posete. Sin Tom je voleo da piše i bio je radnik u fabrici obuće. Njegova sestra Laura, koja je rođena sa invaliditetom, zgrčena je kod kuće i voli da se igra svojim staklenim životinjama.
Staklena Menažerija Od Tenesi Vilijams

Majka je zamolila Toma da nađe nekoga da se oženi za njegovu sestru, i Tom je odveo svog kolegu Džima kući na večeru. Džim je topao i veseo, a njegova poseta budi Laurin prigušeni entuzijazam i privremeno je izvlači iz staklenog sveta. Međutim, iznenadna vest da je Džim veren tera Lauru da se vrati u njen zatvoreni svet. Amanda je za ovo okrivila svog sina i na kraju ga oterala u besu.

Amanda, Tom i Laura u “Staklenoj menažeriji” su predstavnici južnjačke kulture koja se bori. Amanda je došla iz porodice vlasnika južnjačkih plantaža i bila je duboko uronjena u južnjačku mitologiju i kulturu. U cvetnim godinama svoje mladosti imala je mnogo izbora, ali se zaljubila u svog muža pesnika jer je imao šarmantan osmeh. 

Napuštena od muža ubrzo nakon njihovog braka, Amanda je provela svoj mučni život prisećajući se svojih damskih dana. U industrijskim gradovima tog vremena, Amanda nije mogla naći svoje mesto. Kao žrtva izgubljene ere, sve što je mogla da uradi bilo je da se grčevito uhvati za to. Iako je Amanda znala da je jug prošlosti zauvek nestao, nije mogla da se oslobodi svoje vezanosti za južnjačku kulturu. Svoje južnjačke damske vrednosti je usađivala svojoj ćerki iznova i iznova, tvrdoglavo se držeći svojih uverenja bez obzira na napredak vremena i razvoj društva.

Amandin sin Tom i ćerka Laura žive pod senkom opadajuće kulture južnjačkih plantaža njene majke, upleteni u kontradikciju između stvarnosti i ideala, sve dok se njihovi likovi ne izobliče. Tomov ružni rad bio je glavni izvor porodičnog prihoda, a u južnoj kulturi takav posao koji je trebalo da obavljaju robovi nije bio ugledan. Pod nadimkom Šekspir, Tom je nasledio očev poetski temperament, nemirno srce koje stalno zovu izdaleka, a jedini način da se izbori sa dosadnim poslom u fabrici cipela, stresnim životnim okruženjem i maminim zanovijetanjem je da provede noć u noć u bioskopu. 

Tom je znao da je odgovoran za svoju porodicu, ali njegov san da bude pesnik bio je nespojiv sa stvarnošću, a njegova želja da se oslobodi i ostvari sebe bila je tako jaka. Laurina jednostavnost i blagi deformitet noge nisu bili problem, ali u južnjačkoj kulturi u kojoj su žene trebalo da ugađaju i da se drže muškaraca svojim izgledom, njen invaliditet je bio veliki nedostatak. Bila je to implicitna poruka Amande njenoj ćerki koja je dovela do njenog ekstremno niskog samopoštovanja i psihičkog poremećaja. Čista i krhka Laura ne može normalno da komunicira sa ljudima, ima patološki strah od spoljašnjeg sveta i nije u stanju da preživi sama. Utehu može pronaći samo u grupi delikatnih i krhkih staklenih životinja koje je sakupila. Ali njen duhovni dom, Staklena menažerija, može nestati u bilo kom trenutku.

Zlo ropstva je na kraju dovelo do građanskog rata, a poraz u ratu bio je fatalan udarac za ponosne i samouverene južnjake. Krivica, neuspeh, siromaštvo i moralna izopačenost postali su senke južnjačke moralne svesti. Južnjaci su se tešili prisećajući se i zamišljajući dobra stara vremena. Otuda je rođen magični južnjački mit, važan deo južnjačke kulturne tradicije. 

Jug, sa pamukom kao glavnim proizvodom, uživao je stabilnu i prosperitetnu ekonomiju, a ljudi na jugu bili su srećni i složni. Ima čak i nekih južnjaka koji veruju da je mitski jug pravi jug. Ipak, savesni južnjaci su bili duboko u svojim srcima rastrzani između ljubavi i mržnje, sećanja i snova, ponosa i straha, prianjanja i sumnje za grehe svojih predaka, ropstva i linča.

Zaviri u knjigu

dokumen.tips_tenesi-vilijamsstaklena-menazerija_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Tenesi Vilijams - Tennessee Williams

Tomas Lenijer Vilijams III (26. mart 1911 — 25. februar 1983), poznat pod pseudonimom Tenesi Vilijams, bio je američki dramski pisac i scenarista.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*