Stiven King – Autsajder

recenzija pdf

Strani Naziv: Stephen King

Kao i kod većine Kingovih dela, „Autsajder“ je u svojoj srži istraživanje dobra i zla, osim ovog puta, skepticizam briše granice između njih dvoje. Teri Mejtland je po svemu sudeći solidan porodičan čovek, voljeni trener Male lige i, sasvim iznenada, glavni osumnjičeni za užasno sakaćenje i ubistvo dečaka.
stiven king autsajder knjiga

Fizički dokazi i svedočenja očevidaca protiv njega su neosporni, iako su u potpunosti u suprotnosti sa njegovom reputacijom kao muža i oca koji je godinama bio stub njegove ostrvske zajednice Flint Citi, Okla. Detektiv Ralf Anderson spreman je da pošalje Mejtlanda na smrtnu kaznu zbog njegovih neopisivih zločina. Tek nakon što ispita osumnjičenog, shvata da njegov nekada hermetički zatvoren slučaj sadrži neke propuste. Kako se istraga odvija i dokazi prikupljaju shavatamo da Teri ima veoma čvrst alibi. Ralph je vrsta policajca za koji se svi nadamo da je tamo – on želi da uhapsi pravog osumnjičenog, a ne samo osumnjičenog. Kada se dokazi promene, kada priče ne izdrže, on ne traži izgovore. On dovodi u pitanje svoj koncept istine. Misterija i neizvesnost, dva sastojka koja čine krimi triler uspešnim. U Autsajderu, King je čitaocu poslužio velikom dozom i jednog i drugog. On vas uvlači u ovaj roman, predstavlja misteriju sa toliko mogućnosti da ne možete dovoljno brzo da okrenete stranice da biste došli do zaključka radnje.

Do sredine ovog romana, imaćete toliko teorija i objašnjenja kako čovek može da bude na dva mesta odjednom, da će vam se prosto zavrteti u glavi, formulisaćete i preformulisati, i to je ono što ovaj roman čini tako zanimljivim. Kreiranje likova je na mestu, ima mesta za one koji će vam se svideti i one sa kojima baš i nećete biti oduševljeni, sve sa mogućnošću da izazove neku vrstu osećanja kod čitaoca. Uvek je zadovoljstvo otkriti likove u Kingovim romanima, jer ih tako dobro upoznamo, da ih posmatramo kao stvarne ljude,a to je ono što stvara emociju koja čini da čitaoci ne ispuštaju knjigu iz ruke, ono što vas tera da se vraćate knjigama navedenog autora. U ovom romanu ćete takođe preispitati ispravne i pogrešne postupke likova. King često ima veliki broj likova, a “Autsajder” se ne razlikuje po tom pitanju. Pored Mejtlanda i Andersona, čitaoci će imati mogućnost da vide koliko su ubistvom pogođeni svi građani grada, ne samo porodica i prijatelji. Većina likova izgleda simpatično na neki način, i sa strane Mejtlanda i sa Petersonove strane slučaja.

Glavni aspekt priče

Iako nije glavni aspekt priče, kolaps porodice Peterson jedan je od tužnijih delova bilo koje Kingove priče. Nedostatak fokusa na Petersonove čini scene u kojima se pojavljuju još uznemirujućijim i intenzivnijim. Kao i sa mnogim Kingovim delima, “Autsajder” pokazuje svoj talenat za prikazivanje prijateljstva i čvrste veze koje se stvaraju između stranaca kako bi se pobedili zlo. Svaki lik u “Autsajderu” se oseća kao poseban čovek sa jedinstvenim ideologijama koje pokreću priču napred. Uz interakciju likova jedni sa drugima, svaki pojedinačni lik prevazilazi i mentalno raste. Ralf je morao da odustane od svog krutog ateističkog uverenja, isto kao i drugi likovi u priči da bi došli do zaključka i shvatili koren priče. “Autsajder“ je takođe pokazao kako se svaki lik nosi sa emocijama tuge i straha, ovo svaku osobu u priči čini figurom iz stvarnog života, a ne samo pukim konstruktom mašte.

Elementi misterije

Uprkos nekim temama koje su pokrivene u njegovim pričama, King često ima trenutke slatkoće između svojih likova kada počnu da se zbližavaju. Iako nije tako žustrog tempa ”Autsajder” bi trebalo da bude ugodan  fanovima Stivena Kinga, a i brzo se čita uprkos svojih 560 stranica. Najjači deo priče je element misterije, koji je prikazan u prvoj polovini romana. Tokom poslednje decenije, King je malo prešao ka žanru trilera i misterije, sa jednokratnim klasičnim horor pričama.

Ovo mešanje žanrova služi višestrukim majstorima, jer će se ljubiteljima klasičnog Kinga dopasti natprirodni elementi druge polovine ako im ne smetaju misteriozni delovi u prvoj polovini. Usvajanje sveznajuće perspektive Stivena Kinga u pisanju za “Autsajdera“ u trećem licu učinilo je knjigu delom realističke književne fikcije. Svojim fantastičnim pristupom i upotrebom govornih figura sa detaljima iz stvarnog života,”Autsajder“ se izdvaja kao poseban knjiga za čitaoce.

Kao i sa svojim prethodnim knjigama, Stiven King je odabrao kraj koji izgleda kao da odgovara priči i, u isto vreme, ostavlja pitanja bez odgovora. 

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*