Dr. Sleep Od Stiven King

recenzija pdf
Ocena:(Ocena: 4 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: Stephen King

Ne bi bilo pogrešno opisati nastavak “Isijavanja”, romana Stivena Kinga iz 1977. o oporavljenom alkoholičaru sa sinom vidovnjakom, koji je snimio i adaptirao Stenli Kjubrik 1980. kao željno iščekivan. King je izjavio da ga je ideja o tome šta se dešava Denijem Torensu, nadarenom detetu originala, proganjala od samog objavljivanja romana.
stiven king doctor sleep knjiga

Karakter koji je Stiven King stvorio je gajio toliko potencijala koji smo uspeli videti u romanu “Isijavanje”, a itekako ćemo se uveriti u njegove sposobnosti i u nastavku originalnog romana. “Dr Sleep” je brza i ponekad čak i strašnija nadogradnja originala, i u tome leže i njegove prednosti i nedostaci. Kao što smo rekli, Stiven King se vraća likovima i teritoriji jednog od svojih najpopularnijih romana ikada, “Isijavanje”, u ovom momentalno zadivljujućem romanu o sada sredovečnom Denu Torensu (dečak protagonista “Isijavanja”) i veoma posebnoj 12-godišnjoj devojci koju mora spasiti od plemena  paranormalnih ubica.

Na autoputevima širom Amerike, pleme ljudi zvano “Pravi čvor” putuje u potrazi za hranom. Izgledaju bezopasno – uglavnom stari, i udati za svoje kampere. King donosi mudru odluku da brzo prevaziđe odjeke i niti referenci na “Isijavanje”, efikasno dovodeći priču do današnjih dana. On to čini tako što izmišlja novu pretnju, Pravi čvor. Na čelu sa Ružom Šeširom, Pravi čvor je grupa psihičkih vampira, koji se hrane „parom“ duša koje isparavaju dok prolaze iz umirućeg tela. Ali njihova matična baza je kamp koji se nalazi na očišćenim ruševinama hotela Overluk, u planinama Kolorada.

Oni su rasa koja umire, ali moćna psihička energija koju hvataju u Abri, devojci iz Frejzera, može samo da dopuni njihov slabašni duh. Den je decenijama lutao, očajnički želeći da odbaci očevo nasleđe očaja, alkoholizma i nasilja. Konačno, on se nastanjuje u gradu u Nju Hempširu, AA zajednici koja ga izdržava, i posao u staračkom domu gde njegova preostala “sjajna“ moć pruža ključnu konačnu utehu umirućima. Uz pomoć providne mačke, on postaje “Dr. Sleep“.

Tada Den upoznaje prolaznu Abru Stoun, i njen spektakularni dar, najsjajniji sjaj ikada viđen, ponovo rasplamsava Denove demone i poziva ga u bitku za Abrinu dušu i opstanak. Što se tiče karaktera, iako su mnogi obožavatelji Kinga želeli da Deni bude dobro zauvek, naročito posle svih trauma koje je doživeo, pravac u kojem je King krenuo sa Denijem jeste mnogo solidniji i realniji. Deni je u neredu jer je došao iz nereda. Imao je užasnu traumu iz detinjstva, izgubio je oca, jurili su ga gulovi, i na kraju podlegao alkoholizmu.

Na kraju upoznajemo i Abru, koja je Deni kao dete bez traume iz detinjstva. Mogao je biti ono što ona jeste, generalno srećan i dobro prilagođen pod različitim okolnostima. Međutim, osim demona iz detinjstva, i Deni i ona imaju čelično jezgro koje nalazim u većini Kingovih protagonista. King nema tendenciju da piše likove koji su željni ili slabi. Ovo nije izuzetak. Pre svega, “Dr. Sleep” je roman o zavisnosti i borbi za njeno prevazilaženje.

Den mora da se bori protiv propasti ponavljanja sa dede na oca na sina. Čini se da dobronamerna priča romana o iskupljenju kroz trezvenost, posao i porodicu ima dubok lični značaj za Kinga, koji je i sam alkoholičar koji se oporavlja. U romanu “Isijavanje” je bio prestravljen brakom sa prepoznatljivom mladom porodicom zbog klaustrofobije i nepokolebljivog prikaza voljene osobe koja postaje čudovište. Međutim, natprirodna atmosfera ovog romana čita se kao horor inspirisan fantazijom i spasenjem izvučenim iz terapije. U ovome, priča ne izmiče sopstvenim smišljanjima.

Ovo je epski rat između dobra i zla, krvava, slavna priča koja će oduševiti milione posvećenih fanova “Isijavanja” i na izuzetan način zadovoljiti svakoga ko je novi na teritoriji ove ikone u svetu Stivena Kinga.

“Dr. Sleep” je sjajan drugi čin u životu Denija Torensa. Ponekad priča biva zastrašujuća, a to osetimo posebno u poslednjoj trećini knjige. “Dr. Sleep” je knjiga koja naprosto izaziva zavisnost, obogaćena sjajnim likovima, svi koji su činili Pravi čvor bili su zanimljivi sami po sebi. Osećala se neizvesnost, radnja se intenzivirala kada je trebalo, ali najvažnije je da ovaj roman ima toliko srca, da se emotivno vežete za neke od likova i to vam garantuje da ste uloženi u radnju i da ste u strahu za njihov opstanak, jer svi znamo da King nema problema sa ubijanjem svojih likova, bilo da su glavni likovi ili sporedni.

PDF Pregled

kupdf.net_stephen-king-isijavanje-2-dr-sleep (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Jedan komentar na knjigu

  1. Saša M

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*