Stiven King – Kletva

recenzija pdf

Strani Naziv: Stephen King

Da  proždrljivost pored sebe ima fotografiju u rečniku, lice na toj slici bi bilo Bili Halek. Morbidno gojazan advokat, Biliju ne smetaju fine stvari u životu, čak i ako to znači da s vremena na vreme pređe nekog poštenog čoveka. Ali kada Bili bude optužen za ubistvo iz nehata nakon što je pregazio staricu, stvari će se zauvek promeniti.
Stiven King - Kletva knjiga

Da  proždrljivost pored sebe ima fotografiju u rečniku, lice na toj slici bi bilo Bili Halek. Morbidno gojazan advokat, Biliju ne smetaju fine stvari u životu, čak i ako to znači da s vremena na vreme pređe nekog poštenog čoveka. Ali kada Bili bude optužen za ubistvo iz nehata nakon što je pregazio staricu, stvari će se zauvek promeniti.

Romi u Sjedinjenim Američkim državama i sam tretman istih

Nakon što je optužba odbačena, zahvaljujući svojim vezama, Bili se suočava sa starijim ocem Ciganke koju je ubio. Nakon što dodirne Bilijev obraz i prošaputa jednu jedinu reč, utanjiti, ova noćna mora će ga naterati da izgubi više od svoje pameti. Kako težina počinje da opada alarmantnom brzinom, Bili ubrzo shvata da su neke kletve stvarne i da osveta može doći na mnogo različitih načina. Očajnički želeći da starac poništi svoju čaroliju, ovaj advokat će se suočiti sa moći od koje ga nijedan sud ne bi mogao spasiti. Knjiga o ciganskim kletvama lako bi mogla da sklizne na rasističku teritoriju, ali zapravo “Kletva” kritikuje tretman koji su Cigani imali u Sjedinjenim Državama tokom godina, uprkos tome što nisu uvek bili najsimpatičniji likovi u knjizi.

Bili Halek je nesimpatičan i arogantan tip

Oni su možda malo nesvakidašnji i prebrzi da traže sopstvenu osvetu, ali Bili Halek i njegovi prijatelji su mnogo strašniji tip loših momaka. Oni su loše koje dolazi od previše novca i moći. Loše koje proizilazi iz toga što ste toliko egocentrični i previše popustljivi da ste prestali da primećujete da ostatak sveta postoji. Protagonista, Bili Halek, nije simpatičan lik, on je arogantan i nedostaje mu samosvest. Niko drugi u knjizi, sa mogućim izuzetkom Bilijeve žene Hajdi, ne nailazi na bolje. Začetnik kletve, Taduz Lemke, i njegova unuka Gina su posebno zlobni, nemilosrdni pojedinci. Ovaj nedostatak bilo koga sa kim bi saosećao mogao bi da znači da bi nekim čitaocima bilo teško da se povežu sa pričom, ali taj aspekt nije nešto što bi vam smetalo. Ono što ćete smatrati fascinantnim jeste Kingovo ispitivanje različitih emocija koje Bili doživljava kroz knjigu.

Bili želi da sve probleme ostavi iza sebe

U početku, Bili želi da ostavi incident iza sebe, a tek kada shvati da je proklet, počinje da se nosi sa svojim demonima. Dakle, društveni komentar je dobar i nije uvredljiv, ali pitamo se  šta je sa užasom i uzbuđenjem. To je, uostalom, ono zbog čega se čita Kingov roman. Bizarnost ove knjige se definitivno gradi postepeno tokom vremena, čineći ovo mnogo više trilerom nego hororom. U početku je Billijev gubitak težine dobrodošao. Na kraju krajeva, ranije je imao višak kilograma. Postepeno, iako počinje da izbezumljuje koliko kilograma stalno gubi uprkos tome što jede onoliko koliko je moguće. Počinje da istražuje i otkriva dva druga sa svojim jedinstvenim i, iskreno, mnogo strašnijim kletvama. Iako je početak knjige malo spor, to je upravo onako kako bi trebalo da bude. Bili prelazi iz normalnog života u život pod prokletstvom u trku sa satom kako bi spasio sopstveni život. Horor se savršeno gradi. “Kletva ne razočarava.

Roman je kraći je od njegovih uobičajenih romana sa zaštitnim znakovima koji imaju nekoliko stotina stranica, ali njegov stil pisanja je čisti Stiven King.

Svideće vam se kako je pravda ipak pobedila

Kroz naraciju su raspršeni motivi njegovog zaštitnog znaka, kao što je cepanje rečenice na nekoliko redova, sa kurzivom i tekstom u zagradama između. Takođe je evidentna njegova sklonost ka nazivima svih američkih brendova i činjenica da se veliki deo radnje odvija u Mejnu. Štaviše, njegovi likovi u jednom trenutku situaciju nazivaju „kao nešto iz romana Stivena Kinga“. Drsko, ali zabavno. Više od ciganskih kletvi i paranormalnih stvari u ovoj priči, volećete kako priča govori o pravdi za potlačene. Svideće vam se kako je pravda na kraju doneta svima, kao jednakima.

Sam završetak dela i briljantnost Stivena Kinga

Stiven King je preuzeo pravdu, ugnjetavanje, nejednakost i pomešao ih sa paranormalnim da bi doneo veličinu. Sam završetak “Kletve” pokazuje briljantnost autora, svi putevi vode do kuće, ali ono što Bili nosi sa sobom, postoji li srećan kraj za ovu priču o jadu i očaju, Bahman prepušta vama, čitaocu, da odlučite o ishodu, ukratko majstorski dobro i istinski stavljajući zaključak ove mučne priče u ruke čitaoca. “Kletva” je napisana pod Kingovom Bachman etiketom i bićete oduševljeni već na prvo čitanje. Sve u svemu, ovaj triler pruža jezu, horor i dobar društveni komentar. Ljubitelji horora i trilera, ova knjiga mora biti na vašem spisku sledeće knjige za čitanje.

PDF Pregled Knjige

kupdf.net_stephen-king-kletva (1)_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*