To “IT” Od Stiven King

recenzija pdf
Ocena:(Ocena: 5 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: Stephen King

Dobrodošli u Deri, Mejn. To je mali grad, mesto tako poznato kao vaš rodni grad, poznat, uglavnom dobro uređen, dobro mesto za život. Samo u Deriju je ukletstvo stvarno. Bili su sedam radoznalih tinejdžera kada su prvi put naišli na užas. Vreme prolazi a deca rastu, odsele se i zaborave. Dok ih ne pozovu nazad, još jednom da se suoče sa tim stvorom, koji se često pojavljuje kao klovn Penivajz ili poprima bilo koji oblik onoga čega se istinski plaše i dok se ono komeša i mota u sumornim dubinama njihovih sećanja, ponovo se pojavljuju da bi njihove prošle noćne more pretvorile u strašnu sadašnju stvarnost.
stiven king to knjiga

Kao i uvek sa bilo kojom knjigom, trebalo bi da se fokusira na pozitivne stvari pre svega. Ovo je knjiga koja nam omogućava da ponovo proživimo najmoćnije vreme naših života – detinjstvo. Kingova priča detaljno opisuje živote mladih a kasnije i odraslih Bila, Ričija, Stena, Beve, Edija i Majka koji su sačinjavali takozvani “klub gubitnika” i istovremeno oživljava ukleti grad Deri. Svako od ove dece je posebno jer nosi nešto tako iskreno u ovoj priči. Bil je naučnik, on je hrabar i neustrašiv, pionir.

Beverli, usamljena mlada dama u ovoj grupi je ekstremna, briljantna i divna, pokazujući da je na sličan način intenzivna kao i svaki od mladića. Ben, koji ima sposobnost za inženjering i sladak karakter. Riči, varalica ili komičar iz čopora, neprestano zbija šale. Mike, glas razuma, održava okupljanje i posebno je taj koji ostaje u Deriju, dugoročno ujedinjujući sve. Edi, koga je povredila njegova dominantna majka, povezan je sa njegovim inhalatorom, ubistvenim zadovoljstvom okupljanja.

Konačno, Sten je skromna osoba simpatične ličnosti. Ovi likovi imaju efekat. Svaki je intenzivan, zanimljiv i simpatičan i svideće su publici na ovaj ili onaj način. Ne samo da je ova ekipa pojedinaca izuzetno zapanjujuća, i sam negativac ove priče takođe zapanjujući. Penivajz, inače nazvan To, bio je prikazan sa tako neverovatnim detaljima da biste pomislili da uopšte nije izmišljena kreacija. I da budemo iskreni, ogromna dužina knjige od samo 1.200 stranica ne deluje tako dugo, posebno kada se nalazite u poglavljima koja najviše zaokupljaju vašu maštu i strahove. Na stranicama ima mnogo vrednosti, a nostalgija igra veliku ulogu u uživanju u čitanju.

Svideće vam se ova deca, podsećaće vas na vas i vaše prijatelje iz detinjstva, a činjenica da se odrasli život retko odvija onako kako ste mislili i nadali se da će možda odjeknuti kod velike većine odraslih čitalaca. Tamo gde “To“ uspeva u senkama jezivog i uznemirujućeg, glavna draž na koju ćete naići u romanu jesu Kingove narativnie niti. Knjiga se bavi višestrukim vremenskim linijama, različitim perspektivama likova i konceptom koji bukvalno proteže granice vremena i prostora.

Srž ovog romana je skoro nepodnošljivo mračna, nasilna i uznemirujuća, gde se King ne plaši da dobro, pažljivo pogleda šta se dešava u noći. Ali sa užasom i ponekad problematičnim tačkama zapleta, King takođe daje nadu u obliku prijateljstva Gubitnika.

A ova vrlo osetljiva ravnoteža je ono što knjige poput “To“ čini vrednim dugog i zastrašujućeg čitanja. Dakle, dok nam King može dati nasilne siledžije i demonske klovnove i grad pun nerešenih ubistava, on nam takođe daje Klub gubitnika, on nam pokazuje da bismo čak i delove sebe radije zaboravili, kada smo sebe videli kao čudne ili same u svetu, ali oni su sposobni da se bore, čak i protiv demona iz alternativnih dimenzija i to je borba koju, na kraju dana, Klub gubitnika može da dobije. King je pravi tkalac u otkrivanju unutrašnjeg uma dece i njihovih iskrenih i otvorenih sistema verovanja. Deca su kao skladište svega što možete postati.

Želja u nama kao odraslima je svetla tačka svega što smo bili i u šta smo verovali kao deca. Postoji toliko mnogo tumačenja koje mogu proizaći iz ovog ogromnog dela. Stiven King plete homoseksualizam, rasizam, antisemitizam, seksualno zlostavljanje, fizičko zlostavljanje, mentalno zlostavljanje, porodično zlostavljanje, okrutnost prema životinjama, nezainteresovane roditelje, prijateljstvo, prvu ljubav, maltretiranje i naravno psihotična ubistva i haos. Ovo nije samo horor, to je mnogo više i pošto je knjiga tako duga i detaljna, kada se završi, taj osećaj uronjenosti u drugi svet nestaje kao da sada nešto nedostaje.

Ukoliko odaberete ovo transportno delo prilično velike umetnosti, nećete moći ostaviti knjigu, i nikako se nećete pokajati.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Stiven King

Stiven King je “New York Times” najprodavaniji autor koji je svoje ime izgradio u kategoriji “horor” i “Fantazija” sa knjigama poput “Carrie”, “The Shining” i “IT.”.


Više O Autoru

Jedan komentar na knjigu

  1. Dejana

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*