Sto Godina Samoće Od Gabriel Garsija Markez

recenzija pdf

Strani Naziv: One Hundred Years of Solitude by Gabriel García Márquez

Roman “Sto godina samoće” je apsolutno remek delo. Uspeva da uhvati različite faze i slave ljudske istorije. Knjiga je imala veliki uticaj na mlade umove koji su se bavili književnošću kao predmetom. Knjiga je zanimljiva i intenzivna koja podseća na to kako se istorija ponavlja sa kolapsom i stvaranjem novog Makonda u rasponu od jednog veka.
Sto Godina Samoće Od Gabriel Garsija Markez

Pad i uspon porodice Buendia prikazani su u pozadini svih sukoba kojima su svedočila latinoamerička društva. U ovom romanu će se naići na ovo porodično prezime koje se prostire na sedam generacija. Knjiga je prvobitno napisana na španskom, ali je prevedena na trideset sedam jezika i do danas je prodata u više od trideset miliona primeraka.

Tema ove knjige je o dve porodice koje svedoče o različitim fazama života tokom jednog veka. Kako glavni junak pokušava da se uhvati u koštac sa svojom prošlošću i kako ta opsesivnost dovodi do propasti porodice, prikazano je u romanu. U ovoj knjizi Makondo prikazuje novi svet Sjedinjenih Država, koji je mnogima u jednom trenutku više ličio na Obećanu zemlju. Ali tokom istorije to je postalo prihvaćeno kao još jedna iluzija.

Knjiga se može definisati kao fino delo majstora pisca, o radnom realizmu. Na njegovom zamišljenom mestu metafore i verovanja su postale obične činjenice, a život je postao najneizvesniji. Međutim, talentovani Markez nas tera da se smejemo ili šokiramo dok gledamo u bizarne ludorije generacija Buendia – dok se ne setite slične priče o svojim rođacima koja je došla sa usana vaše sopstvene bake, ako se usudila da je ispriča.

Priznajemo da je knjiga teška. Pet generacija srodne braće i sestara, majki i očeva koji svi nose ista imena, koji imaju slične avanture iznova i iznova, na stotine stranica u nizu neprekinutih rečenica bez mnogo pasusa, gustih smislenih, ali nepoznatih liku , aktivnosti koje se ponavljaju koje se vremenom pokažu kao krajnje besmislene, i tone numinoznih magija, duhova, vidovitosti, predviđanja, neobično pronicljivih i otkrivajućih snova – sve postaje poput magle iznad reke koja teče beskrajno.

“Sto godina samoće” nije priča o jadnom pukovniku Aurelijanu Buendiji, koji je organizovao trideset dva ustanka i izgubio svaki od njih, kao i svoje srce i osećanja. Nije to ni priča o Ursuli Buendiji koja je bila svedok slave i propadanja svog grada, kao i svoje porodice. To nije priča o životu Remediosa, za koga su umirali muškarci, niti o borbama Aurelijana Segunda koji se oženio najlepšom ženom na svetu da bi shvatio da nikoga neće voleti više od svoje ljubavnice. Ovo je prikaz istorije ljudskog roda, svih vremena koje je bilo i koje će biti – jer jedno je sigurno; vreme se kreće u krug.

Zaviri u knjigu

Sto godina samoce

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Gabriel Garsija Markez - Gabriel García Márquez

Gabrijel Garsija Markes bio je kolumbijski pisac, povezan sa žanrom narativne fantastike magičnog realizma i zaslužan za oživljavanje latinoameričkog pisanja.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*