Šuma – Harlan Koben

recenzija pdf

Koben u svom stilu, drži vas do poslednje stranice u neizvesnosti i po mnogim mišljenjima ovo je najbolji njegov roman. Sestra okružnog tužioca Pol-a Koupland-a ni posle dvadeset godina nije pronađena – u noći kad je zašla u šumu, niko nikada je više nije vidio.
Šuma - Harlan Koben knjiga

Iz knjige:

Sedeo sam u sali za fizičko osnovne škole i posmatrao svoju šestogodišnju kćer Karu kako nervozno održava ravnotežu na gredi, odignutoj od poda možda deset centimetara, ali kroz nepun sat gledaću lice mučki ubijenog čoveka. Niko zbog toga ne bi trebalo da se sablažnjava. S godinama sam, na najstrašnije moguće načine, naučio da je klimav taj zid između života i smrti, između najizuzetnije lepote i nepojmljive ružnoće, između najnevinije pozornice i jezive klanice. Dovoljan je puki časak da proletiš kroz njega. Jednog trena život deluje kao idila. Sediš bezazleno u sali za fizičko osnovne škole. Tvoja se ćerčica vrti. Glas joj je malo ošamućen. Oči su joj zatvorene. Na licu joj vidiš izraz njene majke, onaj s kojim je imala naviku da sklapa oči i osmehuje se, i prisećaš se koliko je uistinu klimav taj zid. “Kope?” Bila je to moja svastika Greta. Okrenuo sam se ka njoj. Greta me je posmatrala sa uobičajenom brigom. Osmehnuo sam se da joj je razvejem.

“O čemu razmišljaš?”, prošaputala je.
Znala je. No svejedno sam slagao.
“O portabl kamerama”, rekao sam.

Ostali roditelji bili su zauzeli sve stolice na sklapanje. Stajao sam pozadi, prekrštenih ruku, naslonjen na cementni zid. Nad vratima su virila istaknuta pravila, a na sve strane bile su raštrkane one nesnosno zašećerene krilatice pune nadahnuća, u stilu: “Nemoj mi reći da je nebo granica kad na Mesecu ima čovečjih stopa”. Stolovi za užinu bili su sklopljeni. Naslonio sam se uz njih, osećajući hladnoću čelika i metala. Sale u osnovnim školama ni za trun se ne menjaju iako mi starimo. Samo kao da se smanjuju. Pokazao sam rukom na roditelje. “Ovde ima više kamera nego dece.”


Knjigu potražite OVDE

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*