Tajni Život Pisaca Od Gijom Muso

recenzija pdf

Strani Naziv: The Secret Life of Writers by Guillaume Musso

Kako, zaboga, da vam prenesem, kako je ova knjiga potpuno sjajna! Od trenutka kada počnete da čitate Gijomovu knjigu, neosporno je očigledno zašto su njegovi romani tako slavljeni i dobijaju tako sjajna priznanja kod kuće u Francuskoj i od šire zajednice pisca kriminala. Gijom je apsolutno sultan neizvesnosti, njegovo kreativno majstorstvo da slojeviti podmuklo pametnu priču, sa mršavom ivicom zlokobnih namera, dok klonulo zadirkuje čitaoca delovima divne slagalice o zločinu... o moj Bože, to je sjajno za čitanje. . Već od prve stranice ove knjige osećate kako vas obrušava četka veoma suptilne, vrlo blage strepnje i sa svakom stranicom koju okrenete, dok se uvlačite u ovu neverovatnu priču, ta atmosfera sumnje nastavlja da gradi i kao čitalac želja da se otresete ove senzacije, delimično je ono što vas tera da čitate i tražite rešenje za ovu neverovatnu zagonetku zločina.
gijom muso tajni zivot pisaca knjiga

Nejtan Fols je napisao tri romana za veliko priznanje i stekao je kult i na vrhuncu svog uspeha, najavljuje da neće napisati još jednu knjigu…nikada! I nestaje iz svih književnih sfera i života u javnosti. Seleći se na prelepo, ali opskurno ostrvo Bomon, koje pruža samoću i privatnost koje traži, on energično brani svoju izolaciju od svakoga ko želi da prodre u nju. Ali veliko je pitanje zašto? Šta se dogodilo da je navelo ovog uspešnog pisca da izbegne svoj zanat i zatvori se? Zanimljivo zar ne…

Ulazi Raphael, obožavatelj Favlesa i pisac u težnji, koji kuje zaveru da obezbedi posao u svemirnoj knjižari na Beaumontu kako bi potražio Favlesa! Kao što možete zamisliti, Favles ne prihvata dobro Rafaelov upad (a to je potcenjivanje) dalji prekid u njegovom pustinjaku kao što se postojanje dešava kada Favlesov pas nestane; samo da bi je pronašla misteriozna plavuša, koja će samo lično vratiti psa njegovom vlasniku! Mathilde Monei, zagonetna novinarka koja ima zadatak da otkriva tajne, ali čije su to tajne? I kakve veze oni imaju sa Nathanom Favlesom? Rafael postaje pion u njihovoj igri zločinačkog šaha… i kada se otkrije žensko telo, celo ostrvo je upleteno u misteriju i kao čitaoci možemo videti delove slagalice, ali kada dođu pametna uvrnuta otkrića… očekujte neočekivano!

Ova knjiga je psihološko remek-delo, pametno, ubedljivo, složeno i potpuno impresivno, vreme skoro staje dok je čitate, ali ako zamislite da ću pokvariti bilo koji element njenog zapanjujućeg zaključka, razmislite ponovo… ali ostaviću vam jedan trag za zadirkivanjem; da li će izgubljena kamera sa slikama iz prošlosti osvetliti sadašnjost?… E, sad, to je na meni da znam, a vi da saznate zar ne!

Ovaj roman me je ostavio bez daha od iščekivanja, grozničavog od želje da razmrsim podmukle obrte zapleta, ova knjiga je đavolski mračna i preplavljena ukusnom misterijom, savršeno iskustvo čitanja za svakog poznavaoca krimi romana. Takođe želim da istaknem veštinu Vineeta Lala, koji je preveo ovu knjigu na engleski i to je priznanje njegovim veštinama interpretacije, koje su jasno zadržale originalne zaključke, ritam i izuzetnu atmosferu ove priče i nijednu od neverovatnih nijansi. priča je izgubljena u prevodu. Zaista ne mogu slikovitije da iznesem svoje pohvale za ovaj roman…po mom mišljenju, jednostavno ga morate pročitati. Preporučujem vam da nabavite kopiju danas, obećavam da nećete biti razočarani.

Godine 1999, nakon što je objavio tri kultna romana, proslavljeni pisac Nejtan Fols objavljuje kraj svoje spisateljske karijere i povlači se na Bomont, divlje i prelepo ostrvo na obali Sredozemnog mora.

Jesen 2018. Dok Faulsovi romani i dalje očaravaju čitaoce, Mathilde Monei, mlada švajcarska novinarka, stiže na ostrvo, rešena da otkrije tajne pisca i obezbedi njegov prvi intervju posle dvadeset godina.

Istog dana, telo žene je otkriveno na plaži i ostrvo je ograđeno od strane vlasti.

I tako, počinje opasno suočavanje između Mathilde i Nathana, u kojem granica između istine i fikcije postaje sve nejasnija…

********

MOJ OPIS:

„Znao sam da me je sudbina postavila na put ka priči koju je neko morao da ispriča. Istinita priča, ubedljivija od bilo kog dela fikcije, i ona za koju sam osetio da je tek počela.”

Knjige, ubistva i misterije. Šta bih više mogao da poželim u romanu? Čim sam pročitao sinopsis znao sam da je to knjiga koju moram da pročitam. Skoro kao da je napisano za mene. I bilo je savršeno. Apsolutno remek-delo koje je bilo toliko očaravajuće i zarazno da nikad nisam želeo da se završi.

Tajni život pisaca čita se kao knjiga u knjizi. Počinje kada Rafael stiže na ostrvo Bomont u nadi da će rešiti „misteriju Nejtana Folsa“, povučenog pisca koji se izolovao na ostrvu otkako se iznenada povukao iz pisanja na vrhuncu svoje karijere pre skoro dvadeset godina. Ali nakon brutalnog ubistva mlade žene, priča se širi i uključuje istragu ubistva i još jednu misteriju koja uključuje neverovatno putovanje izgubljene kamere i neizrecivu tajnu koju Fauls krije, a novinarka Matilda tvrdi da zna.

„Omča mi se stegla oko grudi. Cela sam se tresla. Kada sam otvorio zamrzivač, nisam mogao da zadržim vrisak. Unutrašnjost je bila prefarbana. Sa krvlju.”

Gijom Muso je poznat kao „francuski kralj neizvesnosti“, i nakon što sam pročitao ovu knjigu, razumem zašto. Ovaj roman je majstorski kurs pripovedanja. Stručno napisan sa dozom finoće, hipnotičan je i bio sam pod njegovim čarima od prvih stranica. Svaka reč je prožeta dahom misterije, a tu je i opipljiva napetost koja čini da vam srce lupa. Savršeno iscrtan, složeniji je i složeniji nego što se na prvi pogled čini, i svaki put kada pomislite da ste shvatili šta se dešava, Muso ubacuje još jednu krivulju. On je tako dobar da ne vidite da će doći; vešto vas mami u taj lažni osećaj sigurnosti gde mislite da znate šta je sledeće, a zatim povlačite tepih ispod sebe.

Ispričana sa zadivljujuće lepim slikama i prozom, otkrila sam da želim da napomenem skoro svaku drugu rečenicu. Autor ne samo da oživljava likove, već i mesto. Njegovi opisi ostrva Beaumont toliko su dočarani da sam se osećao kao da mogu da vidim glavni trg provincije, tirkiznu vodu i šarene kuće koje blistaju na suncu. Osećalo se stvarno, baš kao što je priča izgledala kao da čitam pravi kriminalistički roman, a ne fikciju.

„Knjige ne samo da ruše zidove, već ih i podižu. Češće nego što mislite, ranjavaju, razbijaju i ubijaju. Knjige mogu da zaslepljuju i sijaju, ali sve što blista nije zlato. “

Likovi su bogato nacrtani i ubedljivi. Svidelo mi se kako su Nejtan i Matilda zagonetni likovi, a ipak je Rafael otvoreniji. Sa Nathanom posebno nikad ne znaš da li možeš da veruješ onome što ti govori, a ja sam uživao u nagađanju i iznenađenjima koja su me ovo dovela. Svidelo mi se kako su svi bili pisci i zapažanja koje je autor izneo o knjigama, čitanju i pisanju. Uhvatio je toliko mojih osećanja o temama zbog kojih sam, pored toga što je moja omiljena tema bila utkana u radnju, učinila da se osećam kao da je ovo napisao samo za mene.

Pošto je knjiga prevedena, osećam da treba da se zahvalim i prevodiocu što je uradio tako odličan posao i omogućio onima od nas koji ne govore francuski da pročitaju ovaj fenomenalni roman. Mogu samo da zamislim koliko je vremena i truda bilo potrebno. Hvala vam.

Oštar, moderan, intenzivan i potpuno zadivljujući, ovaj brzi triler je toliko uvrnut da će vam se zavrteti u glavi. Zato se samo čvrsto držite i uživajte u vožnji.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Gijom Muso

Gijom Muso je rođen 6. juna 1974. godine u malom udobnom lučkom gradu Antibu, koji se nalazi na mediteranskom rtu Garupe.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*