Tirena – 1551. Od Marin Držić PDF

recenzija pdf besplatna knjiga
"Tirena" je komedija koju je napisao poznati hrvatski pisac Marin Držić. Ova komedija, objavljena 1551. godine, smatra se jednim od najznačajnijih djela dubrovačke književnosti i klasičnim primjerom renesansne komedije.
Tirena - 1551. Od Marin Držić

Radnja komedije “Tirena” se odvija u imaginarnom svijetu kojim vlada boginja Tirena. Glavna junakinja, djevojka Arijadna, poduzima putovanje kroz različite zemlje i susreće se s različitim likovima i avanturama. Ova komedija donosi humor, intrige, romantiku i fantastične elemente.“Tirena” je poznata po svojoj živopisnoj i bogatoj karakterizaciji likova, te složenim zapletima. Držić koristi razigran jezik, rime i muzičke elemente kako bi stvorio energičnu i zabavnu atmosferu.Kroz “Tirenu”, Držić se bavi različitim temama, kao što su ljubav, vjernost, politička korupcija i ljudske slabosti. Ova komedija je ne samo izvor zabave, već i snažna kritika društvenih i moralnih problema tog vremena.“Tirena” je ostavila dubok i trajan utisak na hrvatsku književnost i smatra se remek-djelom renesansne književnosti. Držićeva vještina u stvaranju živopisnih likova, duhovitih dijaloga i živahnih scena čini ovu komediju nezaboravnom i važnom za razumijevanje i uživanje u književnom nasljeđu Dubrovnika i Hrvatske.

drzicm_tirena_compressed

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*