Upotreba Čoveka Od Aleksandar Tišma

recenzija pdf
Četiri osobe iz malog grada u Jugoslaviji našle su se u drastično različitim sudbinama tokom Drugog svetskog rata. Dvojica postaju nacisti, jedan odlazi u partizane, a jedan odlazi u koncentracioni logor. Smeštena u Jugoslaviju pre i tokom Drugog svetskog rata, ova priča o razaranju prati živote četvoro prijatelja rođenih u istom malom gradu. Zajedno su išli u školu, išli na časove plesa, krali poljupce, nemački ih je učila jedna stara sobarica koja je vodila dnevnik.
Upotreba Čoveka Od Aleksandar Tišma knjiga

Ali kada dođe rat, pola Jevrejka Vera biva poslata u koncentracioni logor dok njen nemački rođak postaje nacista; Srpski dečko Milinko odlazi u partizane; a još jedan drug iz razreda, takođe Srbin, postaje fasciniran magijom ubijanja. Tišmin prikaz njihove situacije je svakako potresan, ali on objašnjava očigledno na previše melodramatičan način. “Upotreba čoveka” počinje neočekivanim otkrićem. Drugi svetski rat se završava. Sredoje Lazukić se sve to borio. Sada, kao jedan od pobedonosnih partizana, došao je kući u Novi Sad. Posećuje kuću u kojoj je odrastao. 

Stranci ga nervozno pokazuju. Traži majku Milinka, njegovog najboljeg druga. Milinkova devojka, Vera, bila je ćerka Jevrejina, književnog biznismena. Njena kuća stoji prazna i otvorena. Ulazeći, Sredoje je iznenađen kada pronađe dnevnik nemačkog učitelja koji su delili Milinko, Vera i on, Frojlajn, koja je umrla na operacionom stolu neposredno pre rata. 

Međutim, ovde, u jeftinoj svesci u Verinoj staroj sobi, nalazi se zapis o frojlajnovim usamljenim danima, sa sentimentalnim natpisom Poesie…. Dnevnik je preživeo. Sredoje je preživeo. Preživeli su i Vera i Milinko. Ali šta preživi? Pre nekoliko godina Sredoje, Vera i Milinko bili su tinejdžeri, koji su se borili da osmisle život. Život, sada znaju, može biti gorčiji od smrti.

“Upotreba čoveka” je složen roman. Nema linearnu strukturu i priča se kreće kroz vreme, napred i nazad. Takođe, neka poglavlja se razlikuju od drugih, jer izgledaju kao pedantni opisi i liste. Za to postoji razlog i to je objašnjeno u uvodu. Svi likovi u knjizi su fascinantni – složeni, manjkavi, sposobni za lepe stvari dok u isto vreme rade ne tako dobre stvari. Drugim rečima, svi su ljudi. 

Lik Vere je očarajući, devojčice koja otkriva dnevnik svog učitelja. Način na koji ona evoluira je veoma fascinantan. Veoma je zanimljiv i njen dečko Milinko, koji je jedan od simpatičnih likova u knjizi. Veoma je lepo prikazano njegovo prijateljstvo sa Verinim ocem i kako ih zajednička ljubav prema knjigama i učenju spaja. Mikinkov prijatelj Sredoje jedan je od najkompleksnijih likova u knjizi i zbog toga je veoma fascinantan. Postoji nemački kapiten koji je veoma dopadljiv, a tu je i sporedni lik po imenu Mici koji uvek pršti od energije, koji je veoma simpatičan. Delo oštre poezije i neograničene tuge, “Upotreba čoveka” je jedna od velikih knjiga 20. veka.

Zaviri u knjigu

Upotreba Čoveka Od Aleksandar Tišma

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Aleksandar Tišma

Rođen u godinama koje su nastupile posle rata, Aleksandar Tišma bio je srpski i jugoslovenski pisac i pesnik.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*