Venera u krznu Od Leopold von Sacher-Masoch PDF

recenzija pdf besplatna knjiga
Ocena:(Ocena: 4 od 5. Ukupno: 1)

Strani Naziv: La Vénus à la fourrure par Leopold Von Sacher-Masoch

Venera u krznu opisuje opsesije Severina fon Kusiemskog, evropskog plemića koji želi da postane rob ženi. Severin pronalazi svoj ideal sladostrasne okrutnosti u nemilosrdnoj Vandi fon Dunajev. Ovo je strastven i moćan prikaz borbe jednog čoveka da prosvetli i uputi sebe i druge u carstvu želja.
Venera u krznu Od Leopold von Sacher-Masoch knjiga

Objavljen 1870. godine, roman je za svog autora stekao ozloglašenost i izvestan stepen besmrtnosti kada je reč „mazohizam“ — izvedena iz njegovog imena — ušla u rečnik psihijatrije. Ovo ostaje klasična književna izjava o seksualnoj potčinjavanju i kontroli. Sadomazohizam se susreće sa željnim čovekom koji zna ne samo šta mu treba, već i kako da to dobije – I dobije to on zna.

Radnja se fokusira na neimenovanog naratora koji želi da ima seks sa boginjom Venerom, dok ona nosi svoja slavna krzna. Zatim ispriča ovaj san svom prijatelju Severinu, koji mu daje knjigu Memoari natčulnog čoveka. U rukopisu nam je rečeno kako se okrutnim ženama jednom može dati puna kontrola nad muškarcem.

Ova kratka priča izražava Saher-Masochove želje i fantazije za dominantne žene, često zatvorene u životinjsko krzno. To je nešto što je kasnije nastavio da ponovi u svom ličnom životu. Saher-Masoch je imao za cilj da objavi zbirku naslova pod naslovom Kajinovo nasleđe koja je dokazala autorove poglede na svet. Prvi je bio manifest, Lutalica, koji je imao eksplicitne mizoginističke prizvuke koji nisu odgovarali njegovom drugom delu.

1880-ih Masoch je napustio tu ideju, ali su objavljeni primerci zbirke koja sadrži mnoge njegove kratke priče; Venera u krznu je najistaknutija. Koristeći čuvenu Ticijanovu sliku, Venera sa ogledalom, mnogo se pominje grčka boginja Venera.

Na nju se gleda kao na ženu koja osvaja sve što može da slomi muškarce ako želi. To je, uzgred, osobina koja našeg pripovedača približava njoj. U priči je isprepleten pogled na to kako moć može korumpirati, zajedno sa potrebom da se kontroliše i izmakne. To je nešto što se različito manifestuje kod različitih ljudi.

U Masochovom slučaju, to je da prepusti potpunu kontrolu ženi koju voli. Njegov alter-ego je jasan i evidentan od samog početka ove priče. Često opisivana kao seksualni sadizam, slika koja budi užasna sećanja na 120 dana Sodome, Venera u krznu je mnogo koherentnija i tečnija.

Knjiga se zasniva na temi ženske dominacije. Ovo je kada žena preuzima potpunu kontrolu tokom BDSM aktivnosti; slično kao kod domina. Vanda fon Dunajev je oblikovana po Fani Pistor, fon Zaher-Mazohovoj ljubavnici. Veruje se da je potpisao ugovor sličan onom pomenutom u priči, omogućavajući joj da preuzme potpunu kontrolu nad njegovim životom.

Njih dvoje su se upoznali kada je Pistor kontaktirao Saher-Masocha, pod pretpostavljenom titulom baronice Bogdanov. Njen cilj je bio da poboljša svoje pisanje kako bi ga učinio pogodnim za objavljivanje.

U svetu u koje stalno tražimo jednakost među svima, čudno je čitati o čoveku koji uživa u tome što je potpuno nejednak. Izgubiti potpunu kontrolu znači odreći se svake odgovornosti i postati potpuno slobodan da voliš.

Venera u krznu je smelo (za svoje vreme) zaron u mračni svet mazohističkih odnosa. Gledajući oblast koja se često smatra devijantnošću, Saher-Masoch preduzima hrabre korake napred u pomeranju granica prihvatljivog predmeta.

Kompletna PDF Knjiga

Venera u krznu Od Leopold von Sacher-Masoch pdf knjiga

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Jedan komentar na knjigu

  1. Marko

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*