Žena u Pesku Od Abe Kobo

recenzija pdf

Strani Naziv: The Woman in the Dunes by Kōbō Abe

“Žena u pesku”, proslavljenog pisca i mislioca Koboa Abea, kombinuje suštinu mita, neizvesnosti i egzistencijalnog romana. Nakon što je propustio poslednji autobus kući nakon jednodnevnog izleta na obalu mora, entomologu amateru Niki Džampeju se nudi prenoćište na dnu ogromne peščane jame. Ali kada pokuša da ode sledećeg jutra, brzo otkriva da meštani imaju druge planove. Zarobljen bez naizgled bez šanse da pobegne, on ima zadatak da lopatom odbaci peščane dine koje neprestano napreduju koje prete da unište selo.
abe kobo zena u pesku

Njegova jedina saputnica je neobična mlada žena i njihove se sudbine zajedno isprepliću dok rade rame uz rame kroz ovaj Sizifov niz zadataka. U ovoj varljivo jednostavnoj priči, Kobo Abe slika tiho uznemirujuću sliku jednog čoveka koji se nalazi u neobičnoj situaciji kada se usuđuje da traži insekte po peščanim dinama. Radnja je možda direktna, ali zasluga ovog romana ipak leži u suptilnostima i (užasnim) ostvarenjima – u posledicama koje se čitaocu (kao i liku) polako otkrivaju, pojačavajući napetost i krajnji efekat. 

Čitalac će obustaviti nevericu kada glavni lik upozna ženu i zajednicu za koju nije ni zamišljao da postoji, što ga navodi na meditaciju o smislu života, odnosima i ljudskoj prirodi. “Žena u pesku” je egzistencijalističko remek delo Koboa Abea. U romanu nema mnogo „akcije“, već je fokus na neobičnoj situaciji u kojoj se nalazi glavni lik, njegovoj reakciji na nju i odnosu sa drugim stanovnikom njegovog novog peščanog stana – veoma ekscentrična žena. 

Prvo, šta može biti svakodnevnije od čoveka koji putuje do peščanih dina da prikupi uzorke insekata? Šta može poći po zlu? Pa ipak, nešto nije u redu. Možda je to uređenje kuće u kojoj se nalazi ili je možda čudno ponašanje ove vlasnice nomadskog izgleda. Čovek ubrzo sumnja i njegova mašta divovskim skokovima prelazai sve granice zbog njegove neposredne blizine jednoj usamljenoj ženi. Može li čovek da kontroliše svoje prirodne instinkte i da preuzme situaciju pod kontrolu? Na kraju krajeva, potrebno je mnogo posla oko kuće da bi se očistila od nagomilanog peska ako se ne bi ugušili ispod nje. Priča ubrzo dobija svoj zamah, koji dolazi od spoznaje nevolje glavnog lika. Kada čovek shvati svoju pravu situaciju, već je kasno.

“Žena u pesku” je egzistencijalistički roman sa introspektivnim, simpatičnim glavnim likom. Ovde su teme mogućeg smisla uzaludnog rada i borbe sa neizbežnim. Po dolasku i nastanjivanju u svom novom stanu u peščanim dinama, Džampej je primoran da se bori i protiv apsurda „uređenja“ kuće i svog novog postojanja. On je živo ljudsko biće koje bi želelo da izrazi svoje želje i očajanja, ali se suočava sa „tihim i ravnodušnim… univerzumom (ili zajednicom u celini)“. 

U romanu se spominje „besmisleno postojanje“ i ideja da se „rad čini fundamentalnim za čoveka, nešto što mu omogućava da izdrži besciljni let vremena“. Pošto je Niki Džampej čovek od nauke, zanimljivo je videti kako pokušava da „racionalizuje“ „apsurd“ sa kojim se suočava, „klaustrofobiju“ svuda oko sebe i njegovu nesposobnost da pobegne iz pozicije u koju je sam sebe doveo.

Poštarina (Besplatna isporuka, porudžbina preko 3000din): Srbija 180din Crna Gora, Bosna i Hercegovina (8,5 EUR), inostranstvo DHL (7,5 EUR) | Realizacija kupovine podržana od strane partner kompanije Korisna Knjiga d.o.o


Autor Knjige:

Abe Kobo

Abe Kobo, pseudonim Abea Kimifuse, (rođen 7. marta 1924, Tokio, Japan — umro 22. januara 1993, Tokio), japanski romanopisac i dramski pisac.


Više O Autoru

Koje je tvoje mišljenje o knjizi ili autoru? Podeli iskustvo sa ostalim čitaocima!

Ostavi ocenu i pomozi drugima*